νέα 05/11/2018

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν" από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) στα πλαίσια του "Κύκλου διαλέξεων 2018-2019" θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» (2000). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη με θέμα «Ιστορίες εμπιστοσύνης και ντοκιμαντέρ».

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου και της σχολής σκηνοθεσίας Χατζίκου, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ, βιομηχανικών και διαφημιστικών ταινιών. Μεταξύ των ταινιών του είναι και το «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», η οποία βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και στο 3o φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας το 2010.

Το ντοκιμαντέρ «Ό άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» βραβεύτηκε ως καλύτερη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας το 2000.

Ακολουθεί η περιγραφή του ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη:

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μας φιλοξενεί στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Το χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων, ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο των δυο ομάδων, προσπαθεί ν` ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει. «Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη». Στην τρέλα ο άνθρωπος νοιώθει πώς δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν.


Οργάνωση εκδήλωσης: Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ

Χώρος εκδήλωσης: Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο (παλιά πόλη)

Τεχνικά στοιχεία ταινίας

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 52 λεπτά
Ήχος: Stereo
Έτος παραγωγής: 2000
Γλώσσα: Ελληνική


Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης
Παραγωγή: Σταύρος Ψυλλάκης / Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Παλμάς
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Μουσική: Νίκος Βίττης
Διεύθυνση Παραγωγής: Σταύρος Ψυλλάκης
Αφήγηση: Αποστόλης Ασημάκης
Ηχοληψία: Επαμεινώνδας Χατζηνικολής
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Dr. Γιώργος Κοκκινάκος, Dr. Αντώνης Λιοδάκης, Ινστιτούτο Επέκινα
Επεξεργασία Εικόνας-Ήχου: Δημοσθένης Ράπτης

Σύντομος σχολιασμός για το ντοκιμαντέρ "Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν" που πραγματοποιήθηκε μετά την προβολή της ταινίας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στα πλαίσια του Chania Film Festival, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017. Σχολιάζουν ο Γιώργος Κοκκινάκος, ψυχίατρος και ο Σταύρος Ψυλλάκης, σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ.