νέαΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Film Music - Μικρή εισαγωγή στην κινηματογραφική μουσική

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Film Music - Μικρή εισαγωγή στην κινηματογραφική μουσική
Film music
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σε αυτή την περιεκτική, σαφή και απόλυτα συναρπαστική επισκόπηση της κινηματογραφικής μουσικής, η Kathryn Kalinak, μία από τις εξέχουσες αυθεντίες σε αυτό το αντικείμενο, παρουσιάζει στους αναγνώστες σημαντικούς συνθέτες και μουσικά είδη αλλά και σύγχρονες θεωρητικές έννοιες για το πώς και το γιατί λειτουργεί η κινηματογραφική μουσική.

Σε όλο το βιβλίο υιοθετεί μια παγκόσμια οπτική, εξετάζοντας την κινηματογραφική μουσική στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σημαντικές συνεργασίες μεταξύ σκηνοθετών και συνθετών –για παράδειγμα, του Alfred Hitchcock με τον Bernard Herrmann, του Akira Kurosawa με τον Fumio Hayasaka, του Federico Fellini με τον Nino Rota– διερευνώνται εξονυχιστικά, το ίδιο και οι συχνά παραμελημένες πρακτικές της εποχής του βωβού κινηματογράφου.

Όπως τονίζει η Kalinak, η κινηματογραφική μουσική μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, από το να εδραιώσει μια διάθεση μέχρι να αποσαφηνίσει σημεία της πλοκής και να προκαλέσει συναισθήματα που γίνονται μόνο αμυδρά αντιληπτά μέσα από τις εικόνες.

Το βιβλίο αυτό ρίχνει φως στους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η κινηματογραφική μουσική πετυχαίνει αυτές τις διεργασίες και ωθεί τους αναγνώστες να σκεφτούν λίγο πιο βαθιά και κριτικά την επόμενη φορά που θα καθίσουν σε μια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα και η μουσική θα δυναμώσει ξαφνικά καθώς η δράση ξεδιπλώνεται στην οθόνη.

Έγραψαν για το βιβλίο:

"Το βιβλίο της Kathryn Kalinak απόκτησε μια όμορφη ελληνική έκδοση, θυμίζοντας γιατί θαυμάστηκε όχι μόνο από τους «νεοφώτιστους», αλλά και από όσους έχουν τριφτεί με τον κόσμο των soundtracks."
Xάρης Συμβουλίδης, Αθηνόραμα

"Μόνον απόλαυση, για κάθε κινηματογραφόφιλο - μα και μουσικόφιλο- μπορεί να προκαλέσει το μικρό, μεγέθους «τσέπης» βιβλίο της Κάθριν Κάλινακ «Μικρή εισαγωγή στην κινηματογραφικη μουσική Film Music»"
Γιάννης Ζουμπουλάκης, Τα Νέα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εισαγωγή
Τι κάνει η κινηματογραφική μουσική;
Πώς λειτουργεί η κινηματογραφική μουσική;
Γιατί λειτουργεί η κινηματογραφική μουσική;
Η ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής Ι: 1895-1927
Η ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής ΙΙ: 1927-1960
Η ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής ΙΙΙ: 1960-σήμερα
Συνθέτες και η τέχνη τους
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση
Προτεινόμενες ταινίες
Ευρετήριο

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Kathryn Kalinak
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Μετάφραση: Μακροπούλου Έφη

Εκδόσεις: Fagotto Books
Έτος Έκδοσης: 2022
ISBN-13: 978-960-6685-97-2

Αριθμός σελίδων: 200
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 19x13 cm

Πρωτότυπος τίτλος: Film Music, A Very Short Introduction
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 16,20 €