ΠΡΟΒΟΛΗ

Μαύρο Ψωμί

"Pa Negre" Agustí Villaronga Ισπανία, Γαλλία 2010

ΣΥΝΟΨΗ

Μετά το τέλος του εμφυλίου στην Καταλονία, ο 11χρονος Αντρέου ανακαλύπτει δύο πτώματα στο δάσος. Οι αρχές θεωρούν ύποπτο τον αριστερών πεποιθήσεων πατέρα του και ο μικρός προσπαθεί να τον βοηθήσει, αναζητώντας τον πραγματικό ένοχο.
ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 15/01/18

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του μικρού Αντρέου και τη σκοτεινή ενηλικίωσή του στη βορειοκεντρική Καταλονία, την περίοδο μετά τον ισπανικό Εμφύλιο. Ο Αντρέου μεγαλώνει με την οικογένεια του πατέρα του στο αγρόκτημα ενός μικρού χωριού. Σε μια περίοδο που η χώρα έχει χωριστεί σε νικητές και ηττημένους, με τον πατέρα του φυλακισμένο και τη μητέρα του εργάτρια σε ένα από τα υφαντουργεία της περιοχής, το αγόρι προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από τις εικόνες, τα μισόλογα και τις συνήθως αυθαίρετες ερμηνείες των όσων συμβαίνουν. Βαναυσότητα και τρυφερότητα, πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται στο μυαλό του, μέσα σε ένα αξεδιάλυτο αλλά προστατευτικό δίχτυ που τον βοηθάει να επιβιώσει στη νέα πραγματικότητα και τελικά να επινοήσει τρόπους μετάβασης από το στρατόπεδο των νικημένων σε εκείνο των νικητών, σε μια χώρα που από τον παραλογισμό του εμφυλίου πολέμου περνάει στον παραλογισμό μιας μακροχρόνιας δικτατορίας.


Ένα εικαστικό κινηματογραφικό διαμάντι είναι η ταινία του Agusti Villaronga, “Pa negre”, που σημαίνει στην καταλανική γλώσσα «Μαύρο Ψωμί». Πρόκειται για μια ταινία δραματική, που αναφέρεται ιστορικά στα χρόνια αμέσως μετά την επικράτηση των φασιστών, του Φράνκο και στη βίαιη κρατική καταστολή που ακολούθησε, σε βάρος των δημοκρατικών. Όμως αυτό είναι μονάχα το μοτίβο πάνω στο οποίο το μυθιστόρημα, αλλά και η ταινία ξεδιπλώνουν την πλοκή τους. Μια πλοκή που παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια του μικρού Andreu (Francesc Colomer), με στοιχεία μυστηρίου και φαντασίας σε ιδανικές αναλογίες. Ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων, ενώ δεν αφήνει αμφιβολίες ως προς την οπτική γωνία του σκηνοθέτη, εστιάζει πάνω στις ανθρώπινες αδυναμίες. Η πολιτική διένεξη απλώς υποθάλπει, χωρίς να κατευθύνει τις πράξεις των πρωταγωνιστών. Τα μυστικά που αποκαλύπτονται στον σωστό χρόνο, οι συμβολισμοί με τα πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και τα «ζωγραφικά» πλάνα, απογειώνουν την προβολή και αναδεικνύουν ισάξια όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με νικητές και ηττημένους, όπως συνήθως συμβαίνει μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο. Τα χρόνια της αθωότητας, που αφήνει πίσω του ο Andreu, ο μικρός γιος του συμπαθούντος τους αριστερούς Farriol (Roger Casamajor) και της Florencia (Nora Navas), έχουν να κάνουν με τα μυστικά και τα ψέματα που η μικρή κοινωνία κρύβει σαν σκελετούς μέσα σε παλιά σεντούκια. O Andreu μεγαλώνει εμφορούμενος με τις ιδέες της Αριστεράς, μαθαίνει να περπατάει με το κεφάλι ψηλά, να καταφρονεί τους προσκυνημένους, να σέβεται την ελευθερία, να ονειρεύεται ένα μέλλον δίκαιο, μέχρι που ανακαλύπτει ότι η βασική διάκριση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς εκμηδενίζεται μπροστά στις προκαταλήψεις και στον βαθιά ριζωμένο συντηρητισμό που διαπερνάει τον κοινωνικό ιστό οριζόντια. Το χρήμα μπορεί να αγοράσει τις συνειδήσεις που πουλιούνται. Η μικρή του φίλη η Nuria (Marina Comas) μια «μάγισσα» που τον μυεί στον κόσμο των ενηλίκων, ο αιθέριος φθισικός που ποθεί να πετάξει σαν πουλί με τα φτερά των αγγέλων, ο αλκοολικός δάσκαλος θύτης και θύμα μαζί, η θεία Enriqueta που αρνείται να παντρευτεί τον πλούσιο γείτονα και διατηρεί παράνομη σχέση με έναν φαλαγγίτη και πολλοί ακόμα χαρακτήρες δουλεμένοι με τρόπο αριστοτεχνικό μα πάνω από όλους ο Pitorliua κρυμμένος ψηλά στην σπηλιά να στοιχειώνει σαν φάντασμα, περισσότερο από όσο στοίχειωνε με την «διαφορετική» ζωή του, όσο ζούσε. Για τον ισπανό σκηνοθέτη Agusti Villaronga δεν υπάρχουν γενναίοι και δειλοί. Μια ανάσα πάνω στο παγωμένο τζάμι αρκεί για να θολώσει το παρελθόν και να το καταδικάσει στην λήθη.

Πηγή: synephilidikos.blogspot.gr

TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Pa Negre Photo1
Pa Negre Photo2
Pa Negre Photo3
Pa Negre Photo4
Pa Negre Photo5
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Pa Negre (2010) A
Pa Negre (2010) B