cinephileνέαΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κινηματογράφος και τέχνη, με ληγμένα χάπια!

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Η Ελένη Ιωαννίδου είναι Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος που δραστηριοποιείται στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί πρωτότυπα ψηφιδωτά έργα τέχνης, φτιαγμένα από ληγμένα χάπια και κάψουλες

Έτσι, τα ληγμένα χάπια στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αποκτούν ένα «ευτυχισμένο τέλος» δηλαδή, ένα «χάπι end». Μερικά από τα έργα αυτά έχουν και κινηματογραφικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα θίγουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα!

Η ίδια η δημιουργός, περιγράφει πώς είχε την αρχική έμπνευση για τη δημιουργία των έργων αυτών: 
«Η ιδέα της δημιουργίας μωσαϊκών με ληγμένα χάπια γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια στο κοινωνικό φαρμακείο που λειτουργούσε εθελοντικά από το 2008 στο Ρέθυμνο. Τα φάρμακα προέρχονταν από ανακυκλοφορία φαρμάκων που δεν είχαν λήξει και που έφερνε ο κόσμος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από συνανθρώπους μας που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Φυσικά ένα μέρος από αυτά έληγε και έπρεπε να απορριφθεί. Στα πλαίσια της λογικής της ανακύκλωσης ανοίγαμε τις συσκευασίες ώστε να διαχωριστούν από τα φάρμακα και να γίνει πιο σωστά η ανακύκλωσή τους. Τότε πρόσεξα τα απίθανα χρώματα, και σχήματα που είχαν τα φάρμακα αυτά και αποφάσισα να δοκιμάσω να τα χρησιμοποιήσω ως ψηφίδες για να φτιάξω πίνακες. Στην περίοδο της καραντίνας η απασχόληση αυτή λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά και μου προσέφερε μεγάλη αποφόρτιση από την ένταση της δουλειάς και παράλληλα ήταν δημιουργική και ευχάριστη. Το αποτέλεσμα το βλέπετε….»

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα της Ελένης Ιωαννίδου, μπορείτε να βρείτε, εδώ και εδώ.

Ακολουθεί η παρουσιάση ορισμένων έργων με κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

'Make Peace' / 'Metropolis'

Το έργο με τον τίτλο 'Make Peace' είναι βασισμένο στην γερμανική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1927 'Metropolis', η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα φιλμ του γερμανικού εξπρεσιονισμού, σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ και σενάριο της Τέα φον Χάρμπου, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημά της. Η ταινία αυτή θεωρείται πρωτοποριακή για το είδος της και για την εποχή που γυρίστηκε, ενώ αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις κοινωνικές ανισότητες σε μια μελλοντική δυστοπική κοινωνία. Περισσότερα για την ταινία, εδώ.
 

'Make Peace'
'Make Peace' (2023). Μικτή Τεχνική. Ληγμένα χάπια, κάψουλες και ακρυλικά χρώματα σε ξύλο. 125x60cm
Η αφίσα της ταινίας 'Metropolis'

 

'Mediterranean Titanic' / 'Τιτανικός'

Το έργο με τον τίτλο 'Mediterranean Titanic' βασίστηκε στην ταινία 'Titanic / Τιτανικός' και φυσικά στο γνωστό ναυάγιο του ομώνυμου κρουαζιερόπλοιου, το οποίο βυθίστηκε το 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 1.500 ατόμων. 

Ο 'Τιτανικός της Μεσογείου' που είναι σε μετάφραση ο τίτλος του εν λόγω έργου, παραπέμπει στα πολυάριθμα ναυάγια των πλοιαρίων τα οποία γεμάτα πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φτάσουν στην Ευρώπη, δυστυχώς όμως αρκετές φορές καταλήγουν να έχουν την τύχη του πραγματικού Τιτανικού, συμπαρασύροντας στον βυθό της θάλασσας, δεκάδες αθώες ψυχές.

'Mediterranean Titanic' (2023). 125x60cm
Η αφίσα της ταινίας 'Titanic'

 

'Stench of a Warman' / 'Scent of a Woman'

Το έργο με τον τίτλο 'Stench of a Warman' είναι εμπνευσμένο από την αμερικανική ταινία του 1992 'Scent of a Woman / Άρωμα Γυναίκας' σε σκηνοθεσία Martin Brest. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία έχει ο Al Pacino, ο οποίος υποδύεται έναν τυφλό και οξύθυμο συνταξιούχο στρατιωτικό με αδυναμία στις γυναίκες. Το εν λόγω έργο, απεικονίζει ένα απόσπασμα από μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας που διαδραματίζεται σε ένα εστιατόριο, κατά την οποία ο Al Pacino χορεύει τάνγκο με μία κοπέλα, υπό τους ήχους του τραγουδιού 'Por Una Cabeza'. Περισσότερα για την ταινία, εδώ.

Ο τίτλος του συγκεκριμένου έργου 'Stench of a Warman' που σημαίνει 'Η δυσωδία ενός ανθρώπου του πολέμου' είναι παραλλαγή του τίτλου της ταινίας 'Scent of a Woman'. Χαρακτηριστικό είναι το φαιοπράσινο χρώμα στο σακάκι καθώς και τα στρατιωτικά μετάλλια στο πέτο του "χορευτή", που υποδηλώνουν έναν παλαίμαχο στρατιωτικό.

'Stench of a Warman' (2023). 125x60cm
Απόσπασμα από μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας 'Scent of a Woman'

 

'Murder on the Hellenic Express' / 'Murder on the Orient Express'

Το έργο 'Murder on the Hellenic Express' είναι εμπνευσμένο από την ταινία 'Murder on the Orient Express / Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές' που βασίστηκε στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, αλλά και από την τραγωδία στα Τέμπη, όταν τον Φεβρουάριο του 2023 επιβατική αμαξοστοιχία της εταιρείας Hellenic Train συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων -κυρίως νέων- και τον τραυματισμό πολλών άλλων. 

'Murder on the Hellenic Express' (2023). 60x60cm
'Murder on the Orient Express / Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές' είναι ο τίτλος ταινίας, αλλά και βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι

 

'Peace Freedom' / 'Pulp Fiction'

Το έργο 'Peace Freedom' είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1994 'Pulp Fiction' που σκηνοθέτησε ο Κουέντιν Ταραντίνο. Έχει αλλαχτεί ο τίτλος της ταινίας σε 'Peace Freedom' ενώ ξεκάθαρα η κοπέλα που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ούμα Θέρμαν.

'Peace Freedom' (2024). Μικτή Τεχνική. Ληγμένα χάπια, κάψουλες και ακρυλικά χρώματα σε ξύλο. 60x60cm
Η Ούμα Θέρμαν στην ταινία 'Pulp Fiction' 

 

'Amor No War' / 'Almodovar'

Το έργο 'Amor No War' είναι επηρεασμένο από την ταινία του 1988 'Mujeres al borde de un ataque de nervios / Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης' του γνωστού Ισπανού σκηνοθέτη Pedro Almodovar, ενώ ο τίτλος του έργου είναι μια παραλλαγή του επωνύμου του. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση της Rossy de Palma -μιας από τις κινηματογραφικές μούσες του Pedro Almodovar- σε έντονα κόκκινο φόντο, ένα χρώμα το οποίο ο σκηνοθέτης αγαπά ιδιαίτερα και συχνά το τιμά και το αναδεικνύει στις ταινίες του.

'Amor No War' (2023). Μικτή Τεχνική. Ληγμένα χάπια, κάψουλες και ακρυλικά χρώματα σε ξύλο. 60x60cm
Η Rossy de Palma, κινηματογραφική μούσα του Pedro Almodovar
'Stop Wars' / 'Star Wars'

Ο τίτλος του έργου 'Stop Wars' είναι μια παραλλαγή του τίτλου της γνωστής σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας 'Star Wars'. Απεικονίζεται ένας από τους βασικούς χαρακτήρες των ταινιών, όπως είναι οι στρατιώτες Stormtroopers, όμως αντί για όπλο φαίνεται να κρατάει μια κιθάρα.

'Stop Wars' (2024). Μικτή Τεχνική. Ληγμένα χάπια, κάψουλες και ακρυλικά χρώματα σε ξύλο. 60x90cm
Η γνωστή μορφή του στρατιώτη Stormtrooper από τη σειρά ταινιών 'Star Wars'