ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

 • νέα ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 16/05/2024

  Στην Αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά ο αναγνώστης δεν παρακολουθεί απλώς το άκρως ενδιαφέρον και συχνά περιπετειώδες παρασκήνιο των ταινιών του, αλλά και την οδυσσειακή πορεία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από κάποια ελληνική φτωχογειτονιά για να διανύσει έναν ανηφορικό αλλά λαμπρό δημιουργικό δρόμο.

 • νέα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12/05/2024

  Ο Δημήτρης Αθανίτης επιλέγει 60 ταινίες από 120 χρόνια κινηματογράφου και μας οδηγεί σε ένα μοναδικό ταξίδι μύησης στην πιο απαιτητική αλλά και πιο γενναιόδωρη τέχνη. Ένα ταξίδι στην καρδιά του σινεμά, μέσα από τη ματιά ενός δημιουργού, που ανακαλύπτει άγνωστες ταινίες, ρίχνει απροσδόκητο φως σε γνωστά αριστουργήματα και αναδεικνύει τη μαγεία πίσω από πρόσωπα, εικόνες, ιστορίες.

 • νέα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/05/2024

  Τα σενάρια του Αντίο Βερολίνο και του Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο μεταφέρουν σε κείμενο δύο εμβληματικές ταινίες του Δημήτρη Αθανίτη και δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να τις σκηνοθετήσει ο ίδιος, ακόμη κι αν τις έχει δει και κρατά ζωντανές τις εικόνες μέσα του. 

 • νέα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10/05/2024

  Στις «Μυστικές Συναντήσεις» ο Δημήτρης Αθανίτης μιλά για τις κινηματογραφικές συναντήσεις του, με μια σειρά από πρόσωπα που ανήκουν σε μια ανθολογία του άκρως ιδιαίτερη. Σ’ αυτή την εκπληκτική πινακοθήκη προσώπων παρελαύνουν σταρ, διάσημοι συγγραφείς και σκηνοθέτες μαζί με πρόσωπα σχεδόν περιθωριακά, όλοι τους αναπόσπαστα κομμάτια μιας προσωπικής μυθολογίας.

 • νέα PEDRO ALMODOVAR ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 22/04/2024

  Το "Τελευταίο όνειρο" συγκεντρώνει για πρώτη φορά δώδεκα αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του Pedro Almodovar, γραμμένες από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως σήμερα. Ένα βιβλίο που μοιάζει με «αποσπασματική αυτοβιογραφία, ατελή και κάπως αινιγματική», όπως λέει ο ίδιος ο Almodovar στην εισαγωγή του.

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 02/12/2023

  Πρόκειται για ένα τετράχρωμο βιβλίο που αποτελείται από κριτικές των 93 φιλμ, που απέσπασαν το αγαλματίδιο της καλύτερης ταινίας, από το 1929 ως και το 2021 σε κείμενα του Δημοσθένη Ξιφιλίνου (Κριτικός Κινηματογράφου & Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου)

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 13/11/2023

  Ανακαλύψτε τη μαγεία της μεγάλης οθόνης με αυτή τη συναρπαστική συλλογή δοκιμίων που εξερευνά τη δύναμη του κινηματογράφου και τη διαρκή μας γοητεία για τον ηρωισμό στον κινηματογράφο. Αυτή η συλλογή που προκαλεί σκέψεις προσφέρει μια βαθιά βουτιά στη συλλογική μας ψυχή και διερευνά γιατί ταυτιζόμαστε τόσο ένθερμα με τους ήρωες του σινεμά...

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 14/07/2023

  Το βιβλίο αποτιμά τις δραματικές ιστορικές ταινίες ως θεμιτό τρόπο να ανασυγκροτούμε το παρελθόν, αναδεικνύοντας την ανάγκη να μάθουμε πώς να διαβάζουμε και πώς να κατανοούμε τον νέο οπτικό κόσμο.

 • νέα ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 08/07/2023

  Το βιβλίο καταγράφει την κινηματογραφία ανά χώρα παραγωγής ταινιών σε ένα μεγάλο χρονικό φάσμα. Παρουσιάζονται οι βασικότεροι σκηνοθέτες και τα κινηματογραφικά στιλ που αυτοί εκπροσωπούν και ακολουθούν για κάθε χώρα. Ξεχωρίζει ο ευρωπαϊκός και αμερικάνικος κινηματογράφος με ειδική μνεία στον αντίστοιχο ελληνικό.

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 05/07/2023

  Άλλοτε οραματιστές κι άλλοτε απλοί επαγγελματίες στο κυνήγι του μεροκάματου, οι «κινηματογραφιζήδες» αποτελούν ένα συστατικό στοιχείο του πολιτισμού του 20ου αιώνα. Αυτός ο κόσμος ο μικρός και ο μέγας, ο πρωτόγονος και γοητευτικός είναι το περιεχόμενο αυτού του χρονικού του «διαβατικού» κινηματογράφου.

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 03/07/2023

  Ιστορική αναδρομή και καταγραφή δράσεων, ομιλιών και συνεντεύξεων με αφορμή τον εορτασμό των 70 Χρόνων Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (1945-2015) από την Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ Ελλάς σε συνεργασία με την διαδικτυακή πύλη Greekanimation.com

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 02/07/2023

  Σε αυτή την περιεκτική, σαφή και απόλυτα συναρπαστική επισκόπηση της κινηματογραφικής μουσικής, η Kathryn Kalinak, μία από τις εξέχουσες αυθεντίες σε αυτό το αντικείμενο, παρουσιάζει στους αναγνώστες σημαντικούς συνθέτες και μουσικά είδη αλλά και σύγχρονες θεωρητικές έννοιες για το πώς και το γιατί λειτουργεί η κινηματογραφική μουσική.

 • νέα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΔΗΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 30/06/2023

  Μία λίστα με τις κριτικές των πιο κακών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες για τις οποίες άλλα περιμέναμε και τελικά… άλλα μας ήρθαν! Ταινίες την πλειονότητα των οποίων εκθείασαν οι κριτικοί, οδηγώντας μας στην κινηματογραφική αίθουσα, απλώς και μόνο για να αντιληφθούμε πόσο φρικτές τελικά είναι!

 • νέα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΔΗΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 30/06/2023

  Οι 101 ταινίες αυτού του βιβλίου είναι ταινίες όμορφες, με τον δικό της τρόπο η καθεμιά. Που έχουν (ή εξακολουθούν να έχουν) κάτι να πουν στον θεατή. Διότι πρόκειται για ταινίες γυρισμένες μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα 90 ετών: Από το 1931 (Δάφνις και Χλόη) μέχρι και το 2020 (Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς).

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 28/06/2023

  Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από τη γέννησή του, στις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τις μέρες μας. Επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το υλικό με σκοπό να παρουσιά­σει, πέρα από το εξειδικευμένο ή το περιστασιακό, το απόσταγμα: αυτό που ξεχωρίζει και που καθίσταται σύμβολο μιας γενικής τάσης, ψηφίδα μιας συλλογικής απάν­τησης.

 • νέα ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 15/05/2023

  Η κριτική του κινηματογράφου έχει μια, αν όχι πλούσια, πάντως ενδιαφέρουσα ιστορία στην Ελλάδα. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου αποφάσισε να τη συλλέξει και να την καταγράψει, συνδέοντάς την με το ελληνικό σινεμά, με το οποίο μοιράζεται μια σχεδόν κοινή μοίρα.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12/09/2020

  1001 αξέχαστες ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε! Πάνω από 100 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας με τα καλύτερα και σημαντικότερα έργα που σημάδεψαν την 7η τέχνη, από το "Ταξίδι στη Σελήνη" του Méliès, έως το "Million dollar baby". Μια επιλογή ταινιών με διαχρονική αξία που έγιναν αποδεκτές από κοινό και κριτικούς.

 • PEDRO ALMODOVAR ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12/09/2020

  Σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων του με τον Φρεντερίκ Στρως, ο λόγος του κινηματογραφιστή ξετυλίγεται ελεύθερα: αναπόληση της παιδικής ηλικίας, τεχνική επεξήγηση μιας σκηνής, αφήγηση ενός σεναρίου που δεν γυρίστηκε ποτέ, ερωτικός σχολιασμός των ταινιών-φετίχ, προσωπικές ερμηνείες της σημασίας ενός αντικειμένου, μίας εικόνας, ενός ρόλου...

 • ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12/09/2020

  "Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να είναι μια ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, έστω κι αν οι ταινίες καλύπτουν μια περίοδο από τις αρχές της εμφάνισης της νέας αυτής τέχνης μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα. Γράφτηκε βασικά με αφορμή την έναρξη ενός νέου αιώνα, και μιας νέας χιλιετίας, για να παρουσιάσει μια εντελώς προσωπική μου επιλογή με τις 100 καλύτερες ταινίες μου, όπως το προλογίζει και ο τίτλος του.", λέει ο συγγραφέας.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Καλώς ήρθατε στο Χόλιγουντ, μια πόλη μανιακή στις μέρες της δόξας της από τη "σκόνη της χαράς" και τις ξέφρενες κωμωδίες της... θαμπωμένη από τις γόησσες, ηρωίδες της ηρωίνης... αναστατωμένη από τα όργια του Φάτι Αρμπάκλ και την αχαλίνωτη ανηθικότητα του Έρολ Φλιν... συντριμμένη από την τραγική δολοφονία της Μέριλιν Μονρόε και τη φρικτή δολοφονία της Σάρον Τέιτ.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Οι 55 ταινίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύουν μια δεκαετία κινηματογράφου. Κάθε ταινία παρουσιάζεται από ένα δοκίμιο και συνοδεύεται από ένα κείμενο αφιερωμένο σε ένα άτομο ή σε έναν κινηματογραφικό όρο. Στο τέλος της έκδοσης υπάρχει ευρετήριο των ταινιών και γενικό ευρετήριο ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αναγνώστης.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΔΗΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  “Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 365 ταινίες τρόμου κι επιστημονικής φαντασίας από ένα σώμα ταινιών που ξεπερνά τις 5000. Είναι ταινίες που -όλες τους- έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και ο αναγνώστης μπορεί να τις δει εύκολα, κυρίως σε μεταμεσονύχτιες προβολές, αφιερώματα ή στο βίντεο”, λέει ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Μια επιτομή των δημοσιευμένων κριτικών για κινηματογραφικές ταινίες που έγραψε ο Αντώνης Μοσχοβάκης κατά τη δημοσιογραφική του καριέρα. Ο συγγραφέας θεωρείται από τους πρωτοπόρους της κινηματογραφικής κριτικής στην Ελλάδα, με τα άρθρα του σε ημερήσια και εβδομαδιαία έντυπα να αποτελούν τον απόλυτο οδηγό για τους σινεφίλ της εποχής.

 • ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Το βιβλίο αυτό ασχολείται με κείμενα για δώδεκα δημιουργούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που αγαπήσαμε, ξεκινώντας από το σύγχρονο Κουστουρίτσα και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο ως το Φριτς Λανγκ. Ο κοινός παρονομαστής του έργου αυτών των μεγάλων σκηνοθετών είναι το συνταίριασμα αισθαντικού και διανοητικού κινηματογράφου.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Οι εκφάνσεις του έρωτα, του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας στον κινηματογράφο. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται σταχυολόγηση των κυρίαρχων θέσεων και αντιλήψεων σχετικά με τον έρωτα, τον ερωτισμό και τη σεξουαλικότητα στον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται κάποιες άλλες θέσεις, που για τον γράφοντα επιτρέπουν τη λιγότερο κοντόφθαλμη αν όχι παραμορφωτική εξέταση αυτών των εννοιών.

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΟΔΗΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Κυρίες και κύριοι, καλωσήρθατε στη Λατρεία του αίματος!
  Από τις πλούσιες σε φωτογραφικό υλικό σελίδες της παρελαύνουν μερικές από τις πιο αιματοβαμμένες ταινίες στην Ιστορία του κινηματογράφου, ταινίες καλτ ως επί το πλείστον και τρας φιλμ, που η θέασή τους τα καθιστά μία σπάνια πηγή ζωντανών συναισθημάτων και η προβολή τους δημιουργεί μία ανεπανάληπτη τελετουργική επικοινωνία.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει διακόσιες ταινίες, τις αντιπροσωπευτικότερες του είδους, και απευθύνεται τόσο σε όσους αγαπούν το slasher όσο και στους οπαδούς των cult ταινιών και της «άρρωστης» θεματολογίας - όπως απευθύνεται και σ' εκείνους που θέλουν να προστρέξουν σ' ένα εγχειρίδιο για ταινίες θεματικά ενδιαφέρουσες ή για ταινίες ξεχασμένες από τον χρόνο.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Σ' αυτό το βιβλίο του Φάμπιο Τζοβανίνι, με τη βοήθεια ενός πολύ ενδιαφέροντος υλικού και οξυδερκών αναλύσεων, θα ανακαλύψετε ότι για να μεταφερθούν στην οθόνη τα κατορθώματα των δολοφόνων και των serial Killer, δεν αρκεί να παρουσιαστούν οι ανατριχιαστικές τους πράξεις ή οι βίαιες βιογραφίες τους. Είναι απαραίτητη και μια μεγάλη κινηματογραφική τέχνη.

 • ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται κείμενα για το χολλυγουντιανό κινηματογράφο. Πρώτα και κύρια για τον κλασικό αμερικάνικο κινηματογράφο και ορισμένα κλασικά είδη του (φιλμ νουάρ και κομεντί), που είναι από παράδοση ερωτικά φορτισμένα. Ακολουθούν κείμενα για το μεταγενέστερο, κλασικότροπο αμερικάνικο σινεμά.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ συγκαταλέγεται στους λίγους κινηματογραφιστές που συνδυάζουν μια μεγάλη φήμη για κινηματογράφο υψηλής τέχνης με μια μεγάλη δημοτικότητα στο ευρύ κοινό. Αυτή η εισαγωγή στο έργο του προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για μια μακρά και γόνιμη καριέρα. Ο Ντέιβιντ Στέριτ εξετάζει τις ποικίλες επιδράσεις που δέχτηκε το έργο του∙ τα θέματα που επαναλαμβάνονται σε πολλές ταινίες του∙ την υποβαθμισμένη σημασία της παρουσίας του μέσα στις ταινίες του κ.ά.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Ο Τζων Μάρκελλος Χιούστον γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1906 στη Νεβάδα από την Ρέα Γκορ και τον Γουώλτερ Χιούστον. Οι θυελλώδεις προσωπικότητες των προγόνων του και το περιπετειώδες κλίμα της εποχής αποτυπώνονται με γλαφυρότητα στα απομνημονεύματα του σκηνοθέτη.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Ο Κρόνενμπεργκ δεν ανήκει στην κοινή συνομοταξία των σκηνοθετών. Εδώ και είκοσι χρόνια, υπηρετώντας έναν προσωπικό (αλλά όχι εγωκεντρικό), συστηματικό (αλλά πάντα συναρπαστικό) κινηματογράφο, ο Καναδός δημιουργός έχει χτίσει ένα έργο ανάξιο της σιωπής ή της αμηχανίας που συνήθως το περιβάλλει.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Αυτός εδώ ο τόμος έρχεται να καλύψει, μονομερώς, τριάντα χρόνια από την κριτική δραστηριότητα του Ραφαηλίδη. Μονομερώς γιατί συντίθεται από τις κριτικές του συγγραφέα που αφορούν μόνο τον ελληνικό κινηματογράφο. Παρακολουθούμε μια γραφή με το ίδιο πάντα πάθος και χωρίς κανένα φόβο, για τα όποια ιερά και όσια, για τα όποια κατεστημένα, για τις όποιες αντιθέσεις που προκαλεί.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Ο γαλλικός κινηματογράφος, μετά το νέο κύμα δεν αποτελεί τυχαίο παράδειγμα για την πορεία, τη ροή και τη μεταμόρφωση της εικονικής τέχνης και φιλοσοφίας. Γίνεται λοιπόν το αντικείμενο και συχνά το υποκείμενο μιας μικρογραφίας μελέτης που έχει σκοπό να εκθέσει τις πλευρές του από θεματική και αισθητική άποψη, να θίξει τη σχέση του με τη γενικότερη «γαλλική» κουλτούρα.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Με τον ερχομό του ήχου, ο κινηματογράφος γίνεται «ομιλών». Το γεγονός αυτό φανερώνει τη σημασία που αποκτά ο διάλογος, µε τη μορφή συζητήσεων ή και άλλων περισσότερο ιδιότυπων τρόπων: μονόλογος, μελοποιημένος λόγος, σχόλιο εκτός κάδρου…

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Τo μοντάζ σήμερα θεωρείται, ομόφωνα, όχι μόνο ένα από τα πλέον ουσιώδη στοιχεία της "κινηματογραφικής γλώσσας", αλλά και το πιο ιδιάζον. Ωστόσο, ο κινηματογράφος γεννήθηκε χωρίς αυτό, και σχεδόν το αγνοούσε κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαπέντε χρόνων της ύπαρξής του.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Το ντοκιμαντέρ έχει την ίδια ηλικία με τον κινηματογράφο εάν μπορούμε να πούμε ότι οι αδερφοί Lumière κάνουν ντοκιμαντέρ χωρίς να το ξέρουν. Το είδος καλύπτει πρακτικές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και κάθε ορισμός, αναγκαστικά, περιορίζει την πολυμορφία του.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Η δημιουργία μιας ταινίας περιλαμβάνει δύο σημαντικές διαδικασίες: το γύρισμα των πλάνων και το μοντάζ τους. Εάν το πλάνο είναι η πρώτη πράξη στην κατασκευή κάθε ταινίας, εξίσου συχνά μπορεί να είναι η ολοκλήρωση πολλών διαδικασιών: της διαλογικής συνέχειας, του τεχνικού ντεκουπάζ, των σκίτσων, του story-board κτλ.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Η αφήγηση υπήρχε πολύ πριν από την εμφάνιση του κινηματογράφου, ο οποίος πήρε δάνεια από όλες τις άλλες τέχνες για να επινοήσει τους δικούς του τρόπους αφήγησης ιστοριών. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι κινηματογράφος χωρίς αφήγηση δεν υπάρχει.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Βασιζόμενη σε ταινίες που αποτελούν σημεία αναφοράς, τόσο στον κλασικό όσο και στον μοντέρνο κινηματογράφο, η συγγραφέας ανοίγει δρόμους προτείνοντας σχέδια πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Η μελέτη καταλήγει σε μια ανοιχτή επιστολή της συγγραφέα προς τους μαθητευόμενους σεναριογράφους, που αποτελεί ένα μικρό συνοπτικό οδηγό ερωτημάτων, τα οποία πρέπει να τεθούν προτού πιάσουμε στα χέρια μας την πένα.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται μια ταινία, προσεγγίζοντας το θέμα με τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Περιγράφει τα διαφορετικά στάδια υλοποίησης μιας ταινίας -από το χαρτί στην οθόνη-, χωρίς να ξεχνά ποτέ τη θέση του σκηνοθέτη.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  Ο συγγραφέας αναλύει τη μουσική κωμωδία ως είδος, θυμίζει τις ωραιότερες ταινίες που έγιναν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στη Γαλλία, και δείχνει πώς το είδος τοποθετείται ανάμεσα στο μαγευτικό παραμύθι και στο μελόδραμα, στο όνειρο και στην πραγματικότητα – όλα αυτά που το κάνουν να είναι ένα από τα πληρέστερα κινηματογραφικά είδη.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11/09/2020

  O Μάρλον Μπράντο είναι ένας μεγάλος ηθοποιός και ταυτόχρονα ένας σταρ πρώτου μεγέθους. Σύμφωνα με αρκετούς συμπατριώτες του κριτικούς, είναι ο μεγαλύτερος ηθοποιός του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου. Ίσως ο χαρακτηρισμός αυτός να είναι λίγο υπερβολικός, αλλά σίγουρα είναι ένας μεγάλος ερμηνευτής, είναι «λαϊκός» κολοσσός.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10/09/2020

  Ένας ετήσιος οδηγός της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τον κινηματογράφο, το βίντεο, την τηλεόραση, το κινηματογραφικό βιβλίο και την κινηματογραφική μουσική. Παρουσίαση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, σάουντρακς και κινηματογραφικών βιβλίων του έτους, καθώς επίσης και των μεγάλων φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10/09/2020

  Ένας ετήσιος οδηγός της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τον κινηματογράφο, το βίντεο, την τηλεόραση, το κινηματογραφικό βιβλίο και την κινηματογραφική μουσική. Παρουσίαση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, σάουντρακς και κινηματογραφικών βιβλίων του έτους, καθώς επίσης και των μεγάλων φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10/09/2020

  Ένας ετήσιος οδηγός της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τον κινηματογράφο, το βίντεο, την τηλεόραση, το κινηματογραφικό βιβλίο και την κινηματογραφική μουσική. Παρουσίαση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, σάουντρακς και κινηματογραφικών βιβλίων του έτους, καθώς επίσης και των μεγάλων φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10/09/2020

  Ένας ετήσιος οδηγός της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τον κινηματογράφο, το βίντεο, την τηλεόραση, το κινηματογραφικό βιβλίο και την κινηματογραφική μουσική. Παρουσίαση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, σάουντρακς και κινηματογραφικών βιβλίων του έτους, καθώς επίσης και των μεγάλων φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 10/09/2020

  Ένας ετήσιος οδηγός της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τον κινηματογράφο, το βίντεο, την τηλεόραση, το κινηματογραφικό βιβλίο και την κινηματογραφική μουσική. Παρουσίαση ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, σάουντρακς και κινηματογραφικών βιβλίων του έτους, καθώς επίσης και των μεγάλων φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 • νέα ΛΕΣΧΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΙΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 21/03/2018

  Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) παρουσιάζει στο Ρέθυμνο το βιβλίο του "Μυστικές Συναντήσεις" την Τρίτη 20 Μαρτίου, στο καφέ-μπαρ «Gj’s» στην οδό Μελισσηνού 3, στις 8 μ.μ.