Αφιέρωμα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ημέρα προβολών 2η
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα από 1 έως 10 Μαρτίου 2019. Προβλήθηκαν 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές. Η 21η διοργάνωση βρίσκει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις ταινίες
που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σ’ αυτά να περιλαμβάνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που ξεχώρισαν, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, σε ένα τριήμερο τρίωρων προβολών στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2019, στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 84 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου) από 19:00 έως 22:00.
Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των ντοκιμαντέρ της 2ης ημέρας προβολών που θα προβληθούν το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 από 19:00 έως 22:00.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αρχαίο υπολογιστή του 2ου π.Χ. αιώνα, που είναι το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα όλων των εποχών και αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία, με βάση την πυθαγόρεια φιλοσοφία και την ελληνική επιστήμη, πριν από 2500 χρόνια.
Σκηνοθεσία: Νίκος Παπακώστας
Σενάριο: Νίκος Παπακώστας
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 78΄
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12056
Ο σπουδαίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ άνοιξε την ψυχή του στον Θανάση Λάλα και μίλησε με ειλικρίνεια και αυτοσαρκασμό για τα παιδικά του χρόνια, τη συγγραφή, τη φιλία, τον έρωτα και τον θάνατο. Μια σπάνια συνέντευξη-εξομολόγηση, ένα συγκινητικό πορτρέτο του πρόσφατα εκλιπόντος Φίλιπ Ροθ.
Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαννούλη
Σενάριο: Μαρία Γιαννούλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Ήχος: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 24'
Μέρες κρίσης, μέρες ανίχνευσης οραμάτων, και μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει να γράψει μια ξεχωριστή ιστορία για μια τοπική κοινωνία. Πρόκειται για την εθελοντική οργάνωση ΓΑΙΑ στον Άγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης, η οποία οργανώθηκε χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος ή την ΕΕ. Μέσα από μια σταθερή σχέση αλληλεγγύης Ελλήνων και αλλοδαπών, εδώ και δέκα χρόνια η ΓΑΙΑ ανοίγει μια ομπρέλα προστασίας πάνω από μια κοινότητα. Τα μέλη της αφουγκράζονται καθημερινά τις ανάγκες του τόπου τους. Παραμερίζουν το Εγώ για το Εμείς. Οι μέρες τους μέρες προσφοράς.
Σκηνοθεσία: Χαρά Φράγκου
Σενάριο: Χαρά Φράγκου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευάγγελος Βλαχάκης, Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη
Ήχος: Ευάγγελος Βλαχάκης
Μουσική: Κώστας Κοράκης
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 49'
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12058
Μια άχρονη προσέγγιση της μεταφυσικής της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται εσωτερικούς διαλόγους και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.
Σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα, Αίγλη Δράκου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αίγλη Δράκου
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Μουσική: Δημήτρης Μυγιάκης
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 28'
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12010