προβολή

Ταυρομάχος

"Matador" Pedro Almodóvar Ισπανία 1986

ΣΥΝΟΨΗ

Μια γυναίκα με μεταξένια μαύρα μαλλιά, φορώντας ένα σάλι, καταλήγει να κάνει έρωτα με έναν άνδρα που διάλεξε μόλις από τον δρόμο, μέσα σε ένα άδειο γραφείο. Φτάνοντας στο τέλος της ερωτικής πράξης, βγάζει την καρφίτσα που κρατάει μαζεμένα τα μαλλιά της και τη βυθίζει στον λαιμό του εραστή της, σκοτώνοντάς τον στιγμιαία. Ο μαθητευόμενος ταυρομάχος ενός σακατεμένου επαγγελματία, που ηδονίζεται σκοτώνοντας, βρίσκεται κατηγορούμενος για έναν παραλίγο βιασμό. Η διάσημη δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του είναι η γυναίκα με τα μεταξένια μαύρα μαλλιά.

Η ταινία απέσπασε 6 βραβεία και 6 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 27/11/17
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Matador Image1
Matador Image2
Matador Image3
Matador Image4
Matador Image5
Matador Image6
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Matador (1986) A
Matador (1986) B
Matador (1986) C
Matador (1986) D
Matador (1986) E
Matador (1986) F
Matador (1986) G
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Pedro Almodóvar γεννήθηκε στο Calzada de Calatrava στην περιοχή του Αλμάγρο στην Ισπανία. Σε ηλικία 8 ετών παρακολούθησε καθολικό σχολείο. Οι εμπειρίες του από το σχολείο αυτό και από τους εκκλησιαστικούς θεσμούς σε συνδυασμό με τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, αποτέλεσαν την έμπνευση για την ταινία του 'Κακή Εκπαίδευση' (2004). Στα 16 του μετακόμισε στη Μαδρίτη και ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές του ποδαριού, αφού λόγω της δικτατορίας του Φράνκο ο ισπανικός κινηματογράφος δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Στη συνέχεια δούλεψε για 12 χρόνια στον ισπανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών και έτσι κατάφερε να αγοράσει την πρώτη του κάμερα, μια Super 8. Τα χρόνια εκείνα δούλεψε σε θεατρικές ομάδες, ίδρυσε το σατιρικό πανκ-ροκ συγκρότημα Almodovar y McNamara και γύρισε πολλές χιουμοριστικές ταινίες σε super 8, τις οποίες παρουσίαζε σε ιδιωτικές προβολές. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία είναι το 'Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομ και τα άλλα κορίτσια' που ολοκληρώθηκε με πολλές δυσκολίες το 1980. Ακολούθησαν πολλές ταινίες, στις οποίες υπογράφει ο ίδιος και το σενάριο, που έφεραν και την διεθνή αναγνώριση για το σκηνοθέτη.

Αγαπημένο του κινηματογραφικό είδος είναι το μελόδραμα , η επιρροή και η εξέλιξη του οποίου είναι εμφανής στο έργο του.
Η γυναίκα σε όλες της τις εκδοχές είναι ένα από τα βασικά θέματα στις ταινίες του. Μέσα από τις ταινίες του βλέπουμε την εξέλιξη της χώρας του, τη σκοτεινιά της καθολικής δικτατορίας του Φράνκο που κράτησε 40 χρόνια, την πτώση της (1975) και την εξέλιξη της Ισπανίας σε ένα δημοκρατικό κράτος. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αισθητική των έντονων χρωμάτων, που χρησιμοποιεί σε πολλές ταινίες του. Συνηθίζει να δουλεύει με τους ίδιους ηθοποιούς, τους οποίους βλέπουμε να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετές ταινίες του. Κάποιες από τις μούσες του είναι η Κάρμεν Μάουρα, η Σεσίλια Ροτ, η Μαρίσα Παρέδες, η Πενέλοπε Κρουζ, η Τσους Λαμπρεάβε και η Ρόσι ντε Πάλμα. Η σχέση του με τη μητέρα του επηρέασε σημαντικά τόσο τη ζωή του όσο και τη δημιουργία του. Η μητρική φιγούρα είναι καθοριστική στις περισσότερες ταινίες του.

Πηγή: Wikipedia