ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Ταινίες από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ημέρα 1η

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα από 2 έως 12 Μαρτίου 2023. Συνολικά 55.400 άτομα παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις της Αγοράς. Σε σχέση με πέρυσι, σημειώθηκε αύξηση 11,2% στην προσέλευση, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν 220 προβολές σε φυσικούς χώρους. Προβλήθηκαν, συνολικά, 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ 147 ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν ψηφιακά, στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δέκα masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις με θέμα τη βιωσιμότητα, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 670 συναντήσεις ανάμεσα σε 407 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν οκτώ Agora Talks και τέσσερις παρουσιάσεις που απευθύνθηκαν στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 07/05/23

Η Μαριάννα Οικονόμου σκηνοθετεί τα σποτ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στην αγαπημένη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Μαριάννα Οικονόμου ανέθεσε το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των φετινών σποτ.

Λόγια της δημιουργού: «Χέρια που αγαπούν, χέρια που αγωνιούν, εργάζονται, σκοτώνουν, χορεύουν. Χέρια τρυφερά, χέρια κουρασμένα, ρυτιδιασμένα, θυμωμένα. Χέρια που απειλούν, διαμαρτύρονται, δημιουργούν. Χαρούμενα χέρια, βαριεστημένα, δυνατά, ανυπάκουα. Χέρια απογοητευμένα, φυλακισμένα, πονεμένα. Χέρια που συναντιούνται με άλλα χέρια, μεταμορφώνουν, καταστρέφουν, μετουσιώνουν. Χέρια που είναι ιστορίες».

Δείτε τα σποτ του Φεστιβάλ: Spot1, Spot 2, Spot 3

Επιλεγμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 25ου ΦΝΘ ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Στη δράση Προορισμός – Ταξίδι, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει επιλεγμένες ελληνικές ταινίες από το πρόγραμμα της 25ης διοργάνωσης σε πόλεις, κινηματογραφικές λέσχες και κινηματογραφικούς φορείς. Το Φεστιβάλ προβάλλει, επίσης, ταινίες και σε καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Η γιορτή του ντοκιμαντέρ ταξιδεύει, μέσα από περιφερειακές προβολές που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που ξεχώρισαν, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, σε ένα διήμερο τρίωρων προβολών στις 7 και 8 Μαΐου 2023 από 20:30 έως 23:30, στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 84 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου).

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των ντοκιμαντέρ της 1ης ημέρας προβολών που θα προβληθούν την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 από 20:30 έως 23:30.

'ROOFLESS DREAMS' ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΑΝΕΖΗ

Είχαν δουλειά, οικογένεια, σπίτι, ώσπου τα έχασαν. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί για δεκατρείς μήνες πέντε ανθρώπους που ζουν στα όρια της αστεγίας στους δρόμους της Αθήνας, όπως και τις προσπάθειες της ΜΚΟ Emfasis να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο. Κακοποίηση, φυλάκιση, απώλεια... Οι «μάχες» τους αντικατοπτρίζουν κάποιες από τις δικές μας· το ίδιο συμβαίνει και τα όνειρά τους.


Σκηνοθεσία: Σωτήρης Δανέζης
Σενάριο: Σωτήρης Δανέζης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρης Βιτάλης, Αλέξανδρος Γεώργιζας
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Ήχος: Πέτρος Τσακίρης, Κώστας Δρακόπουλος, Γιάννης Γερμανός
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 83΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/14929

'FISHING FOR LITTER' ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΑΝΕΖΗ

«Αν αλιεύσουμε τώρα από τα Δαρδανέλια ως τον Πειραιά, τα ψάρια που θα πάρουμε πάνω θα είναι δύο, τα βαρέλια δέκα, τα μπουκάλια εκατό και τα σκουπίδια χίλια!». Ο Δημήτρης από την Καβάλα, με τη μηχανότρατά του, έβγαλε πέρσι από τη θάλασσα 2,5 τόνους απορρίμματα. Είναι ένας από τους 40 αλιείς που συνεργάζονται με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Δανέζης
Σενάριο: Σωτήρης Δανέζης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρης Βιτάλης
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Μιγιάκης
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 26'

https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/14991

'ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΛΙΤΣΕΣ' ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΥΓΕΡΗ

Ένα ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις ομιλητών που μοιράζονται προσωπικά βιώματα από την αλληλεπίδρασή τους με την ελληνογερμανική κουλτούρα. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει, μέσα από την ιστορία, την εμπειρία και την πορεία των ομιλητών, τις επιρροές που έλαβαν σύγχρονοι Έλληνες από τη Γερμανία.

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Σενάριο: Άννα Ρούτση
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Σταθιάς
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Σταθιάς
Ήχος:
Άγγελος Κονταξής
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 66΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/14885

ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
TDF25 Poster 1
TDF25 Poster 2
TDF25 Poster 3
TDF25 Poster 4
TDF25 Poster 5
TDF25 Poster 6
TDF25 Poster 7
TDF25 Poster 8