ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Οι φίλοι του Μπαρ "Μαργαρίτα"

"Gli amici del bar Margherita (The friends at the Margherita Cafe)" Pupi Avati Ιταλία 2009

ΣΥΝΟΨΗ

Μπολόνια 1954. Ο νεαρός Ταντέο επιζητά να γίνει θαμώνας του θρυλικού μπαρ 'Μαργαρίτα', όπου συχνάζουν ιδιόρρυθμα άτομα: ο Μπεπ είναι σχεδόν παθολογικά αφελής, ο Τζιαν είναι τραυλός με έφεση στο τραγούδι, ο Μανουέλο, ένας ερωτομανής και διακινητής κλεμμένων αυτοκινήτων, ο Σάρτι που μόλις και καταφέρνει να τα βγάζει πέρα πουλώντας αδιάβροχα για παπάδες.

Ο Ταντέο γίνεται ο επίσημος οδηγός του Αλ, του πιο σημαντικού θαμώνα, ο οποίος του αποδίδει το παρατσούκλι Κόζο, που τον συνοδεύει στο κλαμπ 'Εξέδρα' και στο εστιατόριο του σταθμού. Ο Ταντέο είναι ερωτευμένος με τη Ναταλία, χωρίς ανταπόκριση και ο παππούς του αρχίζει μαθήματα πιάνου από την τολμηρή Νινί. Τον Μπεπ τον αποπλανεί η Μπεατρίτσε, που ψάχνει για σύζυγο. Ο Αλ βλέπει την παγίδα και για να τον σώσει στρατολογεί τη Μαρτσέλα, που ξελογιάζει τον Μπεπ πείθοντας τον να φύγει μαζί της. Αλλά ο Μπεπ βρίσκει στο σταθμό τον Αλ και τον Ταντέο που του λένε την αλήθεια.

Ο Τζιάν παίρνει μέρος στις επιλογές του 'Σαν Ρέμο', λαμβάνοντας αναπάντεχα πρόσκληση για συμμετοχή στο φεστιβάλ, για ν' ανακαλύψει τελικά ότι ήταν ένα αστείο του Ζάνκι για εκδίκηση. Λίγο πριν την ετήσια πρόκληση μπιλιάρδου, ο Μανουέλο (που μετά τον Αλ είναι ο καλύτερος) συλλαμβάνεται για κλοπή αυτοκινήτου. Ο Ταντέο πείθει τον παππού να πάρει τη θέση του, αυτός γίνεται ρεζίλι, και ο Ταντέο εξαφανίζεται απ' τη ντροπή. Η Νινί ανακοινώνει στον παππού ότι παντρεύεται, κάνοντάς τον ν' αρρωστήσει βαριά. Ο Ταντέο διοργανώνει μια γιορτή γενεθλίων για να εντυπωσιάσει την Ναταλία, αλλά ο παππούς πεθαίνει ενώ η Νινί θα τον επισκεπτόταν. Οι φίλοι του μπαρ "Μαργαρίτα" έρχονται να συλλυπηθούν, βάζοντας ξανά τον Ταντέο στην ομάδα. Ο Μπεπ πέφτει σε κατάθλιψη, ο Αλ και ο Ταντέο τον πηγαίνουν στην "Εξέδρα", κάνοντάς τον σταθερό πελάτη της Μαρτσέλα.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 20/01/19
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Με νοσταλγική ματιά, ο σκηνοθέτης Πούπι Αβάτι ανασυνθέτει με αστεία αποσπάσματα τη Μπολόνια του '50 (χρόνια όμορφα και συγχρόνως σκληρά), ιδωμένη με τον εγωισμό ενός εφήβου και ακολουθώντας μέσα από εικόνες μια μυστική αυτοβιογραφία. Αναπόφευκτες οι κινηματογραφικές αναφορές στο έργο του Φελίνι∙ η ατμόσφαιρα και η εξιστόρηση ανέκδοτων στο μπαρ παραπέμπει στην ταινία «Άμαρκορντ», ενώ η ταινία "Οι Βιτελόνι" αντιπροσωπεύεται από το φαιδρό ανδρικό και φαλλοκρατικό ύφος που ενίοτε διακρίνεται στην παρέα του μπαρ. Φυσικά, το ύφος αυτό θυμίζει επίσης την ταινία «Οι Εντιμότατοι φίλοι μου» του Μονιτσέλι.

Ευχάριστη κωμωδία χωρίς γλυκανάλατες νοσταλγικές αναμνήσεις, αλλά με πιστές αναφορές του παρελθόντος και ακριβή περιγραφή των δυνάμεων, των αξιών και των σχέσεων στα οποία βασιζόταν η ζωή σε ένα μπαρ, κάτι που σήμερα δύσκολα θα βρεις.


Η ταινία απέσπασε 6 βραβεία και 6 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών πραγματοποιούνται προβολές ταινιών σε έναν “Κινηματογραφικό γύρο της Ιταλίας”.

Viaggio-Cinematografico-Italiano-KINLER-01.jpg#asset:2456

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά, που φέρνει στην Ελλάδα τέσσερις ακυκλοφόρητες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη στη βασική συνεισφορά του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Οι ταινίες, που επιλέχθηκαν από την πρόσφατη παραγωγή του ιταλικού κινηματογράφου, αποτελούν μια συμβολική διαδρομή στην ιταλική χερσόνησο. Από το Βορρά έως το Νότο της Ιταλίας, το αφιέρωμα πραγματοποιεί ένα ιδανικό ταξίδι όχι μόνο στο χώρο, περιγράφοντας και υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών, αλλά και στο χρόνο, από την εποχή της Ενότητας της Ιταλίας μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο και τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομικής ανασφάλειας και της εθνικής ενσωμάτωσης, αντιμετωπίζοντας τα με την ελαφρότητα της κωμωδίας.

Viaggio-Cinematografico-Italiano-KINLER-02.jpg#asset:2457
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Gli Amici Del Bar Margherita 03
Gli Amici Del Bar Margherita 04
Gli amici del bar Margherita 05
Gli amici del bar Margherita 06
Gli Amici Del Bar Margherita 07
Gli amici del bar Margherita 08
Gli Amici Del Bar Margherita 09
Gli Amici Del Bar Margherita 10
Gli Amici Del Bar Margherita 11
Gli Amici Del Bar Margherita 12
Gli Amici Del Bar Margherita 13
Gli Amici Del Bar Margherita 14
Gli Amici Del Bar Margherita 15
Gli Amici Del Bar Margherita 16
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Gli Amici Del Bar Margherita (2009)