ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Το δικαίωμα στην ευτυχία

"Il diritto alla felicità (The right to hapiness)" Claudio Rossi Massimi Ιταλία 2021

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Λίμπερο είναι πωλητής μεταχειρισμένων βιβλίων. Ο Εσιέν είναι ένας πιτσιρίκος μετανάστης, που ζει στην Ιταλία εδώ και κάποια χρόνια. Η φιλία τους βασίζεται στα βιβλία που δανείζεται ο Εσιέν από τον Λίμπερο και το δέσιμό τους δυναμώνει παράλληλα με τις ιστορίες των βιβλίων. Ο Εσιέν γνωρίζει το δυτικό τρόπο ζωής μέσα από τα μυθιστορήματα και ο Λίμπερο προσπαθεί να του δείξει ένα δρόμο προς την προσωπική ελευθερία.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 19/11/23
Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το επίκεντρο της ταινίας αυτής είναι ένα μικρό συνοικιακό βιβλιοπωλείο σε ένα χωριό της Ιταλίας το οποίο μαγεύει με τα γραφικά στενά, τις μικρές πλατείες και τα πετρόκτιστα κτίρια που διαθέτει. Ο Λίμπερο, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, υποδέχεται καθημερινά τους λιγοστούς και ενίοτε εκκεντρικούς πελάτες του, με καλοσύνη και υπομονή. Έτσι, γνωρίζουμε τους χαρακτήρες της ταινίας που σιγά σιγά διαμορφώνουν την υπόθεση της ιστορίας.

Όμως, το βασικό θέμα της ταινίας είναι η δυνατή φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ηλικιωμένο βιβλιοπώλη Λίμπερο και τον νεαρό μετανάστη από τη Μπουρκίνα Φάσο Εσιέν, ο οποίος λατρεύει το διάβασμα. Δίπλα στον σοφό Λίμπερο, ο Εσιέν θα ανακαλύψει ένα καινούριο κόσμο. Μέσα από τα βιβλία που δανείζεται και την καθοδήγηση του μέντορά του Λίμπερο, θα γνωρίσει την ελευθερία της σκέψης και του πνεύματος.

Μια μεγάλη επιγραφή που βρίσκεται πάνω στον τοίχο του μικρού βιβλιοπωλείου, συνοψίζει την άποψη του Λίμπερο για τα βιβλία:

«Κάθε φορά που ένα βιβλίο αλλάζει ιδιοκτήτη, κάθε φορά που ένα νέο βλέμμα αγγίζει τις σελίδες του, το πνεύμα του δυναμώνει»

"Η σκιά του ανέμου" του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν

Η ταινία απέσπασε 5 βραβεία και 1 υποψηφιότητα σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ελλάδα

Το φεστιβάλ cinema.it_2023 είναι το ένατο αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο και έχει τον τίτλο '9° Rassegna del cinema italiano in Grecia'. Είναι μια πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου AIAL που υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Πραγματοποιείται δε, στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και παρουσιάζει φέτος μια σειρά από ταινίες αντιπροσωπευτικές της πιο πρόσφατης Ιταλικής παραγωγής

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Il Diritto Alla Felicita 2021 17
Il Diritto Alla Felicita 2021 07
Il Diritto Alla Felicita 2021 10
Il Diritto Alla Felicita 2021 12
Il Diritto Alla Felicita 2021 11
Il Diritto Alla Felicita 2021 09
Il Diritto Alla Felicita 2021 14
Il Diritto Alla Felicita 2021 15
Il Diritto Alla Felicita 2021 16
Il Diritto Alla Felicita 2021 13
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Il Diritto Alla Felicita 2021 01
Il Diritto Alla Felicita 2021 05
Il Diritto Alla Felicita 2021 06
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής, ο Claudio Rossi Massimi (Ρώμη, 1950) συνεργάζεται με την RAI (Ιταλική Κρατική Ραδιοτηλεόραση) συνεχώς από το 1978 μέχρι σήμερα: έχει γυρίσει για την ΙΚΡ πολυάριθμα ντοκιμαντέρ όπως και προγράμματα ποικίλης ύλης αλλά και διερεύνησης. Στο ραδιόφωνο παρουσίασε εκπομπές του πρώτου και δευτέρου προγράμματος και ήταν η φωνή πολλών διάσημων εκπομπών της ιταλικής κρατικής ραδιοφωνίας. Πάντοτε για την ΙΚΡ, εργάστηκε ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος της εκπομπής «RAI a quel paese», μιας περιοδεύουσας εκπομπής ποικίλης ύλης που γυριζόταν στις κοινότητες των ιταλών ομογενών (Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη). Σήμερα έχει στο δυναμικό του, ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος, πολλά ντοκιμαντέρ ιστορικού-πολιτιστικού περιεχομένου που προβλήθηκαν από τα δίκτυα RaiUno, RaiTre και Rai Storia. Από το 2000 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της IMAGO Film με 42 ντοκιμαντέρ στο δυναμικό του.

Τα ντοκιμαντέρ του έχουν λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως στις διοργανώσεις Festival del Cinema Archeologico di Rovereto, “AcheoRoma e Cortocinema” και στο Festival del Cinema Archeologico di Pesaro. Η ταινία του «Per una Europa libera e unita» (Για μια Ευρώπη ελεύθερη και ενωμένη) που προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τράβηξε την προσοχή και τις επευφημίες των παρόντων ευρωβουλευτών, όπως και των κορυφαίων αντιπροσώπων της Επιτροπής Πολιτισμού.

Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο «Το σύνδρομο του Αντόνιο» της οποίας υπογράφει την υπόθεση, το σενάριο και την σκηνοθεσία. Η ταινία «Το σύνδρομο του Αντόνιο» βραβεύτηκε ως Καλύτερη Ταινία στο 12ο Festival Internazionale d’Arte cinematografica di Imperia (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Τέχνης της Ιμπέρια) και βρίσκεται μεταξύ των έξι μοναδικών ταινιών από την Ιταλία που επιλέχθηκαν για το N.I.C.E. Festival di Mosca e San Pietroburgo της Ρωσίας.