νέαΛΕΣΧΗ 07/04/2019

Εντυπώσεις από την εκδήλωση για τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Στις 6 Απριλίου 2019 η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, πραγματοποίησε στην αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης στο Ωδείο Ρεθύμνου, μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Ρεθυμνιώτη μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του.

Η ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από νωρίς, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών. Φάνηκε η ανάγκη των Ρεθυμνιωτών να τιμήσουν -έστω και μετά θάνατον- τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη του τόπου τους και να γνωρίσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε όπως ήταν προγραμματισμένη στις 7 μμ, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα. Σύντομη παρουσίαση της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου από τον πρόεδρό της και κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ακολούθως, η χορωδία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου υπό τη διεύθυνση της Ισιδώρας Χαλκιαδάκη η οποία επίσης συνόδευσε στο πιάνο, ερμήνευσε ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν τα εξής:

  • Σκληρό μου αγόρι (σόλο Αντωνάκη Μαρία)
  • Στον ήλιο του μεσημεριού (σόλο Λιονή Παγώνα)
  • Αλητάκι μπατιράκι (σόλο Σπυριδάκη Ειρήνη - Τζαγκαράκης Άγγελος)
  • Άναψε μέσα μου φωτιά (σόλο Αλεφαντινού Όλγα)
  • Η αγάπη θέλει δύο (σόλο Τσιάπα Ιωάννα - Βρεττός Θεόδωρος)

Οι εντυπώσεις που άφησε η χορωδία ήταν οι καλύτερες, μαγεύοντας το κοινό, μια και οι νεαροί χορωδοί-μαθητές επέδειξαν ωριμότητα και υψηλό επαγγελματισμό, ερμηνεύοντας με υποδειγματικό τρόπο τα τραγούδια του Νίκου Μαμαγκάκη. Μάλιστα για το τέλος, επιφύλασσαν μια έκπληξη για όλους, μια και -εκτός προγράμματος- συνόδευσαν το τραγούδι τους με ανάλογο χορευτικό. Είναι όλοι τους άξιοι συγχαρητηρίων! Τα εύσημα φυσικά πηγαίνουν και στην Ισιδώρα Χαλκιαδάκη που καθοδήγησε τα παιδιά σ' αυτή την εκδήλωση αλλά και στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου που φαίνεται ότι παράγει ένα σημαντικό έργο στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου.

Ακολούθησε μια σύντομη εισήγηση του Χάρη Στρατιδάκη με πληροφορίες από τη ζωή του Νίκου Μαμαγκάκη στο Ρέθυμνο, διανθισμένες με μικρές ιστορίες από τα νεανικά χρόνια του συνθέτη αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την οικογένειά του και τις γειτονιές της παλιάς πόλης στις οποίες μεγάλωσε. Ορισμένες από τις σπάνιες φωτογραφίες διέθεσε για την παρουσίαση αυτή, ο ανιψιός του Νίκου Μαμαγκάκη τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Τέλος, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ” σε σκηνοθεσία Τάκη Σακελλαρίου, παραγωγής ΕΡΤ, όπου ο συνθέτης εξομολογείται για τελευταία φορά, μόλις λίγους μήνες πριν πεθάνει. Σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό από κάποια μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις πρόβες του πλαισιώνουν 84 χρόνια μουσικού βίου.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου εκφράζει τις ευχαριστίες της πρωτίστως στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ιδιαίτερα στην κα Λιονή Μαίρη – Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης για την οικονομική ενίσχυση στην κάλυψη αυτής της εκδήλωσης, στον κο Στρατιδάκη Χάρη για την εισήγησή του και την παρουσίαση των νεανικών χρόνων του Νίκου Μαμαγκάκη στο Ρέθυμνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου κο Ραφτάκη Σπυρίδων για την άψογη συνεργασία, στην κα Χαλκιαδάκη Ισιδώρα για την καθοδήγηση και διεύθυνση της χορωδίας των μαθητών και φυσικά στους νεαρούς χορωδούς που μας χάρισαν όμορφες μουσικές στιγμές.

Τέλος, ευχαριστούμε το Αρχείο ΕΡΤ και τον σκηνοθέτη Τάκη Σακελλαρίου για την παραχώρηση του ντοκιμαντέρ “ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ” που ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον μεγάλο Ρεθύμνιο μουσουργό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Mamangakis impressions 03
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου
Mamangakis impressions 04
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου
Mamangakis impressions 08
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου
Mamangakis impressions 05
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου
Mamangakis impressions 07
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου
Mamangakis impressions 09
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου
Mamangakis impressions 10
Η μαθητική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου
Mamangakis impressions 11
Ο κος Χάρης Στρατιδάκης
Mamangakis impressions 13
Ο κος Χάρης Στρατιδάκης
Mamangakis impressions 14
Από το ντοκιμαντέρ 'Νίκος Μαμαγκάκης Λόγος Τελευταίος'