ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Soul Kitchen - Κουζίνα με Ψυχή

"Soul Kitchen" Fatih Akin Γερμανία 2009

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Ελληνογερμανός Ζήνος Καζαντζάκης είναι ιδιοκτήτης και μάγειρας ενός τυπικού και μάλλον ξεπεσμένου εστιατορίου στο Αμβούργο της Γερμανίας. Η προσωπική ζωή του Ζήνου δεν είναι στα καλύτερά της. Η κοπέλα του θέλει να μετακομίσει στη Σαγκάη για επαγγελματικούς λόγους και ένα λουμπάγκο τον ταλαιπωρεί αφάνταστα. Με την πρόσληψη ενός νέου σεφ, το εστιατόριο αλλάζει χαρακτήρα και προσελκύει νέους πελάτες. Οι νέες γκουρμέ γεύσεις σε συνδυασμό με την εξαίρετη μουσική, κάνουν το εστιατόριο 'Soul Kitchen' ένα από τα πιο κεφάτα και περιζήτητα στέκια της περιοχής. Τα πράγματα μπλέκονται όταν ο μικροκακοποιός αδελφός του Ζήνου, προκειμένου να εξασφαλίσει την υπό όρους αποφυλάκισή του, θα πρέπει να εργαστεί στο εστιατόριο.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 08/01/23
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας σκηνοθέτης Φατιχ Ακίν είναι τουρκικής καταγωγής αλλά ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Εδώ μας χαρίζει μια δραματική κωμωδία με αρκετές ξεκαρδιστικές στιγμές. Τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας υποδύεται ο Γερμανός ηθοποιός ελληνικής καταγωγής Αδάμ Μπουσδούκος, ο οποίος τυγχάνει να είναι πολύ καλός φίλος, παλιός συμμαθητής αλλά και βασικός συνεργάτης του Φατίχ Ακίν σε πολλές από τις ταινίες του.

Όπως έχει πει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη του, ο ρόλος του βασικού χαρακτήρα είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τη ζωή του ίδιου του ηθοποιού που τον υποδύεται, μια και ο Αδάμ Μπουσδούκος ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Αμβούργο. Σ' αυτόν το χώρο, οι δύο φίλοι πέρασαν μαζί ένα μεγάλο μέρος από τα νεανικά τους χρόνια καθιστώντας τον εκείνη την εποχή, το δεύτερο σπίτι τους.

Ξεχωριστή θέση στην ταινία αυτή έχει η μουσική, κυρίως η soul και η funk, που προσδίδει και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο εστιατόριο της υπόθεσης. Μέσα από ένα πολύ πλούσιο soundtrack θα ακούσουμε και κάποια ελληνικά τραγούδια όπως είναι η 'Φραγκοσυριανή' στην αυθεντική εκτέλεση του Βαμβακάρη αλλά και σε μια διασκευή των Locomondo.

Ο Έλληνας που υποδύεται ο Αδάμ Μπουσδούκος δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα καταγωγής του, μια και δεν μιλάει καλά ελληνικά, δεν υιοθετεί τις συνήθειες των άλλων Ελλήνων και το εστιατόριό του δεν προσφέρει ελληνικό μενού. Παρόλα αυτά, στην ταινία αναδεικνύονται αξίες που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τη φιλία, καθώς επίσης με την αγάπη, την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση. Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις και γλυκόπικρες στιγμές η ταινία καταφέρνει να περάσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

Το Soul Kitchen απέσπασε 5 βραβεία και 9 υποψηφιότητες σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Κάποιες από τις διακρίσεις ήταν:

  • Υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.
  • Υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας και μοντάζ στα εθνικά βραβεία Γερμανίας.
  • Συμμετοχή στο φεστιβάλ Βενετίας όπου απέσπασε το βραβείο επιτροπής και βραβείο νεότητας.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με την Ταινιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε (Goethe-Institut).

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Soul Kitchen 2009 10
Soul Kitchen 2009 08
Soul Kitchen 2009 07
Soul Kitchen 2009 09
Soul Kitchen 2009 06
Soul Kitchen 2009 04
Soul Kitchen 2009 11
Soul Kitchen 2009 03
Soul Kitchen 2009 13
Soul Kitchen 2009 14
Soul Kitchen 2009 15
Soul Kitchen 2009 02
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Soul Kitchen 2009 A
Soul Kitchen 2009 B