νέαΛΕΣΧΗ 08/11/2017

Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ρέθυμνο;

Στο Ηράκλειο αυτές τις μέρες (16-24 Νοεμβρίου) ο Δήμος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου. Πριν από λίγες εβδομάδες στα Χανιά, παρακολουθήσαμε το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης με έδρα τα Χανιά.

Τι γίνεται όμως στο Ρέθυμνο; Εκτός των τριών εμπορικών κινηματογράφων (δύο χειμερινών και ενός θερινού), δεν υπάρχει κάποια αίθουσα σωστών προδιαγραφών για προβολές ταινιών (βλ. πολιτιστικά κέντρα Ηρακλείου και Χανίων). Όσο για ποιοτικές – μη εμπορικές ταινίες, ελάχιστες σκόρπιες προβολές ταινιών γίνονται από διάφορες ομάδες, σχολεία, και μίας αμιγώς κινηματογραφικής λέσχης (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.), δίχως όμως να έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα κάποια συνεργασία μεταξύ τους.

Στο Ρέθυμνο, την πόλη που πρωτοστάτησε με την δημιουργία του πρώτου κινηματογράφου στην Ελλάδα, το «Ιδαίον Άντρον» από τον Χαράλαμπο Σπανδάγο το έτος 1905 (Εύα Λαδιά, Ρεθεμνιώτικα Νέα, 11/2/2016, σελ.10, Γιάννης Παπιομύτογλου, Ρέθεμνος 2/4/2016, σελ.20 και Άννα Τζανιδάκη, Ρέθεμνος, 23/4/2016, σελ. 25).

Αυτές οι δημοσιεύσεις αποτέλεσαν και την ολοκλήρωση της προ υπάρχουσας ιδέας για τη δημιουργία, της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.), στις 25/4/2016, ούτως ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους και εδώ μία λέσχη, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων τριάντα λεσχών στην Ελλάδα. Μία λέσχη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένη από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, εγγεγραμμένη στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και στη Δ.Ο.Υ.,  με καθαρά ως μοναδικό σκοπό την διάδοση του κινηματογράφου στο Ρέθυμνο, για την καλλιέργεια και αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου.

Η πρώτη περίοδος δράσης της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. (2016-2017) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα θετικό ξεκίνημα αφού το εγχείρημα υποστηρίχθηκε από 44 μέλη-συνδρομητές. Προβλήθηκαν 47 ταινίες (μεταξύ αυτών ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θες/νίκης) και προσέλκυσαν 823 θεατές. Μεγάλη ανταπόκριση είχε επίσης η συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Η φετινή περίοδος 2017-2018 (Νοέμβριος-Απρίλης) ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου και συμπεριλαμβάνει ως συνήθως ποιοτικές ταινίες που προβάλλονται κάθε Δευτέρα σε κινηματογράφο της πόλης μας. Παράλληλα θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον Σύλλογο του 2ου Δημοτικού, αυξάνοντας των αριθμό των προβολών για μία παιδική ταινία κάθε μήνα έως το τέλος της περιόδου.

Η ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. αισιοδοξεί πως με τον καιρό, και με την βοήθεια των Αρχών, των Μ.Μ.Ε., των χορηγών και των κατοίκων της πόλης, η Λέσχη θα μπορέσει να εδραιωθεί, αναπτυχθεί και να καλύπτει τα έξοδα της αφού οι συνδρομές δεν τα καλύπτουν προς το παρόν.

Η αρχή ήδη έγινε, από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την πάντοτε ευαισθητοποιημένη σε κάθε πολιτιστικό δρώμενο του νομού Αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Λιονή, με χορηγία για την κάλυψη των γραφικών αναγκών της λέσχης, την οποία ευχαριστούμε ακόμη μία φορά δημοσίως.

Ελπίδα μας είναι να φέρουμε κοντά μας όλους όσους αρέσει ή ασχολούνται με τον κινηματογράφο, να υπάρξει συνεργασία με άλλους φορείς που προβάλλουν ταινίες, και έτσι όλοι μαζί, ίσως κάποια μέρα στο μέλλον, να δούμε διοργάνωση ενός φεστιβάλ κινηματογράφου στην πόλη μας, ακολουθώντας όχι μόνο τα Χανιά και το Ηράκλειο, αλλά και την προσπάθεια μικρότερων πόλεων με πληθυσμό μόλις 5.019 κατοίκων, όπως των Αρχανών με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Indie Crete».

Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Εάν η πόλη του Ρεθύμνου με πληθυσμό 32.468 κατοίκων (απογραφή 2011) δεν αποκτήσει έναν σωστά διαμορφωμένο χώρο για προβολές ταινιών και όχι μόνο, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ θα παραμένει ένα μακρινό και ουτοπικό όνειρο.

Αχιλλέας Ζιμετάκης

Προσωρινός* πρόεδρος ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.

*Γενική Συνέλευση και εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνουν στις 25/2/1018.