νέαΛΕΣΧΗ 30/11/2017

Στέγη για την ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ

Ρέθυμνο, 30/11/2017

Προς τον Τοπικό Τύπο

ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.) από την ίδρυση της κάνει διάφορες ενέργειες -χωρίς τυμπανοκρουσίες-  για την εδραίωση της με γνώμονα τον σκοπό της: την διάδοση του κινηματογράφου στο Ρέθυμνο, ως σημαντικού στοιχείου για την καλλιέργεια και αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου, την δημιουργία ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο στο πλατύ κοινό, την ανάπτυξη και προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας.

Μεταξύ των ενεργειών της είναι και η αναζήτηση μίας μόνιμης στέγης-αίθουσας προβολών την οποία θα διαχειρίζεται η ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. Όταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου μεταφέρθηκε στη νέα πραγματικά όμορφη στέγη της, το κτίριο στην οδό Αγ. Βαρβάρας έμεινε κενό. Με επιστολή – αίτηση στις 6/6/2017, απευθυνθήκαμε στον Δήμο Ρεθύμνου και ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί για την αξιοποίηση του.

Το σκεπτικό μας ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος με την ανάλογη διαμόρφωση, θα μπορούσε να λειτουργεί ως «πολιτιστικό κύτταρο», όχι μόνο για την ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. (προβολές ταινιών, σεμινάρια, βιβλιοθήκη, μουσείο κινηματογράφου) αλλά και για θεατρικές/μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Η έγγραφη απάντηση που λάβαμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πως «το κτίριο ανήκει στην Ενορία Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου».

Προχθές, στις 28/11/2017 διαβάσαμε στο τοπικό Τύπο πως παρόμοια αίτηση (άγνωστο πότε) είχε υποβάλλει ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ότι η αίτηση «εγκρίθηκε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου και πως υπογράφηκε «προγραμματική σύμβαση» μεταξύ Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού και του Δήμου, με σκοπό τη λειτουργία της πρώην βιβλιοθήκης ως «Κέντρο Ρομποτικής-Ψηφιακής Τεχνολογίας».

Δεν γνωρίζω τι αποτέλεσμα θα έχει ένα τέτοιο εγχείρημα και μακάρι να επιτύχει η παροχή εκπαίδευσης της σύγχρονης τεχνολογίας σε μαθητές δημοτικού. Αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω την λύπη μου για το πώς διαχειρίστηκε ο Δήμος την δική μας πρόταση. Δίχως καν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας απάντησε ο Πρόεδρος του, πιθανόν επειδή είχαμε πρωτοκολλήσει την αίτηση μας.

Προσωπικά θα προτιμούσα μαζί με την απάντηση, ο Δήμος να καλέσει τους εκπροσώπους της Λέσχης μας, να συζητήσει μαζί τους την αδυναμία παραχώρησης του εν λόγω κτιρίου και ή να υποστηρίξει την προσπάθεια μας, ή να μας προτείνει κάποια άλλο κατάλληλο χώρο που ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο.

Στο Ρέθυμνο υπάρχει το έμψυχο υλικό (βλ. καρναβάλι, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λ.π) και είναι κρίμα να μην υπάρχουν οι υποδομές για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων μη κερδοσκοπικών σωματείων όπως είναι η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου. Αφού δεν υπάρχει δημοτικός κινηματογράφος, ας υπάρξει τουλάχιστον υποστήριξη ανάλογων προσπαθειών.