νέακινηματογράφος

Προβολές ταινιών σε ανοιχτούς χώρους

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Ο Δήμος Ρεθύμνης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, 16 - 22 Σεπτεμβρίου έχει οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα.

Μεταξύ άλλων δράσεων, θα πραγματοποιηθούν οι προβολές δύο ταινιών, 16 και 18 Σεπτεμβρίου 2023 σε ανοιχτούς χώρους με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Η δράση αυτή έχει τίτλο 'Σαν Παλιό Σινεμά'.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  1. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
    'ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ' (2022)
    , ταινία για ενήλικες με ελληνικούς υπότιτλους
  2. Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου
    'Η ΜΙΚΡΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ' (2022), ταινία για παιδιά, μεταγλωττισμένη

Διοργάνωση:
Τμήμα Προγραμματισμού Δήμου Ρεθύμνης

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ

"Τα πνεύματα του Ινισέριν" (2022) του Martin McDonagh, διάρκεια 114'

Σύνοψη της ταινίας:
Σε ένα απόμερο νησί της Ιρλανδίας, η ταινία ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝIΣΕΡΙΝ (THE BANSHEES OF INISHERIN) παρακολουθεί τους καρδιακούς φίλους Padraic (Colin Farrell) και Colm (Brendan Gleeson), που βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν ο Colm ξαφνικά αποφασίζει να διακόψει τη φιλία τους. Ένας εμβρόντητος Padraic, με τη βοήθεια της αδερφής του της Siobhan (Kerry Condon) και ενός προβληματικού νεαρού, του Dominic (Barry Keoghan), προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση, αρνούμενος να αποδεχθεί το «όχι» ως απάντηση. Εντούτοις, οι επανειλημμένες προσπάθειες του Padraic το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύσουν την απόφαση του πρώην φίλου του και όταν ο Colm του δίνει ένα απεγνωσμένο τελεσίγραφο, τα γεγονότα κλιμακώνονται τάχιστα με συνταρακτικές συνέπειες.

Πρωταγωνιστούν:
Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt


"Η μικρή πυροσβέστης" (2022) των Theodore Ty, Laurent Zeitoun, διάρκεια 92'

Σύνοψη της ταινίας:
Από μικρό παιδί η Georgia Nolan είχε μόνο ένα όνειρο: να γίνει πυροσβέστης όπως ο πατέρας της. Δυστυχώς όμως για εκείνη, στη Νέα Υόρκη του 1932, δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ακολουθήσουν τέτοια επαγγέλματα. Όταν όμως οι πυροσβέστες της πόλης εξαφανίζονται μυστηριωδώς ένας προς ένα σε μια μεγάλη φωτιά που κατακαίει το Θέατρο Μπρόντγουεϊ, μια χρυσή ευκαιρία παρουσιάζεται για την Georgia. Υποδύεται τον “Joe”, έναν αμήχανο νεαρό και γίνεται μέλος της ομάδας πυροσβεστών που συγκαλείται εκτάκτως για να σταματήσει τον εμπρηστή. Η Georgia πρέπει να διατηρήσει κρυμμένη την αληθινή της ταυτότητα, ειδικά όταν ο πατέρας της αναλαμβάνει να ηγηθεί αυτής της έρευνας.

Σκηνοθεσία:
Theodore Ty, Laurent Zeitoun

Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών:
Γιώτα Μηλίτση, Βασίλης Μήλιου, Ανδρέας Ευαγγελάτου, Δημήτρης Παπαδάτου, Γιώργος Σκουφής, Άννα Σταματίου, Λένα Μαραβέα, Άρης Πλασκασοβίτης