νέαΛΕΣΧΗ 16/01/2019

Εντυπώσεις από την προβολή του ντοκιμαντέρ για το Αλτσχάιμερ

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου Τζιν Κάρπερ με τίτλο "Monster In The Mind. The convenient un-truth about Alzheimer's". Ένα ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής 2016, για τα στερεότυπα σχετικά με το Αλτσχάιμερ.

Η προβολή έγινε σε συνεργασία με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών Νομού Ρεθύμνου «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» και μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα της ταινίας με τους ψυχολόγους Καίτη Ζαχείλα-Καπελώνη και Βασίλη Βασιλάκη.

Monster-In-The-Mind-Imressions-01.jpg#asset:2745:inArticle

Η προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των διοργανωτών μιας και επρόκειτο να προβληθεί ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο στις μέρες μας.

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα οδοιπορικό της δημοσιογράφου και δημιουργού της ταινίας Τζιν Κάρπερ προκειμένου να μάθει όσα περισσότερα γίνεται σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και να ανακαλύψει το αληθινό πρόσωπο της επιδημίας του 21ου αιώνα. Η Τζιν Κάρπερ, όντας και η ίδια φορέας του γονιδίου για προδιάθεση της νόσου, αναζητά από την επιστημονική κοινότητα και μέσα από μια σειρά ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλει τον εαυτό της, τις πιθανότητες που έχει η ίδια να νοσήσει.

Monster-In-The-Mind-Imressions-16.jpg#asset:2760

Μετά το τέλος του ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Πραγματοποιήθηκε σχολιασμός της ταινίας και δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα από τους ψυχολόγους Καίτη Ζαχείλα-Καπελώνη και Βασίλη Βασιλάκη, μέλη της εθελοντικής ομάδας «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» που παρέχει ιατρική, ψυχολογική και διαγνωστική υποστήριξη στους ασθενείς με Αλστχάιμερ αλλά και στήριξη στις οικογένειες τους, στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Monster-In-The-Mind-Imressions-02.JPG#asset:2746
Monster-In-The-Mind-Imressions-13.jpg#asset:2757
Monster-In-The-Mind-Imressions-10.jpg#asset:2754

Η εκδήλωσε έλαβε τέλος με το αισιόδοξο μήνυμα ότι υπάρχουν τρόποι για έναν ηλικιωμένο να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αν υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με καθημερινή σωματική δραστηριότητα, καλές διατροφικές συνήθειες, δράσεις για όξυνση του πνεύματος και αυξημένη κοινωνικότητα.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου εκφράζει τις ευχαριστίες της, για την άψογη συνεργασία με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών Νομού Ρεθύμνου «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» και ειδικότερα τους ψυχολόγους-μέλη της εταιρείας Διονυσία Κρουσταλλάκη για την οργάνωση της εκδήλωσης με την ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. καθώς επίσης τους ομιλητές Καίτη Ζαχείλα-Καπελώνη και Βασίλη Βασιλάκη, με την προσδοκία για επέκταση της συνεργασίας μας με παρόμοιες εκδηλώσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Monster In The Mind Imressions 09
Monster In The Mind Imressions 03
Monster In The Mind Imressions 04
Monster In The Mind Imressions 05
Monster In The Mind Imressions 06
Monster In The Mind Imressions 07
Monster In The Mind Imressions 08
Monster In The Mind Imressions 11
Monster In The Mind Imressions 14
Monster In The Mind Imressions 15
Monster In The Mind Imressions 12