ΠΡΟΒΟΛΗνέα

B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979–1989

"B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979–1989" Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck Γερμανία 2015

ΣΥΝΟΨΗ

Μουσική, τέχνη και χάος στο δυτικό Βερολίνο της δεκαετίας του '80. Η περίκλειστη πόλη είναι ιδανικό έδαφος για την ανάδειξη μίας μοναδικής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποπ υπο-κουλτούρας. Ένα ιλιγγιώδες κολάζ με ανέκδοτο υλικό από μία ξέφρενα δημιουργική δεκαετία, που ξεκίνησε με πανκ και κατέληξε στο πρώτο Love Parade, μιας πόλης που οι μέρες είναι μικρές και οι νύχτες ατελείωτες.

Ακούγονται τραγούδια των Westbam, Malaria!, Einstürzende Neubauten, Joy Division, Edgar Froese, Die Ärzte, Die Toten Hosen, Anne Clark, Ideal, Nena, Sex Pistols, Die Tödliche Doris, Nick Cave κ.ά.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 03/03/19

Μέσα στην αρρωστημένη του μουσικοφιλία, ο Mark Reeder εγκατέλειψε το πολύβουο Μάντσεστερ των αρχών του '70 προς αναζήτηση μουσικών διαμαντιών στο Δυτικό Βερολίνο. Ευτυχώς, ο μετέπειτα επιτυχημένος μουσικός παραγωγός φρόντισε να καταγράψει σε φιλμ όλη τη φρενήρη ζωή του στη μεριά μιας θρυλικής -και έως σήμερα ανεξερεύνητης ακόμα- πόλης, παρουσία της μουσικής παραγωγού και DJ Gudrun Gut, που επίσης συμμετέχει στην ταινία.

Υπάρχει μουσικόφιλος και δη Βρετανός που θα τολμούσε να αφήσει το Μάντσεστερ των τελών των ‘70s, για να αναζητήσει ανεξερεύνητους θησαυρούς της ηλεκτρονικής μουσικής στο Δυτικό Βερολίνο; Υπάρχει, και είναι ο Mark Reeder, μετέπειτα επιτυχημένος μουσικός παραγωγός, γνωστός και ως εκείνος που ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, τον Paul van Dyk. Γιατί εκεί, στην πόλη-σύμβολο του ψυχροπολεμικού παραλογισμού, αυτός ο ιδιόρρυθμος τύπος με το φετίχ για τις στρατιωτικές στολές θα ενσωματωνόταν σε ένα τερέν που μπορούσε να φιλοξενεί ταυτόχρονα τους νεαρούς ακόμα Nick Cave και την Tilda Swinton.

Έχοντας φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να αιχμαλωτίσει σε φιλμ τη βερολινέζικη ζωή του, ο Mark Reeder χάρισε τη μοναδική ευκαιρία στους Jörg A. Hoppe, Heiko Lange και Klaus Maeck να καταγράψουν όχι απλώς τις μουσικές μεταβάσεις και τα ανέλπιστα ξεπετάγματα των τοπικών ταλέντων μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και να στείλουν ένα ξέφρενο γράμμα αγάπης στην πόλη που μέχρι σήμερα έμοιαζε ανεξερεύνητη κινηματογραφικά.

Πηγή: www.aiff.gr


Το «B-Movie: Lust & Sound in West Berlin» των Γιόργκ Χόπε, Κλάους Μάεκ και Χέικο Λανγκ δεν είναι απλώς ένα διασκεδαστικότατο, μουσικό (πρωτίστως) ντοκιμαντέρ που ζει και αναπνέει από τον αέρα μιας πόλης. Ούτε φυσικά το Βερολίνο είναι μία οποιαδήποτε πόλη. Πάνω απ' όλα, πρόκειται για μία σπάνια καταγραφή ενός κομβικού σημείου της σύγχρονης Ιστορίας, η οποία μέσα από την ανατρεπτική διάθεση και τον ενθουσιώδη ρυθμό της έρχεται να επιβεβαιώσει στο κοινό το ακριβές μέγεθος του βερολινέζικου μύθου.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως τούτο το εντελώς φευγάτο μουσικο-ιστορικό ντοκουμέντο της δυτικής πλευράς της πόλης, η οποία παραμένει ελάχιστα εξερευνημένη σε σχέση με την ανατολική, δεν ξεκίνησε από κάποιον Βερολινέζο. Για την ακρίβεια ήταν ο Μαρκ Ρίντερ, ένας τρελαμένος μουσικόφιλος και φέρελπις μουσικός παραγωγός από το Μάντσεστερ, αυτός που πήρε στα τέλη του '70 την παράδοξη απόφαση να αφήσει το μέρος όπου χτυπούσε η καρδιά των σύγχρονων μουσικών τάσεων για να βρει τον εαυτό του σε μία πόλη χωρισμένη στα δύο. Και μάλιστα, στο δυτικό κομμάτι της. Όσο για το οπτικό υλικό (πέραν του αρχειακού) που απαιτήθηκε για το «B-Movie: Lust & Sound in West Berlin», οφείλεται στον Ρίντερ και την 8mm κάμερα με την οποία φρόντιζε να καταγράφει για χρόνια σχεδόν τα πάντα!

Κάπως έτσι, ο Ρίντερ κουβάλησε από την Αγγλία μονάχα το φετίχ να ντύνεται με στρατιωτικά ρούχα και τρύπωσε σε έναν τόπο όπου την απόλυτη παράνοια της διχοτόμησης τη μετουσίωνε σε μία πολυσυλλεκτική κουλτούρα, η οποία ξεπηδούσε από τα νυχτερινά στέκια και τα κλαμπ για να κυκλοφορεί ελεύθερη στα πάρκα και τους δρόμους.

Στόχος του Ρίντερ; Όπως µας ενημερώνει µέσω του voice-over, αρχικά να καταλάβει γιατί βρέθηκε εκεί, πριν ξεκινήσει να ζει σαν να µην υπάρχει αύριο. Έπειτα να συναντηθεί µε τις µουσικές τάσεις του Βερολίνου (τις οποίες είχε περί πολλού, αλλά ελάχιστα πίστευε ότι θα µπορούσαν να κάνουν παγκόσμια επιτυχία), να δημιουργήσει δικές του και να δει τελικά τον κόσµο να περνά από τους Joy Division και την πανκ στην εποχή των ντι-τζέι, των ρέιβερ και της τέκνο.

Στο ίδιο µέρος όπου έµοιαζε καταδικασµένο να αλλάζει ώστε όλοι να κάνουν ό,τι ήθελαν, σε µία πόλη που µπορούσε να φιλοξενήσει από την Τίλντα Σουίντον µέχρι τον Νικ Κέιβ, πολύ πριν εκείνος φτάσει τις 20.000 µέρες του πάνω στη Γη. Γιατί και οι δύο προαναφερθέντες εµφανίζονται στο «B-Movie: Lust & Sound in West Berlin», συµβάλλοντας στην χειµαρρώδη αίσθηση που αφήνει η ταινία πως χωρίς το Βερολίνο, τόσο οι ήχοι όσο και ο κόσµος µας θα ήταν σήµερα αλλιώς.

Πηγή: www.cinemagazine.gr


Η ταινία απέσπασε ένα βραβείο και δύο διακρίσεις σε φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η προβολή γίνεται με υπότιτλους στα ελληνικά και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut.

Goethe-Institut - Αφιέρωμα στον Γερμανικό Κινηματογράφο στο Ρέθυμνο

LINKS
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
B Movie Cover3
B Movie 05
B Movie 06
B Movie 07
B Movie 08
B Movie 09
B Movie 10
B Movie 11
B Movie 12
B Movie 13
B Movie 14
B Movie 15
B Movie 16
B Movie 17
B Movie 20
B Movie 18
B Movie 19
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
B Movie (2015)