ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Τριήμερο αφιέρωμα στο 1o Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Στις 17, 18 και 19 Απριλίου 2019, για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο, ο παγκόσμιος παιδικός και εφηβικός κινηματογράφος θα αποκτήσει τη δική του γιορτή σε ένα τριήμερο προβολών από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου.

Σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων και live action, από 9 χώρες (Νέα Ζηλανδία, Τσεχία, Ολλανδία, Ρωσία, Ινδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ισπανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Όλες οι ταινίες είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Αριθμός Πρωτοκόλλου 159013/2018 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) για παιδιά και εφήβους από 9 έως 18 χρονών και μπορούν να προβληθούν εν ώρα μαθήματος, ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα σχολικών προβολών, συζητήσεις για τις θεματικές και τεχνικές των ταινιών αλλά και εργαστήρια κινηματογράφου.

Η επιλογή των ταινιών βασίστηκε στη θεματολογία που έχει σχέση με την άθληση, πίεση περιβάλλοντος (bullying), φιλία, κύκλο της ζωής, ρόλο του κάθε φύλου, μετανάστευση, ποδόσφαιρο, οικογένεια, πόλεμο, θέατρο, μουσική, σχολικό ανταγωνισμό.

Όλες οι ταινίες είναι παραγωγής 2017 και 2018 και παρουσιάστηκαν σε πρώτη προβολή στο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 17/04/19
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Οι προβολές του τριημέρου θα γίνουν σε μαθητές των σχολικών τάξεων που έχουν δηλώσει από πριν τη συμμετοχή τους, συνοδεία δασκάλων και καθηγητών.

Οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί θα λάβουν από πριν ένα ενημερωτικό φάκελο με πληροφοριακό υλικό για το εκάστοτε πρόγραμμα προβολών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές για τις ταινίες που θα δουν και τα θέματα που αυτές πραγματεύονται.

Ο προγραμματισμός των προβολών έχει καθοριστεί ως εξής:

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 9:30-11:00
Α’ Πρόγραμμα Προβολών για ηλικίες μαθητών 9-11 ετών (Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού)

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 12:00-13:30
Β’ Πρόγραμμα Προβολών για ηλικίες μαθητών 12+ ετών

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 9:30-11:00
Α’ Πρόγραμμα Προβολών για ηλικίες μαθητών 9-11 ετών (Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού)

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 12:00-13:30
Β’ Πρόγραμμα Προβολών για ηλικίες μαθητών 12+ ετών

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, 9:30-11:00
Β’ Πρόγραμμα Προβολών για ηλικίες μαθητών 12+ ετών

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, 12:00-13:30
Β’ Πρόγραμμα Προβολών για ηλικίες μαθητών 12+ ετών

Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα, όπου οι μαθητές θα ανακαλύψουν τις διάφορες τεχνικές του κινηματογράφου.

Τέλος, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ταινία που τους άρεσε περισσότερο σε έντυπο ψηφοδέλτιο.

Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Το Α’ Πρόγραμμα Προβολών περιλαμβάνει 5 ταινίες μικρού μήκους συνολικής διάρκειας 66 λεπτών, για ηλικίες μαθητών 9-11 ετών (Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού).

Οι ταινίες είναι οι ακόλουθες:

  1. EVERYBODY ELSE IS TAKEN (Τζέσικα Γκρέις Σμιθ, 2017, 14′, Νέα Ζηλανδία)
  2. THE LITTLE ONE (Νταϊάνα Καμ Βαν Νιέν 2017, 10′, Τσεχία)
  3. HELLO SALAAM (Κιμ Μπραντ 2017, 15′, Ολλανδία)
  4. THE THEORY OF SUNSET (Ρόμαν Σοκολόφ 2017, 9′, Ρωσία)
  5. MY BEST FRIEND’S SHOES (Ατζιτπάλ Σινχ 2018, 18′, Ινδία)
Β’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Το Β’ Πρόγραμμα Προβολών περιλαμβάνει 5 ταινίες μικρού μήκους συνολικής διάρκειας 63 λεπτών, για ηλικίες μαθητών 12+ ετών.

Οι ταινίες είναι οι ακόλουθες:

  1. IRIS (Γκαμπριέλ Ντεμέρ 2017, 10′, Καναδάς)
  2. CONFESSIONS OF A SOCIAL BULLY (Λίζα Κοέν 2017, 15′, ΗΠΑ)
  3. SOUND AND VISION (Λόπε Σεράνο 2017, 8′, Ισπανία)
  4. SNOW FOR WATER (Κρίστοφερ Βίλιερς 2018, 15′, Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
  5. HELLO SALAAM (Κιμ Μπραντ 2017, 15′, Ολλανδία)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

EVERYBODY ELSE IS TAKEN
Τζέσικα Γκρέις Σμιθ, 2017, 14′, Νέα Ζηλανδία, αγγλικά, Live Action

Η Μίκα αρνείται να αφήσει το φύλο της να την καθορίσει σε ένα από τα πιο σκληρά μέρη του κόσμου: την παιδική χαρά. Τα κορίτσια τής κάνουν bullying, τα αγόρια δεν την διαλέγουν ποτέ για παιχνίδι – η Μίκα δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στον κόσμο αλλά και μέσα στο ίδιο της το κορμί.

Θεματολογία: bullying, ρόλος του κάθε φύλου, προσαρμογή, τι σημαίνει να είσαι κορίτσι

THE LITTLE ONE

Νταϊάνα Καμ Βαν Νιέν, 2017, 10′, Τσεχία, βιετναμέζικα/τσέχικα, Animation

Ένα ασυνήθιστο ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για τις εμπειρίες ενός κοριτσιού με καταγωγή από το Βιετνάμ που έχει ζήσει όλη της τη ζωή σε ένα χωριό στην Τσεχία, μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο κουλτούρες.

Θεματολογία:
μετανάστευση, οικογένεια, συμφιλίωση 2 πολιτισμών

HELLO SALAAM

Κιμ Μπραντ, 2017, 15′, Ολλανδία, αγγλικά/ολλανδικά/φαρσί, Live Action – Ντοκιμαντέρ

Πώς είναι να αναγκάζεσαι να φύγεις από την πατρίδα σου και να μένεις προσωρινά σε ένα προσφυγικό καταυλισμό; Δύο μικρά αγόρια, που έχουν ακούσει τις αφηγήσεις των μαμάδων τους που δουλεύουν σε δομές φιλοξενίας στην Λέσβο, επισκέπτονται το νησί για να δουν με τα μάτια τους πώς ζουν τα παιδιά.

Θεματολογία:
φιλία που ξεπερνά σύνορα, γλωσσικοί περιορισμοί, παιχνίδι, πρόσφυγες

THE THEORY OF SUNSET (Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΟΣ)

Ρόμαν Σοκολόφ, 2017, 9′, Ρωσία, χωρίς διαλόγους, Animation

Μέσα στη νύχτα, ένας αποφασισμένος ποδηλάτης διασχίζει το χειμωνιάτικο δάσος. Η πρόκληση: να εξασφαλίσει ότι η καινούργια μέρα που αρχίζει θα είναι όμορφη και σωστή.

Θεματολογία:
ο κύκλος της ζωής και του θανάτου, μέρα και νύχτα

MY BEST FRIEND’S SHOES (ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥ)

Ατζιτπάλ Σινχ, 2018, 18′, Ινδία, ινδικά, Live Action

Σε ένα χωριό της Ινδίας, δύο φίλοι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις ενώνονται από την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, μέχρι που ένα ζευγάρι ολοκαίνουργια αθλητικά παπούτσια κινδυνεύει να τους χωρίσει – και να διχάσει τον περίγυρό τους.

Θεματολογία:
ποδόσφαιρο, φιλία, φτωχοί/πλούσιοι, καθημερινότητα μιας άλλης κουλτούρας, κοινωνικές κάστες

IRIS

Γκαμπριέλ Ντεμέρ, 2017, 10′, Καναδάς, γαλλικά, Live Action

Έξω έχει καταιγίδα και μέσα η Γκαμπριέλ προπονείται στο ποδήλατό της. Δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της την εικόνα της Λόρα. Όσο περισσότερο κάνει πετάλι, τόσο πιο πολύ οι αναμνήσεις της γίνονται επιθυμία.

Θεματολογία:
άθληση, ερωτικό ξύπνημα, σεξουαλικός προσανατολισμός, girl power

CONFESSIONS OF A SOCIAL BULLY

Λίζα Κοέν, 2017, 15′, ΗΠΑ, αγγλικά, Live Action / Animation

Η Νατάσα και η Τζέιν έγιναν φίλες στην έκτη δημοτικού, αλλά όσο η Τζέιν προόδευε στα μαθήματα, τόσο περισσότερο ζήλευε η Νατάσα. Ήταν, όμως, πιο δημοφιλής και γι’αυτό αποφάσισε να τιμωρήσει κοινωνικά την Τζέιν, οδηγώντας την στο περιθώριο μέσα σε 3 χρόνια. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, η Νατάσα εξετάζει τις πράξεις της, τα κίνητρά της και την πραγματική έννοια της συμπόνοιας.

Θεματολογία: bullying, σχολικός ανταγωνισμός, κοριτσίστικη φιλία

SOUND AND VISION

Λόπε Σεράνο, 2017, 8′, Ισπανία, χωρίς διαλόγους, Live Action

Τε και Μι. Δύο πολύ καλοί φίλοι που μιλούν καταλανικά μεταξύ τους, αλλά χρησιμοποιούν και αγγλικά, κινέζικα, ισπανικά… αλλά μπορούν να επικοινωνούν και χωρίς λόγια. Δεν μπορούν πάντα να δουν ή να αγγίξουν ο ένας τον άλλον, αλλά δεν χρειάζεται. Τους ενώνει ο ήχος και η όραση.

Θεματολογία:
μουσική, animation, David Bowie

SNOW FOR WATER

Κρίστοφερ Βίλιερς, 2018, 15′, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, βοσνιακά, Live Action

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο το 1994, δύο παιδιά πρέπει να μαζέψουν χιόνι και να γεμίσουν την μπανιέρα τους έτσι ώστε όταν λιώσει να έχουν νερό. Υπακούοντας τις εντολές του πατέρα τους, βγαίνουν έξω από το σπίτι ενώ απέναντι παραμονεύουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Θεματολογία:
πόλεμος, Σαράγεβο, απώλεια αθωότητας, οπτική παιδιών και σκοπευτών

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ιδρύθηκε για να υποστηρίξει και να προωθήσει την παγκόσμια δημιουργική κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.

Στόχος του είναι να ψυχαγωγήσει και να συγκινήσει το νεανικό κοινό προσφέροντας ένα πλούσιο, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον κινηματογραφικό πρόγραμμα.

Το Φεστιβάλ είναι ετήσιο και λαμβάνει χώρα στην αρχή του χειμώνα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του οποίου καλούμε τις οικογένειες να εξερευνήσουν τον κόσμο χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από την Αθήνα.

Το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ένα πλούσιο πρόγραμμα από 75 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, για παιδιά και νέους από 3 έως 18 χρονών, προερχόμενες από περισσότερες από 30 χώρες σε πάνω από 22 διαφορετικές γλώσσες, ως αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά επιλεκτικής διαδικασίας.