ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Η γενιά 1000 ευρώ

"Generazione 1000 Euro (The 1000 Euros Generation)" Massimo Venier Ιταλία 2009

ΣΥΝΟΨΗ

O Ματέο είναι 30 χρόνων, με πτυχίο και master στα μαθηματικά και έχει ακαδημαϊκές επιδιώξεις. Η φιλία και η εκτίμηση ενός παλιού του καθηγητή, του δίνει τη δυνατότητα να παραδίδει σεμινάρια φιλοσοφίας των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο για την ευχαρίστησή του, χωρίς αμοιβή. Βρήκε προσωρινή απασχόληση στο τμήμα μάρκετινγκ μιας εταιρεία τηλεπικοινωνιών και παρηγορείται με τη σκέψη "Αν δεν καταφέρω να έχω αυτό που θέλω, θα πειστώ να θέλω αυτό που έχω". Καταφέρνει με δυσκολία να πληρώνει το ενοίκιο του διαμερίσματος που μοιράζεται με τον καλύτερο του φίλο Φραντσέσκο, ο οποίος είναι παθιασμένος με τον κινηματογράφο και τα βιντεοπαιχνίδια καθώς επίσης και με έναν άλλο συνομήλικό τους.

Ξαφνικά όλα γκρεμίζονται! Δεν ανανεώνεται το συμβόλαιο στη δουλειά του τρίτου συγκατοίκου, ο οποίος αναγκάζεται να γυρίσει στο πατρικό του. Για να γλιτώσουν τον κίνδυνο έξωσης, έρχεται μια καινούργια συγκάτοικος, η αισιόδοξη Μπεατρίτσε που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Παράλληλα, η σχέση με την κοπέλα του, μια συμβασιούχο γιατρό σε νοσοκομείο, επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ενώ στην εταιρεία που εργάζεται πνέει ένας αέρας απολύσεων και χρεωκοπίας.

Επιπλέον, στη ζωή του Ματέο μπαίνει με θρασύτητα η Αντζέλικα, η οποία εκτός από πολύ όμορφη, τολμηρή και χωρίς προκαταλήψεις, τυγχάνει να είναι και προϊσταμένη του. Η Αντζέλικα, τον κάνει να διακρίνει ένα πιθανό μέλλον διαβίωσης και εργασίας άλλου επιπέδου, όμως τον περιπλέκει συναισθηματικά μια και στη ζωή του θέλει να μπει και η Μπεατρίτσε, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε κρίση με το αγόρι της. Ο Ματέο, καλείται να κάνει τις επιλογές του και για πρώτη φορά ίσως να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 06/01/19
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

“Με λένε Ματέο και είμαι ένα στερεότυπο”. Έτσι συστήνεται ο πρωταγωνιστής στην ταινία, ο οποίος προσπαθεί να απαλύνει την απογοήτευση της αβεβαιότητας οχυρωμένος πίσω από έναν τύπο ψυχολογικής επιβίωσης: "Αυτό που μου συμβαίνει δεν με αφορά".

Η ιστορία της ταινίας είναι τοποθετημένη στο Μιλάνο, μια πόλη-σύμβολο του εμπορίου. Διηγείται τη δυσκολία των σημερινών νέων να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και την υπαρξιακή αστάθεια. Το γλυκόπικρο πορτραίτο μιας εποχής και ενός σύγχρονου κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις με τις οποίες ο σκηνοθέτης περιγράφει με διακριτικότητα τις διαφορετικές αντιδράσεις των νέων στις δυσκολίες και τις επιλογές της ζωής.

Συγκρίνονται λοιπόν οι αντίθετες θέσεις μεταξύ του Ματέο και του Φραντσέσκο, της Αντζέλικα και της Μπεατρίτσε, του εξάμηνου συμβολαίου που δύσκολα ανανεώνεται και της αγωνιώδους αστάθειας της σύγχρονης επιχείρησης, του μύθου της παραγωγικής ικανότητας και του στερεότυπου του υπαλλήλου-παράσιτο (που όχι τυχαία, μιλά με προφορά της Ρώμης).

Χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά και κομπάρσους/καρικατούρες, ο σκηνοθέτης βρίσκει τον τρόπο να διασκεδάσει, περιγράφοντας τριαντάρηδες αιωνίως στο κατώφλι της ωριμότητας, εν αναμονή εισόδου σε μια υποθετικά ενήλικη ζωή, υπεύθυνη και ικανοποιητική, που μετατίθεται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Η ταινία κλείνει χρυσώνοντας το πικρό χάπι της προσωρινότητας με τη νάρκωση των συνειδήσεων με αίσιο τέλος: ο Ματέο θα ξυπνήσει, τελικά, με όλη του τη ζωή μπροστά.


Η ταινία απέσπασε 4 διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ιταλίας.

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών πραγματοποιούνται προβολές ταινιών σε έναν “Κινηματογραφικό γύρο της Ιταλίας”.

Viaggio-Cinematografico-Italiano-KINLER-01.jpg#asset:2456

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά, που φέρνει στην Ελλάδα τέσσερις ακυκλοφόρητες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη στη βασική συνεισφορά του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Οι ταινίες, που επιλέχθηκαν από την πρόσφατη παραγωγή του ιταλικού κινηματογράφου, αποτελούν μια συμβολική διαδρομή στην ιταλική χερσόνησο. Από το Βορρά έως το Νότο της Ιταλίας, το αφιέρωμα πραγματοποιεί ένα ιδανικό ταξίδι όχι μόνο στο χώρο, περιγράφοντας και υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών, αλλά και στο χρόνο, από την εποχή της Ενότητας της Ιταλίας μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο και τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομικής ανασφάλειας και της εθνικής ενσωμάτωσης, αντιμετωπίζοντας τα με την ελαφρότητα της κωμωδίας.

Viaggio-Cinematografico-Italiano-KINLER-02.jpg#asset:2457
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Generazione 1000 Euro 12
Generazione 1000 Euro 10
Generazione 1000 Euro 11
Generazione 1000 Euro 07
Generazione 1000 Euro 08
Generazione 1000 Euro 09
Generazione 1000 Euro 13
Generazione 1000 Euro 14
Generazione 1000 Euro 15
Generazione 1000 Euro 16
Generazione 1000 Euro Cover2
Generazione 1000 Euro Cover3
Generazione 1000 Euro 03
Generazione 1000 Euro 17
Generazione 1000 Euro 18
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Generazione 1000 Euro (2009) A
Generazione 1000 Euro (2009) B