ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες
12 evropaioi skinothetes
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Από τον πρόλογο του βιβλίου
Το βιβλίο αυτό ασχολείται με κείμενα για δώδεκα δημιουργούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που αγαπήσαμε, ξεκινώντας από το σύγχρονο Κουστουρίτσα και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο ως το Φριτς Λανγκ. Ο κοινός παρονομαστής του έργου αυτών των μεγάλων σκηνοθετών είναι το συνταίριασμα αισθαντικού και διανοητικού κινηματογράφου. Ορισμένοι σημαντικοί -από αυτήν την οπτική- Ευρωπαίοι σκηνοθέτες που λείπουν από το βιβλίο, αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα: "Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα / ερωτισμός (οι Φελίνι, Παζολίνι, Φερέρι, Στέρνμπεργκ)". Τέλος στο κείμενο για τον Τριφό έχει συνεργαστεί η Μαρία Γαβαλά.

Οι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες με τους οποίους καταπιάνεται ο συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο, είναι οι ακόλουθοι:

 1. Εμίρ Κουστουρίτσα
 2. Νάνι Μορέτι
 3. Στίβεν Φρίαρς
 4. Κριστόφ Κισλόφσκι
 5. Ερίκ Ρομέρ
 6. Μορίς Πιαλά
 7. Κλοντ Σαμπρόλ
 8. Ζαν Λικ Γκοντάρ
 9. Φρανσουά Τριφό
 10. Λουί Μπουνιούελ
 11. Λουκίνο Βισκόντι
 12. Φριτς Λανγκ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Θόδωρος Σούμας
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά

Εκδόσεις
: Αιγόκερως
Έτος Έκδοσης
: 1999
ISBN-13: 978-960-322-114-2

Αριθμός σελίδων: 156
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 21x14 cm

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 5-6 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Θεόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο "Ινστιτούτο Τεχνών της Επικοινωνίας" των Βρυξελλών (IAD). Τις συνέχισε με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού, και σαν ελεύθερος ακροατής στο 3ο Πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το 8ο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα του τμήματος της Ψυχανάλυσης.

Έχει δημοσιεύσει κριτικές και μελέτες του για το σινεμά σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά, στο "Τέταρτο", στην "Αυγή", σε εκδόσεις του "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" κ.α. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια δυο ταινιών μικρού μήκους και του δεύτερου μέρους της ταινίας μεγάλου μήκους "Περί έρωτος" (μαζί με τη Μαρία Γαβαλά).

Στις εκδόσεις Αιγόκερως έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός" (1983), "Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά" (1992), "12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες" (1999), "Κινηματογράφος και έρωτας" (2005) και "Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες" (2009). Στις εκδόσεις Απόπειρα έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων "Η Κλαίρη και η θάλασσα" (2001).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ