νέα 02/06/2020

Film for Inclusion! Διαγωνισμός νέων με θέμα την ένταξη.

Είσαι νέος ή νέα 18 με 30 ετών; Έχεις λογαριασμό Instagram; Σε ενδιαφέρει να αναδείξεις θετικές ιστορίες για τη μετανάστευση και την καταπολέμηση του ρατσισμού στη χώρα; Θέλεις να διεκδικήσεις μία δωροεπιταγή για φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 500 ευρώ; Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι ναι, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Ποιο είναι το θέμα

Ο διαγωνισμός «Film for Inclusion» έχει ως θέμα την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας. Αναζητούνται θετικές ιστορίες γυναικών ανδρών και παιδιών, πρακτικές, παραδείγματα και πολιτικές ένταξης που να προάγουν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες της χώρας.

Πώς μπορείς να λάβεις μέρος

  • Έχεις από τις 21 Μαΐου ως τις 5 Ιουλίου 2020 να δημοσιεύσεις ένα πρωτότυπο βίντεο ελάχιστης διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού. Η δημοσίευση πρέπει να γίνει στον προσωπικό σου λογαριασμό στο Instagram μαζί με μια μικρή περιγραφή του εαυτού σου με τα tags @actionaidhellas και #CiakMigractionVideoGR
  • Στείλε το link στο contest.hellas@actionaid.org μαζί με το πλήρες όνομά σου, την ηλικία σου και μια παράγραφο που σε περιγράφει.
  • Μοιράσου, προώθησε το βίντεο στο Instagram και μάζεψε likes!

Ο διαγωνισμός διεξάγεται παράλληλα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Αυστρία στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK MigrACTION για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στο δημόσιο λόγο και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Αν νικήσεις θα χρειαστεί να συνδεθείς σε ένα Live event μαζί με τους νικητές από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία για να παραλάβεις το βραβείο.

Περισσότερα λόγια για το θέμα

Η παγκόσμια κρίση υγείας που βιώνουμε δείχνει πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η ανάγκη για αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία. Αντιλαμβανόμαστε τώρα, περισσότερο από ποτέ, πως ζούμε σε ένα αλληλένδετο κόσμο, όπου οι ανάγκες όλων μας είναι παρόμοιες. Κατανοούμε ότι η δημιουργία δυνατών κοινοτήτων που να αντέχουν σε κρίσεις χωρίς να εξαιρούν κανέναν είναι απαραίτητη. Η πόλωση και η ξενοφοβία πρέπει να φύγουν από το τραπέζι και στη θέση τους να μπουν η συμπερίληψη και η ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

Μια κοινωνία, όπου ο κάθε άνθρωπος απολαμβάνει κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ως ενεργός παγκόσμιος πολίτης είναι μια κοινωνία στην οποία θα θέλαμε να ζούμε. Στην Ελλάδα σήμερα, σπανίζουν τα θετικά παραδείγματα ένταξης, συμπερίληψης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό καλούνται να αναδείξουν ιστορίες, πρακτικές, παραδείγματα και πολιτικές ένταξης γυναικών, ανδρών και παιδιών που προάγουν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες της χώρας.

Οι νέοι άνθρωποι θα έπρεπε να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινωνίας και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στη διαδικτυακή εποχή που ζούμε, το βίντεο είναι απαραίτητο εργαλείο για την αφήγηση ιστοριών. Μας βοηθάει να διακινήσουμε τα μηνύματά μας, να συνδεθούμε με ένα σκοπό και αναλάβουμε δράση για να αλλάξουμε τον κόσμο. Με αυτό το διαγωνισμό στοχεύουμε στο να προωθήσουμε θετικά μηνύματα για τη μετανάστευση, ως ένα από τα απαραίτητα βήματα προς μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.

Βραβεία

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού είναι μία δωροεπιταγή για φωτογραφικό εξοπλισμό αξίας 500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής), η προβολή του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ActionAid καθώς και σε φεστιβάλ ταινιών, στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK Migraction.

Το νικητήριο βίντεο θα επιλεγεί με βάση την αλληλεπίδραση του post κατά 60% (likes) και την επιλογή του από κριτική επιτροπή κατά 40%.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους 4 υπεύθυνους επικοινωνίας του προγράμματος CIAK Migration στην Ελλάδα (ActionAid Hellas), την Ιταλία (WeWorld – GVC), Αυστρία (Sudwind) και Ουγγαρία (Artemiczio Foundation).

Ο νικητής ή η νικήτρια θα προσκληθεί επίσης ως καλεσμένος στο 14ο Φεστιβάλ Ταινιών Terra di Tutti που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μπολόνια της Ιταλίας και αναδεικνύει ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και ταινίες κοινωνικού περιεχομένου με θέματα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τυχόν μετακίνηση είναι προαιρετική και θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Είδη συμμετοχών

Στον διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν βίντεο ελάχιστης διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού, που να αναδεικνύουν με θετικό τρόπο την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Τα βίντεο μαζί με την περιγραφή τους μπορούν να κατατεθούν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά στo email contest.hellas@actionaid.org

Ήδη δημοσιευμένα βίντεο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Υποβολές με ρατσιστικό, σεξιστικό ή ομοφοβικό περιεχόμενο θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό.

Κατά τη λήψη εικόνων ή συνεντεύξεων, θα πρέπει να ζητείται η συναίνεση του εκτιθέμενου προσώπου και να μην παραβιάζεται η ιδιωτικότητά του.

Διάρκεια Διαγωνισμού

Τα βίντεο που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούν να δημοσιευτούν το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 21 Μάϊου 2020 έως καιτην Κυριακή 5 Ιουλίου 2020. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως και τις 5 Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει στις 10 Ιουλίου 2020. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες καλούνται να προωθήσουν τα βίντεο στους δικούς τους λογαριασμούς.

Δικαίωμα Συμμετοχής στον Διαγωνισμό

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, ηλικίας από 18 μέχρι και 30 ετών (κατά την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού), ανεξαρτήτως εθνικότητας. Άτομα από ευάλωτες ομάδες ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση.

Όροι διαγωνισμού

Ο νικητής ή νικήτρια θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της ActionAid στις 10 Ιουλίου και παράλληλα θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στα email που δήλωσε όταν έστειλε το βίντεο. Το βραβείο είναι προσωπικό και δεν ανταλλάσσεται με χρήματα. Σε περίπτωση που κάποιος νικητής αρνηθεί το βραβείο, η ActionAid διατηρεί το δικαίωμα να μεταβιβάσει το βραβείο στον πρώτο επιλαχόντα. Η ActionAid έχει δικαίωμα να ματαιώσει τον διαγωνισμό, να τροποποιήσει τους όρους του ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες και προθεσμίες για σπουδαίο λόγο και δεν φέρει καμία ευθύνη, που για λόγους αναγόμενους σε περιστατικό, που συνιστά ανωτέρα βία δεν μπορεί να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με το βραβείο. Στον διαγωνισμό αποκλείονται οι εργαζόμενοι της ActionAid καθώς και οι συγγενείς τους έως τον β’ βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και οι σύζυγοι αυτών.

Χρήση προσωπικών δεδομένων

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του συμμετέχοντα για καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο που θα τηρείται από την ActionAid, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4624/2019 όπως ισχύει. Κάθε συμμετέχων διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως από την Οργάνωση τη διαγραφή των προσωπικών του δεδομένων από το ως άνω αρχείο. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό παρέχουν τη συγκατάθεσή τους και εξουσιοδότηση στην ActionAid για την προβολή του διαγωνισμού και των αποτελεσμάτων του, αλλά και του βίντεο στο οποίο ενδεχομένως εμφανίζονται μέσω του ραδιοφώνου, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ή και του διαδικτύου. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.

Για να διαβάσεις τους Όρους και τις προϋποθέσεις στα αγγλικά πάτω εδώ.

Action Aid Contest Film For Inclusion