νέα 26/08/2019

Ομιλία και 4ήμερο εργαστήριο με τον φωτογράφο Joel Sternfeld στο Ρέθυμνο, από το Medphoto Festival

Ομιλία με εισηγητή τον φωτογράφο Joel Sternfeld

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων για το 2019, το MedPhoto Festival σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, διοργανώνει εκδήλωση με εισηγητή τον Joel Sternfeld τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30 στο Κέντρο Νέων Ρεθύμνου.

Λίγο πριν το workshop "Narrative and the Photograph" που θα παραδώσει (3-6 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), ο Αμερικανός φωτογράφος θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στην οποία θα τοποθετήσει προς συζήτηση αρκετά από τα ζητήματα που θα αποτελέσουν θέματα του εργαστηρίου και τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεων της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και θεωρίας.

Ο ρόλος της τεχνολογίας, οι στρατηγικές που περιλαμβάνουν το συνδυασμό κειμένου και εικόνας, το χτίσιμο αφηγηματικών δομών και η χρήση εννοιολογικών εργαλείων για την πλαισίωση φωτογραφικών έργων θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της ομιλίας του Joel Sternfeld.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:30
Οργάνωση εκδήλωσης: Medphoto Festival
Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Νέων Ρεθύμνου στην οδό Γερακάρη 24, Ρέθυμνο
Η εκδήλωση στο facebook:
www.facebook.com/events/516840679142748

4ήμερο εργαστήριο με τον φωτογράφο Joel Sternfeld

"Narrative and the Photograph"

Ένα αξίωμα της στροφής της φωτογραφίας στη μεταμοντέρνα πρακτική κατά τη δεκαετία του '80 ήταν η πεποίθηση ότι «όλα είχαν ήδη φωτογραφηθεί». Εάν αυτό ήταν κάπως αληθινό τότε, σίγουρα είναι αληθινό τώρα σε μια εποχή που τουλάχιστον 300 εκατομμύρια φωτογραφίες μεταφορτώνονται στο Facebook καθημερινά (και χάρη στην αυτόματη εστίαση και φωτομέτρηση είναι όλες αρκετά καλές).

Από τότε που το κινητό τηλέφωνο έγινε τόσο δημοφιλές, η τεκμηριωτική ή η δημοσιογραφική πρακτική έχουν αντικατασταθεί από πολίτες εξοπλισμένους με ολοένα και πιο ισχυρά iPhones οι οποίοι απλώς τυχαίνει να βρίσκονται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.

Ποιος είναι ο ρόλος τώρα ή στο μέλλον που αντιστοιχεί στον καλλιτέχνη φωτογράφο που επιθυμεί να επικοινωνήσει μια ιδέα ή μία ποιητική αίσθηση; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε μια πρακτική που θα μπορούσε να αποδοθεί με τον όρο "Αφηγηματική Φωτογραφία".

Είτε εργάζονται με εργαλείο τη μυθοπλασία είτε όχι, καλλιτέχνες ενός ευρέως φάσματος όπως οι Allan Sekula, Robert Frank, Susan Meiselas, Taryn Simon, Jim Goldberg, έχουν χρησιμοποιήσει στρατηγικές που περιλαμβάνουν κείμενο και εικόνα ή εννοιολογικές στρατηγικές σχετικά με τη χρήση πολλών εικόνων, κάτι που διεύρυνε εκθετικά το τι μπορεί δυνητικά να ειπωθεί με τη φωτογραφία.

Σε αυτό το σεμινάριο το έργο αυτών των καλλιτεχνών, καθώς και το έργο του Joel Sternfeld (On This Site, Sweet Earth) θα χρησιμεύσουν ως καθοδηγητικά εργαλεία για τους συμμετέχοντες καθώς διευρύνουν τις αφηγηματικές δυνατότητες της δικής τους δουλειάς.

3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2019
Οργάνωση εκδήλωσης: Medphoto Festival
Χώρος διεξαγωγής: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στην οδό Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, Κρήτης
Η εκδήλωση στο facebook:
www.facebook.com/events/750773918671898

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ JOEL STERNFELD

Από τότε που το έργο του παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 1984 στο πλαίσιο της έκθεσης Three Americans (μαζί με το έργο των Robert Adams και Jim Goldberg), η καλλιτεχνική παραγωγή του Joel Sternfeld έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις αφηγηματικές της διαστάσεις και την πρόθεσή της να επεκτείνει το εύρος των ιδεών που θα μπορούσαν να διατυπωθούν φωτογραφικά.

Γράφοντας για το American Prospects στους New York Times (“Serendipity All Over Again- Joel Sternfeld Versus his Successors”, 18 Ιανουαρίου 2004) ο Richard Woodward ισχυρίστηκε: «Είναι δύσκολο να δούμε το American Prospects και να μην φέρουμε κατά νου τη δουλειά του Gregory Crewdson και του Jeff Wall, και οι δύο εκ των οποίων διανύουν ιδιαίτερα εξεζητημένες διαδρομές προκειμένου να φτιάξουν εικόνες. Οι πίνακές τους, οι οποίοι αναφέρονται στην ιστορία, τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση και τη φωτογραφία, χρησιμοποιούν ηθοποιούς και φωτισμό στούντιο με την ελπίδα να δημιουργήσουν την ίδια αφηγηματική ένταση και το μυστήριο που ο κ. Sternfeld αιχμαλώτισε με το να βρίσκεται στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.»

Διακεκριμένος εκπαιδευτικός, κατέχει την έδρα Noble Foundation στο πεδίο της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Sarah Lawrence College.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και το φωτογραφικό portfolio του Joel Sternfeld, εδώ.

Medphoto Festival Joel Sternfeld 2