ΠΡΟΒΟΛΗ

Το δέντρο και η κούνια

"Το δέντρο και η κούνια" Μαρία Ντούζα Ελλάδα, Σερβία 2013

ΣΥΝΟΨΗ

Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ (Μυρτώ Αλικάκη), καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο – έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΡΑΠΑΝΟ (Ηλία Λογοθέτη) εδώ και δεκαπέντε χρόνια – από τότε που αψηφώντας τις επιθυμίες του άφησε την Ελλάδα, για να εγκατασταθεί στην Αγγλία. Ο Κυριάκος, που είχε υπάρξει πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, ποτέ δεν συγχώρησε την Ελένη για αυτήν της την επιλογή και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στη ζωή της και την οικογένειά της στο Λονδίνο. Μια μέρα, ο Βρετανός άντρας της Ελένης, ο HARRY (John Bicknell), χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα. Η Ελένη έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας αναγκαστικής μετανάστευσης ή ενός αόριστου χωρισμού. Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, ANNA (Ίρις Μήττα), και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές. Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Μια γυναίκα από τη Σερβία, η ΝΙΝΑ (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εδώ μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της ΜΙΡΑ (Ελένη Κουλέτση). Σύντομα η Ελένη θα διαπιστώσει ότι ο Κυριάκος έχει κι αυτός τα δικά του μυστικά.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 04/12/17

Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό, είναι μια ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, που αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει, για τον καθένα από τους χαρακτήρες, απροσδόκητες συνέπειες.

Η ταινία απέσπασε τα ακόλουθα βραβεία και διακρίσεις:

• 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τορόντο: Βραβείο πιο Δημοφιλούς Ταινίας • 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου: Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας, Σκηνικών, Ενδυματολογίας • 9o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου CYIFF 2014: Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Γυναίκας Ηθοποιού, Άντρα Ηθοποιού, Μουσικής, Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Παραγωγής • 11ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σαν Φρανσίσκο: Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας

TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Tree and Swing 1
Tree and Swing 3
Tree and Swing 4
Tree and Swing 5
Tree and Swing 7
Tree and Swing 8
Tree and Swing 6
Tree and Swing 2
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Το Δέντρο Και Η Κούνια (2013)
Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΖΑ
Maria Ntouza

Η ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΖΑ, απόφοιτος της National Filmand Television School της Αγγλίας, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεσαίου μήκους, μερικά ντοκιμαντέρ και πολλές διαφημίσεις. Η δουλειά της περιλαμβάνει γνωστά σποτ για τις Βουλευτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές, για τα Παιδιά των Φαναριών, την Ενδοοικογενειακή Βία και την Ενέργεια. Στα ντοκιμαντέρ της συμπεριλαμβάνονται το Making of της ‘Ελεύθερης Κατάδυσης’, το εθνολογικό ντοκιμαντέρ Η Δίκη του Αγά, η Οικογενειακή Γιορτή. Από το 2005 και μετά, η Μαρία άρχισε να ασχολείται συστηματικά και με τη συγγραφή σεναρίου και την ανάπτυξη σχεδίων παραγωγής ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Στα σενάριά της περιλαμβάνονται η Όμορφη Πόλη, Το Δέντρο και η Κούνια, και το Παγιδευμένοι. Το Δέντρο και η Κούνια, που πραγματοποιήθηκε ως μια Ελληνοσερβική συμπαραγωγή, είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Από το 2008 έως το 2010, η Μαρία συμμετείχε ως σύμβουλος κινηματογράφου στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο ANSWER, που σκοπό είχε την ανάπτυξη μιας συμβολικής γλώσσας αποτύπωσης της σκηνοθετικής διαδικασίας (Director Notation). Το 2010 η Μαρία σχεδίασε και ανέλαβε την διαχείριση της Διαδικτυακής Πύλη ESDB – European Scripts DataBase, μιας Διαδικτυακής Πλατφόρμας Παρουσίασης και Προώθησης Σεναρίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.