ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Beautiful Minds

"Presque" Bernard Campan, Alexandre Jollien Γαλλία, Ελβετία 2021

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Λούις είναι διευθυντής γραφείου τελετών. Ορκισμένος εργένης στα 58 του, αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στη δουλειά του και δεν σκέφτεται καν τη σύνταξη. Ο Ιγκόρ είναι 40 ετών, ένα κοφτερό μυαλό κολλημένο σε ένα σώμα με αναπηρία από εγκεφαλική παράλυση. Είναι λάτρης της φιλοσοφίας και συνοδοιπόροι του είναι ο Σωκράτης, ο Σπινόζα και ο Νίτσε. Προτιμά να κρατά αποστάσεις από τον κόσμο και δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για τη φιλία, τη σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σε μια σύμπτωση που μπορεί να συμβεί μόνο στην πραγματική ζωή, οι δρόμοι του Λούις και του Ιγκόρ διασταυρώνονται. Επιβιβάζονται σε μια νεκροφόρα για ένα ασυνήθιστο οδικό ταξίδι που θα τους μάθει να βλέπουν πέρα ​​από τα δικά τους προβλήματα και να επανεκτιμήσουν τη ζωή τους.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 21/01/24
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μια όμορφη ιστορία με πολύ χιούμορ για έναν ανάπηρο άνδρα και έναν νεκροθάφτη που συναντιούνται κατά τύχη. Καταλήγουν να ταξιδεύουν μαζί από τη Λωζάνη της Ελβετίας προς το Μονπελιέ της Γαλλίας. Αναπτύσσουν μια απρόσμενα ευχάριστη φιλία με φιλοσοφικές στιγμές γεμάτες ανατροπές και εκπλήξεις, όπως μπορεί να είναι και η αληθινή πορεία της ζωής.

Σε αντίθεση με τη διάσημη γαλλική ταινία «Άθικτοι», αυτή η ταινία δεν περιλαμβάνει έναν πλούσιο άνθρωπο που χρειάζεται σωματική βοήθεια ή εμπνέει άλλους βοηθώντας τους λιγότερο τυχερούς. Αντίθετα, εστιάζει σε ένα άτομο με σωματική αναπηρία που μπορεί να κάνει μόνο απλές δουλειές και σε έναν άλλο άνδρα που εργάζεται στον χώρο της οργάνωσης τελετών, μια δουλειά που τον εκθέτει στη ζοφερή πραγματικότητα της ζωής. Πιθανώς ο σκηνοθέτης ήθελε να διερευνήσει πώς οι τακτικοί άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται περιορισμένοι από πολλά πράγματα στη ζωή, ενώ εκείνοι που δεν έχουν πολλές ανησυχίες όπως ο πρωταγωνιστής με σωματική αναπηρία, τείνουν να είναι πιο ξέγνοιαστοι και καλύτεροι στην συναναστροφή με αγνώστους.

Η ταινία είναι μια διασκεδαστική ιστορία για μια ξεχωριστή φιλία σε ένα αλλιώτικο road movie. Τρυφερή και συναισθηματική, με αρκετές δόσεις χιούμορ, καταφέρνει να μας περάσει κάποιες μικρές αλλά ουσιαστικές ιδέες. Μια καθαρή ματιά στην αναπηρία, χωρίς τετριμμένα κλισέ κάτι που συχνά συναντάμε σε ταινίες που πραγματεύονται ανάλογο θέμα.

Λίγα λόγια για τον πρωταγωνιστή Alexandre Jollien:
Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Αλεξάντρ Ζολιέν γεννήθηκε το 1975 στην Ελβετία. Η περιέλιξη του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννησή του, τού προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση και σοβαρά κινητικά προβλήματα. Έλαβε ειδική εκπαίδευση επί δεκαεπτά χρόνια σε ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων, όπου κατάφερε να περπατήσει και να αποκτήσει κατανοητή ομιλία. Λαμπρό μυαλό, εγκλωβισμένος σ' ένα σώμα που δεν τον υπακούει, σπούδασε φιλοσοφία, αναζητώντας τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Μελέτησε σε βάθος την αρχαία ελληνική γλώσσα και γνώρισε τους Έλληνες φιλοσόφους. Από τους πιο αξιόλογους στοχαστές της εποχής μας, δίνει διαλέξεις σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Η συγγραφή αποτελεί γι’ αυτόν αναγκαιότητα αλλά και πρόκληση, καθώς υπαγορεύει τα κείμενά του, που διατηρούν έτσι τον ακατέργαστο αυθορμητισμό του προφορικού λόγου. Για το σύνολο του έργου του, έλαβε το 2000 το βραβείο Mottart από τη Γαλλική Ακαδημία και το 2010 το βραβείο Pierre Simon.

Στην ταινία Beautiful Minds, ο Alexandre Jollien, πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετείχε και στη σκηνοθεσία μαζί με τον επίσης συμπρωταγωνιστή του Bernard Campan αλλά και στη συγγραφή του σεναρίου μαζί με την Hélène Grémillon και τον Bernard Campan.

Η ταινία έχει αποσπάσει 3 βραβεία και 1 υποψηφιότητα σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ SOUNDTRACK ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ Niklas Paschburg
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Beautiful Minds 2021 13
Beautiful Minds 2021 18
Beautiful Minds 2021 14
Beautiful Minds 2021 16
Beautiful Minds 2021 20
Beautiful Minds 2021 21
Beautiful Minds 2021 22
Beautiful Minds 2021 24
Beautiful Minds 2021 25
Beautiful Minds 2021 26
Beautiful Minds 2021 28
Beautiful Minds 2021 27
Beautiful Minds 2021 23
Beautiful Minds 2021 30
Beautiful Minds 2021 33
Beautiful Minds 2021 34
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Beautiful Minds 2021 01
Beautiful Minds 2021 03
Beautiful Minds 2021 04
Beautiful Minds 2021 12
Beautiful Minds 2021 09