ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Plácido

"Plácido" Luis García Berlanga Ισπανία 1961

ΣΥΝΟΨΗ

Παραμονές Χριστουγέννων σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ισπανίας και μια ομάδα από ηλικιωμένες κυρίες διοργανώνουν την εκστρατεία "Δειπνήστε με έναν φτωχό" για να βοηθήσουν τους άπορους να περάσουν λίγες όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια των γιορτών. Καλούνται οι πλούσιοι να προσκαλέσουν σε δείπνο στο γιορτινό τραπέζι τους, φτωχούς και ζητιάνους της πόλης. Συμμετέχουν στην εκστρατεία πολλοί διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου και πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. Συμμετέχει και ο Plácido (Πλάθιδο), ένας ξεπεσμένος οδηγός τρίκυκλου φορτηγού ο οποίος προσελήφθη για να κάνει διανομές τροφίμων στα πλαίσια της φιλανθρωπικής εκστρατείας. Παράλληλα, ο Plácido προσπαθεί να βρει χρήματα για να πληρώσει -πριν τα Χριστούγεννα- τη δόση του δανείου του, προκειμένου να γλυτώσει την κατάσχεση του τρίκυκλου.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 22/12/19
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι πλούσιοι της υψηλής κοινωνίας από τη μια και ο φτωχός Plácido που προσπαθεί με δυσκολία να επιβιώσει από την άλλη, σε συνδυασμό με την "αναγκαστική" συνύπαρξη των δύο αυτών κόσμων έστω και για λίγο, είναι η αφορμή για τη δημιουργία κωμικοτραγικών καταστάσεων με επίκεντρο τον κακόμοιρο Plácido.

Από τις καταστάσεις αυτές διαφαίνεται η υποκριτική ματιά των πλουσίων απέναντι στους φτωχούς. Να μεν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με το φιλανθρωπικό τους έργο -όπως προτάσσει και το πνεύμα των εορτών άλλωστε- αλλά η αλληλεγγύη αυτή κρύβεται πίσω από ένα πέπλο υποκρισίας και επιδεικτικής αγαθοεργίας.

Η ταινία απέσπασε 7 βραβεία και 2 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και το βραβείο Χρυσού Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ο PEDRO ALMODOVAR ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ LUIS GARCIA BERLANGA
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Placido 1961 02
Placido 1961 03
Placido 1961 04
Placido 1961 05
Placido 1961 06
Placido 1961 07
Placido 1961 08
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Placido 1961 A
Placido 1961 B
Placido 1961 C
Placido 1961 D
Placido 1961 E