Αφιέρωμα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ημέρα προβολών 3η
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα από 1 έως 10 Μαρτίου 2019. Προβλήθηκαν 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές. Η 21η διοργάνωση βρίσκει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανάμεσα στα 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις ταινίες
που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σ’ αυτά να περιλαμβάνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Μερικές από τις ελληνικές παραγωγές που ξεχώρισαν, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, σε ένα τριήμερο τρίωρων προβολών στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2019, στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 84 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου) από 19:00 έως 22:00.
Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των ντοκιμαντέρ της 3ης ημέρας προβολών που θα προβληθούν την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 από 19:00 έως 22:00.
Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.
Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου
Σενάριο: Άρης Χατζηστεφάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρης Χατζηστεφάνου
Μοντάζ: Άρης Τριανταφύλλου
Ήχος: Παναγιώτης Χούντας
Μουσική:Ερμής Γεωργιάδης
Παραγωγός/Παραγωγοί: Άρης Χατζηστεφάνου
Αφήγηση: Άρης Χατζηστεφάνου
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 80΄
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12080
Η Ρίτα, μια παλιάς κοπής ιερόδουλη της Αθήνας, μιλάει για τα γεγονότα και τις πτυχές του χαρακτήρα της που καθόρισαν τη ζωή της. Με την απαλή χροιά της φωνής της συνοδεύει τις εικόνες που συνθέτουν την ταινία, αποκαλύπτοντάς μας τον τραχύ κόσμο των πορνείων της Αθήνας.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δανόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Δανόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Δανόπουλος
Μοντάζ: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Ήχος: Γιώργος Δανόπουλος
Μουσική: Γιώργος Λαιμός
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 22΄
Βραβεία/Διακρίσεις: Τιμητική Διάκριση – TiSFF
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12052
Το 2019 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ντοκιμαντέρ αυτό βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μπάντα αυτή «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων… Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος.
Σκηνοθεσία: Νίκος Ασλανίδης
Σενάριο: Νίκος Ασλανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Ασλανίδης, Νίκος Ασλανίδης
Μοντάζ: Αριστείδης Παυλίδης
Ήχος: Γιώργος Ασλανίδης
Μουσική: Γιάννης Πιτσούνης
Αφήγηση: Γεώργιος Συμεωνίδης
Χρώμα: Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 64'
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12016
Δεκαεννέα γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας και χρώματος, βρίσκονται μπροστά από την κάμερα και απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις – χωρίς τη χρήση του λόγου. Η γυναίκα ως σύντροφος, φίλη, ερωμένη, κόρη, μάνα, με τη δύναμη του βλέμματος να ερμηνεύει τη σκέψη, σε μια ειλικρινή, ιμπρεσιονιστική ματιά στην εκφραστικότητα πέρα από τις λέξεις.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πυθαράς
Σενάριο: Χρήστος Πυθαράς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευγένιος Διονυσόπουλος
Μοντάζ: Χρήστος Πυθαράς, Θάνος Λυμπερόπουλος
Ήχος: Ντίνος Τσέλης
Μουσική: Ντίνος Τσέλης
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 22΄
https://www.filmfestival.gr/el/movie-tdf/movie/12061