ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Αφιέρωμα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ημέρα προβολών 1η

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα από 1 έως 10 Μαρτίου 2019. Προβλήθηκαν 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές. Η 21η διοργάνωση βρίσκει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις ταινίες
που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σ’ αυτά να περιλαμβάνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12/04/19

Μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που ξεχώρισαν, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, σε ένα τριήμερο τρίωρων προβολών στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2019, στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 84 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου) από 19:00 έως 22:00.

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των ντοκιμαντέρ της 1ης ημέρας προβολών που θα προβληθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 από 19:00 έως 22:00.

ΜΑΤΑΡΟΑ. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

Τον Δεκέμβριο του 1945, 150 Έλληνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο «Ματαρόα» με τελικό προορισμό το Παρίσι. Η δραματική τους έξοδος από τη φλεγόμενη Ελλάδα έμελλε να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το ταξίδι του «Ματαρόα». Μια ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.


Σκηνοθεσία: Ανδρέας Σιαδήμας
Σενάριο: Ανδρέας Σιαδήμας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βούζας, Ανδρέας Σιαδήμας
Μοντάζ: Κώστας Χριστοφορίδης
Ήχος: Κλεάνθης Μανωλάρας, Ανδρέας Σιαδήμας
Μουσική: Ελένη Καλλιμοπούλου
Χρώμα: Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 84΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12106

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΖΩΗ

Η Γιούλα ζει μια απλή ζωή στον ελαιώνα της, στα ελληνικά παράλια. Όταν ένα θέρετρο γκoλφ για εύπορους ξένους απειλεί να αλλάξει όλο της τον κόσμο, εκείνη αντιστέκεται. Εν καιρώ οικονομικής κρίσης η πίεση για ανάπτυξη είναι υψηλή. Το μόνο που θέλει η Γιούλα είναι μια απλή ζωή.

Σκηνοθεσία: Μυρτώ Παπαδογεώργου, Robert Harding Pittman
Σενάριο: Μυρτώ Παπαδογεώργου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Robert Harding Pittman, Μυρτώ Παπαδογεωργού
Μοντάζ: Μυρτώ Παπαδογεώργου
Ήχος: Νικόλας Κωνσταντίνου
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία, ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 17'

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12006

ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο Σολωμός εργαζόταν παλιά ως πλανόδιος λαχειοπώλης. Μοιάζει αλλιώτικος, αόρατος. Αν κάτσεις δίπλα του, θα ρωτήσει αν είσαι καλά, αν θες τσιγάρο. Ο Σολωμός είναι Κύπριος, μιλάει τέσσερις γλώσσες, και όσο διακριτικά μοιράζεται την πόλη με όσους δεν έχουν στέγη τόσο αδιάκριτα παρατηρεί τα άστρα του ουρανού κάθε βράδυ.

Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπαδημητρίου
Μοντάζ: Βίκη Αρβελάκη
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 13΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12091

ΣΕΡΙΦΟΣ: Η ΣΙΔΗΡΑ ΝΗΣΟΣ

Ένα ντοκιμαντέρ για ένα μικρό νησί της Ελλάδας, τη Σέριφο. Η ιστορία των μεταλλείων του νησιού, ο τρόπος λειτουργίας τους καθώς και η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων το 1916, που αποτελεί μία από τις πρώτες απεργίες στον ελλαδικό χώρο. Το νησί σήμερα μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, σαν να μην ξέρει πώς να διαχειριστεί το παρελθόν του. Φαίνεται να δυσκολεύεται να κοιτάξει προς το μέλλον. Ένα ντοκιμαντέρ για το εσωτερικό του νησιού, πίσω από τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τις καταγάλανες παραλίες.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζωίλης
Σενάριο: Γιώργος Ζωίλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καρούζος
Μοντάζ: Πιέτρο Ραντίν
Ήχος: Λάμπρος Ράπτης
Μουσική: Γιώργος Γιαννής, Δημήτρης Γιαννής
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 52΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12012

ΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ

Η Πετρίνα και ο Στάθης ήταν ερωτευμένοι από μικροί. Οι δρόμοι τους, όμως, χώρισαν και ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία. Έφτιαξαν τις οικογένειές του και απέκτησαν παιδιά κι εγγόνια. Αρκετά χρόνια μετά, όταν πια είχαν μείνει μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν για να γεράσουν μαζί. Σήμερα, 85 χρονών, ζουν σ’ ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια τους.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κυβερνήτης
Σενάριο: Γιώργος Κυβερνήτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Κυβερνήτης
Μοντάζ: Γιώργος Κυβερνήτης
Μουσική: Ορέστης Πετράκης
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 17΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12025