ΠΡΟΒΟΛΗνέα

10 ιταλικές ταινίες μικρού μήκους ταξιδεύουν στον κόσμο

""

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το πρόγραμμα '10 corti in giro per il mondo 2023' είναι μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που περιλαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά φιλμ που έγιναν την προηγούμενη χρονιά από Ιταλούς σκηνοθέτες στους τομείς της αφήγησης, του animation, του ντοκιμαντέρ και του θρίλερ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση '10 corti in giro per il mondo 2023' είναι μια πρωτοβουλία του Ιταλικού Εθνικού Κέντρου Ταινιών Μικρού Μήκους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας. Για 8η συνεχή χρονιά, δημιουργεί ένα πρόγραμμα με δέκα ταινίες μικρού μήκους που συνιστούν μια επιλογή από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά φιλμ που έγιναν την προηγούμενη χρονιά από Ιταλούς σκηνοθέτες στους τομείς της αφήγησης, του animation, του ντοκιμαντέρ και του θρίλερ. Αποτελεί μέρος ενός δομημένου προγράμματος προώθησης του ιταλικού κινηματογράφου που προτείνεται από την Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL που συντονίζει τη δράση και έχει την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους και είναι οι εξής:

  1. 'Η εξομολόγηση' των G. D'Angella και S. D'Alessandro, 2022 – 15′
  2. 'Graziano and the giraffe' των F. Orlando και T. Zerbi, 2022 – 6'
  3. 'Ιπτάμενες Μητέρες' των G. Tonincelli και P. Fossati, 2022 – 15′
  4. 'Nica' της Giuditta Vasile, 2022 – 9′
  5. 'Pizza Panic' του Leonardo Malaguti, 2022 – 15′
  6. 'Δωρεάν παραλία' της Ludovica Zedda, 2022 – 16′
  7. 'Οκτώ βήματα' της Anna Seviroli, 2022 – 12′
  8. 'KM9' του Filippo Valsecchi, 2022 – 12′
  9. 'Nettuno' του Giulio Gobbetti, 2022 – 11'
  10. 'Ταξιδιωτικά σημειωματάρια: Κάιρο, Αίγυπτος' της Silvia De Gennaro, 2022 – 7'
Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ / LA CONFESSIONE

'Η εξομολόγηση' των G. D'Angella και S. D'Alessandro, 2022 – 15′

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, η ισορροπία μιας κοινότητας παραβιάζεται από ένα τραυματικό γεγονός. Ο Δον Ορέστη πρόκειται να γίνει επίσκοπος και να αφήσει την κληρονομιά του στον Δον Λούκα, έναν νεαρό ιερέα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον ίδιο τόπο. Οι δύο ιερείς θα βρεθούν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα στη δίνη της αναταραχής, τοποθετημένοι ανάμεσα σε αποφάσεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα επηρεάσουν αμετάκλητα το μέλλον τους.

Graziano and the giraffe

'Graziano and the giraffe' των F. Orlando και T. Zerbi, 2022 – 6'

Ένας άντρας πεινασμένος για λουκάνικα, αγοράζει ένα φούρνο μικροκυμάτων που θα τον οδηγήσει στην άγρια ​​φύση.

ΙΠΤΑΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ / FLYING MOTHERS / MAMME VOLANTI

'Ιπτάμενες Μητέρες' των G. Tonincelli και P. Fossati, 2022 – 15′

Σε μια από τις πλουσιότερες αλλά και πιο μολυσμένες περιοχές της Ιταλίας, μια ομάδα θαρραλέων και πεισματάρων γυναικών παλεύουν για να σώσουν την επικράτειά τους και τα παιδιά τους, αποκαλύπτοντας μια νέα οπτική από την οποία μπορεί κανείς να δει τον κόσμο. Η κοινότητα τις αποκαλεί Flying Moms.

NICA

'Nica' της Giuditta Vasile, 2022 – 9′

Ένα κανονικό ξύπνημα σε ένα γυμνό σπίτι αλλά γεμάτο παιχνίδια. Ένα κοριτσάκι και ένας πατέρας. Το τελευταίο τους πρωινό μαζί. Ένα ξαφνικό αντίο. Μια εγκατάλειψη βιωμένη χωρίς θλίψη, άλλο ένα παιχνίδι, άλλο ένα κρυφτό που μπορείς να μάθεις να βρίσκεις τον εαυτό σου.

PIZZA PANIC

'Pizza Panic' του Leonardo Malaguti, 2022 – 15′

Για δέκα χρόνια ο Guido λαμβάνει καθημερινά πίτσες που δεν έχει παραγγείλει ποτέ. Εξοργισμένος, πηγαίνει στο κυνήγι του υπεύθυνου∙ αυτό που φαίνεται σαν μια απλή έρευνα γίνεται εμμονή που κινδυνεύει να τον τρελάνει.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΛΙΑ / SPIAGGIA LIBERA

'Δωρεάν παραλία' της Ludovica Zedda, 2022 – 16′

Σε μια ερημική παραλία, ανάμεσα στον ήχο των κυμάτων και το φως του ήλιου, ο Ρομπέρτο ​​και η Ματίλντ περνούν μαζί μια φαινομενικά ήρεμη καλοκαιρινή μέρα∙ αυτός είναι ένας ονειροπόλος, ένας διανοούμενος που ζει συνεχώς στις προηγούμενες αναμνήσεις του, αυτή είναι ένα γκρινιάρικο και ατίθασο νεαρό κορίτσι, που περνά αυτή την περίεργη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Πίσω από τις αναμνήσεις του ενός και τις σιωπές του άλλου, κρύβεται ο φόβος της αντιμετώπισης ενός κρίσιμου θέματος και για τους δύο. Η Spiaggia Libera λέει για μια σύγκριση γενεών, για μια τελειωμένη αγάπη, για μια σπασμένη ισορροπία που οι δύο χαρακτήρες αναγκάζονται να ξεπεράσουν.

ΟΚΤΩ ΒΗΜΑΤΑ / EIGHT STEPS / OTTO PASSI

'Οκτώ βήματα' της Anna Seviroli, 2022 – 12′

Η ιστορία της Nageth, της μητέρας της Amira και του ταξιδιού τους προς μια επισφαλή ελπίδα. Στη μέση αυτής της περιπέτειας θα βρεθούν αντιμέτωπες με το πιο επικίνδυνο εμπόδιο, αυτό της προκατάληψης, που θα τις φέρει αντιμέτωπες με μια μεγάλη παρεξήγηση.

KM9

'KM9' του Filippo Valsecchi, 2022 – 12′

Δύο νεαροί εραστές οδηγούν ανατολικά για να απολαύσουν την ανατολή του ηλίου, αλλά καταλήγουν σε έναν τόπο εγκλήματος, και γίνονται ο νέος στόχος των εγκληματιών.

NETTUNO

'Nettuno' του Giulio Gobbetti, 2022 – 11'

Το Nettuno είναι ένα οικείο πορτρέτο της Alessandra, της νεότερης από μια σειρά Ιταλών ξενοδόχων. Μεγάλωσε στο Hotel Nettuno, το οποίο ανήκει στην οικογένειά της για τέσσερις γενιές. Σήμερα το ξενοδοχείο κατακλύζει ολόκληρη τη ζωή της: ζει και εργάζεται στο ξενοδοχείο, με λίγες μόνο μέρες άδεια το χρόνο. Μέρα με τη μέρα, ενώ επαναλαμβάνει τα καθήκοντά της σχεδόν σαν ιεροτελεστία, η Alessandra αναπολεί το παρελθόν της και ονειρεύεται το μέλλον.

Ταξιδιωτικά σημειωματάρια: Κάιρο, Αίγυπτος

'Ταξιδιωτικά σημειωματάρια: Κάιρο, Αίγυπτος' της Silvia De Gennaro, 2022 – 7'

Σκόνη, κέρατα, τραγούδια μουεζίνηδων. Ερειπωμένα σπίτια, πριγκιπικά ανάκτορα. Χρυσός, μάρμαρο, ένθετο ξύλο, μιναρέδες, ασημένιοι θόλοι, το μυστήριο των πυραμίδων, η ύπνωση της γεωμετρίας. Μια πόλη που περιστρέφεται, άνδρες που περιστρέφονται. Σε έκσταση. Η σιωπή των Τζαμιών. Η Ειρήνη του Νείλου.