Εντυπώσεις από την προβολή της ταινίας 'Super Story Market'
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2026 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου μια ξεχωριστή εκδήλωση με ένα ιδιαίτερο θέμα όπως είναι αυτό της δωρεάς του μυελού των οστών. Προβλήθηκε η ταινία ελληνικής παραγωγής του 2025 'Super Story Market', σε σκηνοθεσία του Κριστιάν Νίρκα και σενάριο της Ελένης Κόντη ενώ μετά το τέλος της προβολής, ακολούθησε σχετική συζήτηση.
Η εν λόγω ταινία περνά το μήνυμα του εθελοντισμού της δωρεάς μυελού των οστών και τιμά το σπουδαίο έργο της Πόπης Παρασκευά – μιας γυναίκας που, έχοντας βιώσει τη βαθιά προσωπική απώλεια του γιου της, στάθηκε όρθια και μετέτρεψε τον πόνο της σε φλόγα προσφοράς. Ως ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας 'Ανδρόνικος', αφιέρωσε τη ζωή της στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά μυελού των οστών, προσφέροντας ελπίδα και ζωή σε αμέτρητους ανθρώπους. Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και μέσα από το σκοτάδι μπορεί να γεννηθεί φως.
Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις Ρεθυμνιώτισσες καλεσμένες Βικτώρια και Γεωργία Χαρκιανάκη που είναι εθελόντριες στον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο, «Η Ηλιαχτίδα». Τη συζήτησε συντόνισε η νοσηλεύτρια και γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου, Βαρβάρα Κιαγιά.
Η Γεωργία Χαρκιανάκη, νοσηλεύτρια, μας μίλησε για το έργο του Συλλόγου «Η Ηλιαχτίδα» αλλά και για το σωματείο «Όραμα Ελπίδας» που ιδρύθηκε το 2012 από την αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και είναι ο φορέας που συντονίζει όλους τους συλλόγους στην Ελλάδα που σχετίζονται με τη δωρεά μυελού των οστών. Στη συζήτηση αναπτύχθηκε ο τρόπος λήψης δείγματος που είναι μεν κάτι τόσο απλό και ανώδυνο, αλλά από την άλλη, μπορεί να δώσει ελπίδα και να αποτελέσει ένα σημαντικό δώρο ζωής για κάποιον άλλον άνθρωπο που πάσχει από σοβαρές παθήσεις του αίματος όπως είναι λευχαιμία, λέμφωμα, απλαστική αναιμία κ.ά.
Από τη μεριά της η Βικτώρια Χαρκιανάκη, δεν είναι απλά ένας εθελοντής που έδωσε μόνο ένα δείγμα για έλεγχο συμβατότητας. Πήγε ένα βήμα πιο πέρα, όταν βρέθηκε το δείγμα της να είναι συμβατό με κάποιον ασθενή στο εξωτερικό, οπότε κλήθηκε να δώσει αιμοποιητικά κύτταρα -μέσω μιας συγκεκριμένης και απόλυτα ελεγχόμενης διαδικασίας που γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα αιμοδοσίας- προκειμένου αυτά να μεταμοσχευθούν στον συμβατό ασθενή. Η προσωπική εμπειρία της Βικτώριας σε συνδυασμό με την εκφραστική και γλαφυρή περιγραφή του βιώματός της, μπορεί να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο να συμμετέχει στην εθελοντική αυτή διαδικασία προσφοράς ζωής.
Παράλληλα, απαντήθηκαν ερωτήσεις που έκανε το κοινό, δόθηκε ενημερωτικό υλικό και ελήφθησαν κάποια δείγματα σιέλου από εθελοντές, προκειμένου να εγγραφούν στην παγκόσμια βάση δεδομένων εθελοντών μυελού των οστών.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου ευχαριστεί θερμά τη Βικτώρια και τη Γεωργία Χαρκιανάκη για τις εύστοχες τοποθετήσεις τους σχετικά με την τόσο σημαντική δωρεά μυελού των οστών. Ευχόμαστε η εκδήλωση να ήταν έστω ένα μικρό λιθαράκι στη διάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού.