ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Ταινίες από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ημέρα 2η

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα από 2 έως 12 Μαρτίου 2023. Συνολικά 55.400 άτομα παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις της Αγοράς. Σε σχέση με πέρυσι, σημειώθηκε αύξηση 11,2% στην προσέλευση, πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν 220 προβολές σε φυσικούς χώρους. Προβλήθηκαν, συνολικά, 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ 147 ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν ψηφιακά, στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δέκα masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις με θέμα τη βιωσιμότητα, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 670 συναντήσεις ανάμεσα σε 407 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν οκτώ Agora Talks και τέσσερις παρουσιάσεις που απευθύνθηκαν στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 08/05/23

Η Μαριάννα Οικονόμου σκηνοθετεί τα σποτ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στην αγαπημένη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Μαριάννα Οικονόμου ανέθεσε το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των φετινών σποτ.

Λόγια της δημιουργού: «Χέρια που αγαπούν, χέρια που αγωνιούν, εργάζονται, σκοτώνουν, χορεύουν. Χέρια τρυφερά, χέρια κουρασμένα, ρυτιδιασμένα, θυμωμένα. Χέρια που απειλούν, διαμαρτύρονται, δημιουργούν. Χαρούμενα χέρια, βαριεστημένα, δυνατά, ανυπάκουα. Χέρια απογοητευμένα, φυλακισμένα, πονεμένα. Χέρια που συναντιούνται με άλλα χέρια, μεταμορφώνουν, καταστρέφουν, μετουσιώνουν. Χέρια που είναι ιστορίες».

Δείτε τα σποτ του Φεστιβάλ: Spot1, Spot 2, Spot 3

Επιλεγμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 25ου ΦΝΘ ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Στη δράση Προορισμός – Ταξίδι, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει επιλεγμένες ελληνικές ταινίες από το πρόγραμμα της 25ης διοργάνωσης σε πόλεις, κινηματογραφικές λέσχες και κινηματογραφικούς φορείς. Το Φεστιβάλ προβάλλει, επίσης, ταινίες και σε καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Η γιορτή του ντοκιμαντέρ ταξιδεύει, μέσα από περιφερειακές προβολές που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που ξεχώρισαν, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, σε ένα διήμερο τρίωρων προβολών στις 7 και 8 Μαΐου 2023 από 20:30 έως 23:30, στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 84 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου).

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των ντοκιμαντέρ της 2ης ημέρας προβολών που θα προβληθούν τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 από 20:30 έως 23:30.

'ΠΕΝΘΟΣ - ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ' ΤΩΝ ΜΥΡΤΩ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ & ΜΑΡΙΑΣ ΛΟΥΚΑ

Μια καταβύθιση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: τις στυγνές δολοφονίες του Shahzad Luqman, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν με τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μεταμορφώνουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη.


Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πατσαλίδου, Μαρία Λούκα
Σενάριο: Μαρία Λούκα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Βούλγαρης
Μοντάζ: Μυρτώ Πατσαλίδου
Ήχος: Άγης Βουγάς, Σπύρος Αραβοσιτάς
Μουσική: Παύλος Παυλίδης
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 71΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/14909

'Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ' ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Ο Νικόλας –παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης– εγκαταλείφθηκε σε ίδρυμα μόλις γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωνε ήταν τραγικές. Η Μαρία αποφάσισε να τον υιοθετήσει, κι έτσι η αγάπη, η φροντίδα και το πείσμα της τον μεταμόρφωσαν ριζικά. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της ψυχής και της ανιδιοτελούς αγάπης που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.

Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαννούλη
Σενάριο: Μαρία Γιαννούλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλιος Πίσσας
Μοντάζ: Ευτυχία Ιωσηφίδου
Ήχος: Πάνος Παπαδημητρίου
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 29'

https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/14857

'ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ' ΤΩΝ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ & ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, εργάτης στη Γερμανία τα πέτρινα χρόνια, ο 92χρονος Βαγγέλης Σακκάτος αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. Στη Γερμανία συναντά τους παλιούς συντρόφους του, μετά διαδίδει το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Νιώθει νέος, όπως ήταν όταν συμμετείχε στην Αντίσταση ως αετόπουλο του Άρη. Θέλει να ζήσει κι άλλο για να ολοκληρώσει το έργο του.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου, Φωτεινή Λαμπρίδη
Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Φωτεινή Λαμπρίδη, Ανδρέας Λουκάκος
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου, Δημήτρης Διακουμόπουλος
Ήχος:
Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Ανδρέας Λουκάκος
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 78΄

https://www.filmfestival.gr/el/movie/movie/14916

ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
TDF25 Poster 1
TDF25 Poster 2
TDF25 Poster 3
TDF25 Poster 4
TDF25 Poster 5
TDF25 Poster 6
TDF25 Poster 7
TDF25 Poster 8