ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Παπίσα

"Papicha" Mounia Meddour Γαλλία, Αλγερία, Βέλγιο, Κατάρ 2019

ΣΥΝΟΨΗ

Αλγερία, 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, οι γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ατελείωτο κατάλογο απαγορεύσεων γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων και διώξεων. Μια νεαρή φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, αποφασίζει να επαναστατήσει από το δικό της μετερίζι. Πείθει τις γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιό της να διοργανώσουν μια επίδειξη μόδας, η οποία αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 19/03/23
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και εκτυλίσσεται στην Αλγερία του 1997. Θέμα της είναι η γυναικεία καταπίεση στον ισλαμικό κόσμο σε αντιδιαστολή με την αποφασιστικότητα και τη δίψα για ελευθερία μιας παρέας κοριτσιών που αποφασίζουν να επαναστατήσουν ενάντια στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση.

Η σκηνοθέτρια της ταινίας Mounia Meddour γεννήθηκε το 1978 στη Μόσχα από μητέρα Ρωσίδα και πατέρα Αλγερινό, σκηνοθέτη στο επάγγελμα. Μεγάλωσε στην Αλγερία και φοίτησε σε σχολή δημοσιογραφίας. Στη δεκαετία του '90 -λόγω του τεταμένου κλίματος που υπήρχε στη χώρα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου- πήγε στη Γαλλία όπου φοίτησε σε σχολές κινηματογραφικών σπουδών. Το φιλμ αυτό αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Mounia Meddour σε ταινίες μεγάλου μήκους και βασίζεται σε προσωπικά βιώματα της ίδιας από την περίοδο που ζούσε στην Αλγερία. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους Edwige και κάποια ντοκιμαντέρ.

Η ανερχόμενη ηθοποιός Lyna Khoudri που υποδύεται τη νεαρή Nedjma στην ταινία, καταφέρνει να μεταφέρει πιστά την ψυχοσύνθεση και την επαναστατική διάθεση της πρωταγωνίστριας. Το ταλέντο της ηθοποιού διέκρινε και ο γνωστός σκηνοθέτης Wes Anderson ο οποίος λίγο αργότερα της έδωσε ένα σημαντικό ρόλο στην ταινία του “Η Γαλλική Αποστολή / The French Dispatch”.

Η ταινία απέσπασε 12 βραβεία και 8 υποψηφιότητες σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Προβάλλεται με υπότιτλους στα ελληνικά και είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Papicha 2019 16
Papicha 2019 18
Papicha 2019 17
Papicha 2019 20
Papicha 2019 19
Papicha 2019 21
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Papicha 2019 01
Papicha 2019 12
Papicha 2019 10