ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Η εξαφάνιση του Πατό

"La Scomparsa Di Patò (The Vanishing of Pato)" Rocco Mortelliti Ιταλία 2010

ΣΥΝΟΨΗ

Η τοποθέτηση και η πλοκή της ταινίας είναι όπως εκείνη του ομώνυμου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε. Ξετυλίγεται το 1890, μόλις 30 χρόνια από την Ένωση της Ιταλίας. Στη φανταστική κωμόπολη της Vigata στη Σικελία υπάρχει ένα παλιό έθιμο για τη Μεγάλη Παρασκευή όπου στήνεται η ιερή παράσταση του "Mortorio", με σκηνές από τα Πάθη του Χριστού. Οι ρόλοι ερμηνεύονται από τους ίδιους τους κατοίκους. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ιούδα, θα καλυφτεί θαυμάσια από το λογιστή Antonio Patò, αδέκαστο υπάλληλο της τοπικής τράπεζας. Το πιο δυνατό σημείο της αναπαράστασης είναι η κεντρική σκηνή κατά την οποία ο λογιστής-Ιούδας, μετά την προδοσία του Χριστού, θα κρεμαστεί και θα εξαφανιστεί από τη σκηνή μέσα σε μια ειδική καταπακτή. Στο τέλος του "Mortorio" όμως, ο λογιστής Patò φαίνεται να έχει εξαφανιστεί στο πουθενά! Μάταια ο Αστυνόμος και ο Ανθυπασπιστής των Καραμπινιέρων ανταγωνίζονται στην έρευνα για την εξαφάνιση του Patò-Ιούδα.

Με το πέρασμα του χρόνου, στην κωμόπολη αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για τους λόγους της εξαφάνισης. Με αφορμή ένα ποιηματάκι που εμφανίστηκε σ' ένα τοίχο και τραγουδιόταν από κάποια παιδιά, υποθέτουν ότι ο Patò είχε το ίδιο τέλος με τον Ιούδα. Μετά από μεγάλη έρευνα, μέσα από μαρτυρίες της κ. Patò, των συναδέλφων στο γραφείο, των συμπολιτών, μαφιόζων, ιερέων, πολιτικών, γιατρών, πορνών και φανατικών θρησκευόμενων, ο Αστυνόμος και ο Ανθυπασπιστής κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η εξαφάνιση οργανώθηκε από τον ίδιο για να διαφύγει με την ερωμένη του, αφού είχε καταχραστεί ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό κάποιου μέλους της Μαφίας. Όμως φαίνεται ότι αν το σκάνδαλο αποκαλυφτεί, θα βλάψει ολόκληρη την πόλη κι έτσι η έρευνα σκεπάζεται.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 13/01/19

Η ταινία απέσπασε διάκριση για τα τη σχεδίαση των κουστουμιών τα οποία επιμελήθηκε η Paola Marchesin.

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών πραγματοποιούνται προβολές ταινιών σε έναν “Κινηματογραφικό γύρο της Ιταλίας”.

Viaggio-Cinematografico-Italiano-KINLER-01.jpg#asset:2456

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά, που φέρνει στην Ελλάδα τέσσερις ακυκλοφόρητες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη στη βασική συνεισφορά του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Οι ταινίες, που επιλέχθηκαν από την πρόσφατη παραγωγή του ιταλικού κινηματογράφου, αποτελούν μια συμβολική διαδρομή στην ιταλική χερσόνησο. Από το Βορρά έως το Νότο της Ιταλίας, το αφιέρωμα πραγματοποιεί ένα ιδανικό ταξίδι όχι μόνο στο χώρο, περιγράφοντας και υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών, αλλά και στο χρόνο, από την εποχή της Ενότητας της Ιταλίας μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο και τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομικής ανασφάλειας και της εθνικής ενσωμάτωσης, αντιμετωπίζοντας τα με την ελαφρότητα της κωμωδίας.

Viaggio-Cinematografico-Italiano-KINLER-02.jpg#asset:2457
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
La Scomparsa Di Pato 09
La Scomparsa Di Pato 10
La Scomparsa Di Pato 11
La Scomparsa Di Pato 12
La Scomparsa Di Pato 15
La Scomparsa Di Pato 16
La Scomparsa Di Pato 17
La Scomparsa Di Pato 18
La Scomparsa Di Pato 19
La Scomparsa Di Pato 20
La Scomparsa Di Pato 21
La Scomparsa Di Pato 22
La Scomparsa Di Pato 23
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
La Scomparsa Di Pato (2010) A
La Scomparsa Di Pato (2010) B
La Scomparsa Di Pato (2010) C
La Scomparsa Di Pato (2010) D