ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά
Erotas psychologia etc
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Από τον πρόλογο του βιβλίου
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται κείμενα για το χολλυγουντιανό κινηματογράφο. Πρώτα και κύρια για τον κλασικό αμερικάνικο κινηματογράφο και ορισμένα κλασικά είδη του (φιλμ νουάρ και κομεντί), που είναι από παράδοση ερωτικά φορτισμένα. Ακολουθούν κείμενα για το μεταγενέστερο, κλασικότροπο αμερικάνικο σινεμά (πιο συγκεκριμένα, τις σύγχρονες απόπειρες για φιλμ νουάρ - Πολάνσκι, Ράφελσον και τη σύγχρονη αμερικάνικη κωμωδία, π.χ. τον Μπλέικ Έντουαρντς).

Στο βιβλίο χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι προσέγγισης των ταινιών και των σκηνοθετών: Η προσέγγιση της ερωτικής ψυχολογίας, η αισθητική προσέγγιση των ζητημάτων της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, η ανίχνευση των αφηγηματικών μοτίβων και δεδομένων, η θεματολογική διερεύνηση, η ψυχανάλυση και η ψυχολογική προσέγγιση των προσώπων κλπ. Στα κείμενα αυτού του τόμου ενυπάρχει υπολανθάνοντας η άποψη του συγγραφέα για τη ζωή και τον έρωτα. Τα φιλμ που μελετώνται και η προσέγγιση του φιλμικού υλικού μέσω των κειμένων, έχουν σαν κοινό παρονομαστή το ενδιαφέρον για το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, για τον πόθο και τις ερωτικές σχέσεις. Το βιβλίο στοχεύει στο να συγκεντρώσει την προσοχή εκεί που συναντιούνται οι κινηματογραφικές αισθητικές αναζητήσεις κι επεξεργασίες με τα προβλήματα της ψυχής και του έρωτα των ανθρώπων, που αποτελούν την πεμπτουσία της κινηματογραφικής τέχνης.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Θόδωρος Σούμας
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά

Εκδόσεις
: Αιγόκερως
Έτος Έκδοσης
: 1992
ISBN-13: 978-960-322-008-4

Αριθμός σελίδων: 159
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 21x14 cm

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 5-6 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Θεόδωρος Σούμας είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Άρχισε τις κινηματογραφικές σπουδές του στο "Ινστιτούτο Τεχνών της Επικοινωνίας" των Βρυξελλών (IAD). Τις συνέχισε με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κινηματογράφου στο 8ο Πανεπιστήμιο Παρισιού, και σαν ελεύθερος ακροατής στο 3ο Πανεπιστήμιο. Πήρε πτυχίο φιλοσοφίας από το 8ο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα του τμήματος της Ψυχανάλυσης.

Έχει δημοσιεύσει κριτικές και μελέτες του για το σινεμά σε πολλά κινηματογραφικά περιοδικά, στο "Τέταρτο", στην "Αυγή", σε εκδόσεις του "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" κ.α. Έχει σκηνοθετήσει και γράψει τα σενάρια δυο ταινιών μικρού μήκους και του δεύτερου μέρους της ταινίας μεγάλου μήκους "Περί έρωτος" (μαζί με τη Μαρία Γαβαλά).

Στις εκδόσεις Αιγόκερως έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Κινηματογράφος και σεξουαλικότητα-ερωτισμός" (1983), "Έρωτας, ψυχολογία και αισθητική στο χολλυγουντιανό σινεμά" (1992), "12 Ευρωπαίοι Σκηνοθέτες" (1999), "Κινηματογράφος και έρωτας" (2005) και "Εθνικές κινηματογραφίες, στιλ και σκηνοθέτες" (2009). Στις εκδόσεις Απόπειρα έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων "Η Κλαίρη και η θάλασσα" (2001).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ