ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Η Δουλειά της

"Η Δουλειά της (Her Job)" Νίκος Labôt Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία 2018

ΣΥΝΟΨΗ

Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από κει και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 30/04/23

Η ταινία “Η Δουλειά της” του Νίκου Labôt προβάλλεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η εκδήλωση είναι μια συν-διοργάνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου (ΚΙΝΛΕΡ) και του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης και είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά το δικό τους γενναίο αγώνα αξιοπρεπούς επι –δια –βίωσης.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 18:00 στον κινηματογράφο "ΑΠΟΛΛΩΝ" (Μεσολογγίου 18, στην παλιά πόλη Ρεθύμνου) και θα έχει ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης, λειτουργεί με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο πλαίσιο του Ε.Π. Κρήτης 2014-2020.

Δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελεί μια δομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης. Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη - συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και διέπονται από το νόμο του απορρήτου (προστασία του ατόμου Ν. 2472/1997 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 3471/2006).

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Συμβουλευτικής είναι:

  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική
  • Νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση
  • Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας σε αρμόδιους φορείς (Νοσοκομείο, Αστυνομία κτλ)

Στοιχεία επικοινωνίας με το Κέντρο Συμβουλευτικής:

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, “Η Δουλειά της” διηγείται με ειλικρινή και συγκινητικό τρόπο τη μικρή/μεγάλη ιστορία μιας γυναίκας που, σχεδόν κατά λάθος, καταλήγει να αμφισβητήσει τις ιδιότητες των ρόλων της ως συζύγου και μητέρας και να χρησιμοποιήσει την ανισορροπία του συστήματος για να βρει νέα πατήματα στη ζωή. Με αφορμή την ιστορία της Παναγιώτας, “Η Δουλειά της” μιλάει για όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.

Στον ρόλο της Παναγιώτας η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη παραδίδοντας μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, ανεπιτήδευτη, οικεία και βαθιά ουσιαστική. Η ερμηνεία της αυτή αναγνωρίστηκε από την επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της χάρισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.

Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου έλαβε εξαιρετικές κριτικές, και φεύγοντας από τη Βαρσοβία με τρία βραβεία στις αποσκευές της (1ο Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Fipresci, Βραβείο Υoung Fipresci), «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt έκανε την ελληνική πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Homemade Films), Γαλλίας (Sister Productions) και Σερβίας (Sense Production), με την υποστήριξη του Ελληνικού (EKK), του Γαλλικού (CNC) και του Σέρβικου (FCS) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η ΕΡΤ & η Cineventure 3.

Απέσπασε 15 βραβεία και 68 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Labôt αναφέρει για την ταινία:

«Η Δουλειά της είναι μια προσωπική ματιά πάνω σε μια γυναίκα που λίγο πολύ θα θυμίσει στον καθένα κάτι οικείο. Ακολούθησα σε όλη την πορεία έναν γνώμονα: να διακρίνω και να μεταδώσω το συναίσθημα που βιώνει μια γυναίκα φοβισμένη, σχεδόν αναλφάβητη αλλά συγχρόνως ρομαντική και καλοπροαίρετη, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες εξαντλητικές και ταπεινωτικές καταστάσεις που θα περίμενε κανείς να τη λυγίσουν και να την κάνουν να γυρίσει «πίσω στην κουζίνα της». Ενδεχομένως κάποιος να εκνευριστεί, ή να τη λυπηθεί ή να θέλει να της φωνάξει “ξύπνα”. Παραδόξως η Παναγιώτα προχωρά αθόρυβα σε αντίθετη τροχιά απ'τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια πορεία ανοδική! Ζει δηλαδή ενός τύπου χειραφέτηση στα 38 της χρόνια, ξεφεύγει από την μονοτονία του σπιτιού και βρίσκει νέο νόημα στη ζωή. Για να συμπορευτώ με τον συναισθηματικό κόσμο της Παναγιώτας αποφάσισα ότι σε αυτήν την ταινία οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο. Ο θεατής ανακαλύπτει στον ίδιο χρόνο με την ηρωίδα τις εξελίξεις. Εξελίξεις που αλλοιώνουν βήμα βήμα, ανεπαίσθητα και σταθερά την πορεία της...»

Ο Νίκος Labôt σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα. Έχει δουλέψει για μικρού και μεγάλους μήκους ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Έχει σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ, μουσικά βίντεο, 2 θεατρικά έργα και 3 μικρού μήκους ταινίες.

Έγραψαν για την ταινία:

  • Μια εύστοχη μελέτη πάνω στην ασυνήθιστη χειραφέτηση μιας γυναίκας. Ο κοινωνικο-οικονομικός αναβρασμός της Ελλάδας διυλίζεται μέσα από την απλή αλλά δυνατή ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια στην «Δουλειά της», το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο του σεναριογράφου-σκηνοθέτη Νίκου Labôt. Βοηθούμενη από την συγκινητική ερμηνεία της Τριανταφυλλίδου και σκηνοθετημένη με απλό, ρεαλιστικό τρόπο που σε στιγμές φέρνει στο μυαλό τους αδερφούς Νταρντέν, η ταινία αποκαλύπτει πώς ένα από τα πιο παραμελημένα επαγγέλματα μπορεί να σημαίνει τόσα για κάποιον που προσπαθεί να συντηρήσει μια οικογένεια, πόσω μάλλον να βρει αυτοεκτίμηση. — Jordan Mintzer, The Hollywood Reporter
  • Η Τριανταφυλλίδου επικοινωνεί την ολοένα αυξανόμενη αυτοεκτίμηση της Παναγιώτας με τα πιο διακριτικά μέσα, μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην έκφρασή της ή στη στάση του σώματός της. Ένας πραγματικός άθλος από την πλευρά της, τον οποίο φέρνει σε πέρας με χαρακτηριστική άνεση. Πίσω από την κάμερα ο Labôt είναι εξίσου μετρημένος, ξετυλίγοντας την ιστορία του με υπομονετική φροντίδα στα 89 λεπτά της ταινίας του, χωρίς ποτέ να προδίδει τον τόνο του στο βωμό ενός γκραν φινάλε λύτρωσης ή διδακτισμού. Η λάμψη της αυτοπεποίθησης που τρεμοπαίζει στα μάτια της Παναγιώτας έπειτα από κάθε μικρή της επανάσταση θα φέρει δάκρυα στα δικά σας. — Kevin Jagernauth, The Playlist
  • Η Δουλειά της” μιλάει με τον πλέον ευαίσθητο τρόπο για το πώς η εργασία και η αυτονομία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Η ερμηνεία της Τριανταφυλλίδου είναι ήπια και εκλεπτυσμένη, η εκφραστικότητα του προσώπου της συχνά σπαρακτική. Το ντεμπούτο του Labôt είναι μια μελέτη πάνω στην ομορφιά του τετριμμένου και μια θαυμάσια υπενθύμιση οτι κάθε δουλειά μπορεί να είναι ουσιαστική. — Michelle Da Silva, NOW
  • Χάρη στην οργανική και καθηλωτική ερμηνεία της Τριανταφυλλίδου, το παράδειγμα της Παναγιώτας ρίχνει νέο φως στον αγώνα για γυναικεία χειραφέτηση μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον. Ο Νίκος Labôt παραδίδει μια δυνατή ταινία για τα επακόλουθα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την ανάγκη για γυναικεία χειραφέτηση σε μια αποδομημένη και πληγωμένη κοινωνία” — Vassilis Economou, Cineuropa

Η ταινία ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο:

  • Παγκόσμια πρεμιέρα: Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο 2018 - Discovery
  • Ευρωπαϊκή πρεμιέρα: Διεθνές Φεστιβάλ Βαρσοβίας
    (Βραβείο καλύτερης ταινίας : Διαγωνιστικό 1-2 / Βραβείο FIPRESCI / Βραβείο Νέων FIPRESCI)
  • Ελληνική Πρεμιέρα: Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Βραβείο 1ου Γυναικείου ρόλου)
  • Μεσογειακό Φεστιβάλ Βρυξελλών: Βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου / Ειδικό Βραβείο Επιτροπής)
  • Γαλλική Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Les Arcs / Διεθνές Διαγωνιστικό
  • Σκανδιναβική Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ / Διεθνές Διαγωνιστικό
  • Ινδική Πρεμιέρα: Bengaluru International Film Festival (BIFFes)
  • Ασιατική Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Χάιφα - Διεθνές διαγωνιστικό
  • Σέρβική Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Βελιγραδίου / Διεθνές Διαγωνιστικό
  • Αφρικάνικη Πρεμιέρα: Διεθνές Φεστιβάλ Ραμπάτ / Επίσημη Συμμετοχή
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ