ΠΡΟΒΟΛΗνέακινηματογράφος

Αφιέρωμα στο 7ο Chaniartoon 2023 - International Comic & Animation Festival

""

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το Chaniartoon - International Comic & Animation Festival, είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στα Χανιά της Κρήτης. Περιλαμβάνει πολυθεματικές δράσεις, γύρω από το σκίτσο, την εικονογράφηση, το κόμικ, το animation, το game design, αλλά και τις νέες τεχνολογίες (εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα). Μεταξύ άλλων ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο, φτιαγμένες τόσο από φοιτητές όσο και από επαγγελματίες, πλήθος εργαστηρίων, παρουσιάσεων και ομιλιών για το σκίτσο και το animation, να επισκεφτεί την έκθεση κόμικς με ένα μεγάλο Artist Alley καλλιτεχνών κ.ά.

Το 7º Chaniartoon 2023 - International Comic & Animation Festival

Από τις 11 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 στα Χανιά, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του 7ου Chaniartoon International Comic & Animation Festival, το οποίο είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η 7η έκδοση του Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθεί στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ προ-φεστιβαλικές και παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους χώρους, όπως στον Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπος, στην πύλη Σαμπιονάρα, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, στο Εργαστήριο Σκίτσου Χανίων, αλλά και σε πολλούς εξωτερικούς χώρους. Επίσης αρκετές από τις δράσεις του Φεστιβάλ θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Οι τρεις άξονες του Φεστιβάλ, είναι Εικονογράφηση, κόμικ, σκίτσο-Αnimation και Τεχνολογία, ενώ η γενική θεματική του, είναι το διάστημα. Επί του παρόντος, το Chaniartoon αποτελεί το σημαντικότερο περιφερειακό φεστιβάλ κόμικ, το μοναδικό που παρουσιάζει κάθε χρόνο τεχνολογικές καινοτομίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και Projection mapping, διαδραστικά εκθέματα και άλλα. Είναι πρώτο πανελλαδικά σε ανάπτυξη στα social media και πρώτο στο instagram στην Κρήτη. Αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ πανελλαδικά που αναπτύσσει πολλαπλές συνεργασίες με το εξωτερικό, με χώρες όπως η Κύπρος, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ συγκεντρώνει κάθε χρόνο καλλιτέχνες με φυσική παρουσία από όλη την Ελλάδα, καθώς και εικαστικές συμμετοχές από περισσότερες από 120 χώρες.

Το φεστιβάλ για το 2023 έχει σαν βασικό του θέμα το διάστημα, αλλά πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα θέτοντας ένα γενικότερο ερώτημα για τη θέση μας στον κόσμο, τη διαχείριση των δημόσιων χώρων, αλλά και καλωσορίζει ένα πλήθος ομιλητών, επιστημόνων, καλλιτεχνών που θα έρθουν να αφήσουν το στίγμα τους στη φετινή διοργάνωση. Αυτή η μεγάλη γιορτή θα κρατήσει 2 ολόκληρες εβδομάδες.

Περισσότερα για το Chaniartoon Festival, στην επίσημη ιστοσελίδα του εδώ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ANIMATION ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχει καθιερωθεί μια ειδική βραδιά, όπου προβάλλεται σε διάφορες πόλεις, ένα πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους animation, συνολικής διάρκειας περίπου δύο ωρών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που ξεχώρισε η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ γι' αυτή τη χρονιά, με βάση την πρωτοτυπία, το σενάριο, τη σκηνοθεσία, την τεχνική αρτιότητα, τον ρυθμό και τη μουσική.

Μετά την προβολή, το κοινό καλείται να ψηφίσει μέσω του κινητού του, τις ταινίες που ξεχώρισε ως καλύτερες. Η ταινία που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, θα κερδίσει το βραβείο κοινού.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Chaniartoon International Comic & Animation Festival θα προβάλει το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων σε μια βραδινή προβολή, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:00, στο "Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών" στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 84, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους.

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους και είναι οι ακόλουθες:

 1. In Search Of Birds - Miranda Jacoby - Αμερική - 1.17
 2. My Grumpy Grandpa - Komi Messan Anthony - Τόγκο - 6.22
 3. Disappearing Dad - Andrey Rubetskoy - Ρωσία - 8.50
 4. The Monkey - Xosé Zapata Pérez - Ισπανία - 17.00
 5. Roped - Carmen Córdoba González - Ισπανία - 10.00
 6. The Lovely Sky - Amir Mehran - Ιράν - 14.00
 7. To The Stars - Florian Gourmelen, Samaël Pioch, Anaïs Le Morvan, Julie Choucroun, Zoë Souvay, Vincent Tran - Γαλλία - 5.44
 8. I am not Afraid! - Marita Mayer - Νορβηγία - 7.02
 9. Feather - Sadegh Javadi - Ιράν - 12.36
 10. Papirola - Fabián Molinaro - Ισπανία - 7.00
 11. Pisces - Lee Dror - Ισραήλ - 12.08
 12. The Boot - Seyed Mohsen Pourmohseni Shakib - Ιράν - 4.17

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες για καθεμιά από τις ταινίες.

In Search Of Birds

In Search Of Birds - Miranda Jacoby - Αμερική - 1.17

Ένας αστροναύτης επιστρέφει στη Γη αναζητώντας τα τελευταία είδη πουλιών που δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά δυσκολεύεται να τα βρει.

My Grumpy Grandpa

My Grumpy Grandpa - Komi Messan Anthony - Τόγκο - 6.22

Η ιστορία ενός 8χρονου αγοριού, σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας, που προσπαθεί να αποδράσει από τον θυμωμένο αλκοολικό παππού του.

Disappearing Dad

Disappearing Dad - Andrey Rubetskoy - Ρωσία - 8.50

Ένα μικρό αγόρι παρατηρεί μέρα με τη μέρα τον πατέρα του να εξαφανίζεται και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το διαζύγιο των γονιών του.

The Monkey

The Monkey - Xosé Zapata Pérez - Ισπανία - 17.00

1588. Ένα ναυαγισμένο μέλος της Ισπανικής Αρμάδας που στάλθηκε από τον Φελίπε Β' από τη Λισαβόνα για να κατακτήσει την Αγγλία αιχμαλωτίζεται σε μια παραλία της Ιρλανδίας. Εκεί δικάζεται, κρίνεται ένοχος και απαγχονίζεται μέχρι θανάτου. Όλα θα ήταν πολύ λογικά ακολουθώντας τους νόμους του πολέμου και του μίσους μεταξύ των ανθρώπων, το πρόβλημα είναι ότι ο κρατούμενος είναι μαϊμού.

Roped

Roped - Carmen Córdoba González - Ισπανία - 10.00

Μητέρα και κόρη δεσμεύονται για μια ζωή από έναν αιώνιο δεσμό που θεραπεύει και πονάει, και που διαιωνίζεται όταν η κόρη γίνεται μητέρα.

The Lovely Sky

The Lovely Sky - Amir Mehran - Ιράν - 14.00

Ένας ανυπόμονος πιλότος μαχητικού βομβαρδίζει πόλεις κάθε μέρα. Επιστρέφει στο κοριτσάκι του κάθε βράδυ μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. Το κορίτσι λατρεύει να πετάει, αλλά ο πατέρας δεν εκπληρώνει το όνειρο της κόρης του λόγω της πικρής ανάμνησης του θανάτου της γυναίκας του. Ο πόλεμος πλησιάζει καθημερινά. Μια μέρα ένα περιστατικό αλλάζει τη ζωή τους, για πάντα.

To the stars

To The Stars - Florian Gourmelen, Samaël Pioch, Anaïs Le Morvan, Julie Choucroun, Zoë Souvay, Vincent Tran - Γαλλία - 5.44

Ένας σοβιετικός κοσμοναύτης στέλνεται σε αποστολή στο διάστημα. Όταν τα πράγματα θα πάρουν επικίνδυνη τροπή θα συναντήσει έναν απρόσμενο φίλο.

I am not Afraid!

I am not Afraid! - Marita Mayer - Νορβηγία - 7.02

Ένα μικρό κορίτσι που φοβάται το σκοτάδι, έρχεται αντιμέτωπο με την σκιά του και γίνεται μια δυνατή τίγρης.

Feather

Feather - Sadegh Javadi - Ιράν - 12.36

Ένας φτωχός πατέρας ζει με τον γιο του και προσπαθεί να κερδίσει λεφτά μέσα από τις κοκορομαχίες. Το εισόδημά τους χειροτερεύει κάθε μέρα μέχρι που ένας ασυνήθιστος ηλικιωμένος μπαίνει στη ζωή τους. Όλα αλλάζουν, όχι όμως όπως περίμεναν...

Papirola

Papirola - Fabián Molinaro - Ισπανία - 7.00

Ο Νίκο, ένα 8χρονο δραστήριο αγόρι που έχει την ικανότητα να διπλώνει όλα τα αντικείμενα σαν να ήταν από χαρτί, συλλέγει όλες του τις αναμνήσεις, όταν θα κληθεί να αλλάξει σπίτι.

Pisces

Pisces - Lee Dror - Ισραήλ - 12.08

Η Ρόνα που δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την αδερφή της, αρχίζει να γίνεται μια άγνωστη που έχει παγιδευτεί σε έναν αλληγορικό κόσμο, μετά το ξαφνικό τηλεφώνημα του πατέρα της.

The Boot

The Boot - Seyed Mohsen Pourmohseni Shakib - Ιράν - 4.17

Σε ένα πολεμικό τοπίο που όλα είναι ερημωμένα, ένα πουλάκι παλεύει να ταΐσει τα μικρά του.