νέαΛΕΣΧΗ 19/04/2019

Απολογισμός του αφιερώματος στο 1o Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ρέθυμνο

Οι ομολογουμένως επιτυχημένες εκπαιδευτικές προβολές που οργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.), ολοκληρώθηκαν με την συμμετοχή 681 μαθητών και 64 καθηγητών.

Για τρεις μέρες 17, 18 και 19 Απριλίου 2019, και για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο, προβλήθηκαν 9 ταινίες μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων και ζωντανής δράσης (live action), από 9 χώρες. Οι ταινίες που ως θεματολογία είχαν σχέση με, την πίεση περιβάλλοντος (bullying), σχολικό ανταγωνισμό, ταξικές διαφορές, φιλία, ερωτικό ξύπνημα, κύκλο της ζωής, ρόλο του κάθε φύλου, μετανάστευση, πρόσφυγες, ποδόσφαιρο, οικογένεια, πόλεμο, μουσική, άθληση, φιλία που ξεπερνά σύνορα.

Το τριήμερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πραγματική γιορτή του παγκόσμιου παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία με το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

Όλες οι ταινίες ήταν εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, με θεατές παιδιά και εφήβους από 9 έως 18 χρονών, και προβλήθηκαν εν ώρα μαθήματος, ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

H επιθυμία της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. να ξεκινήσει διάλογο με σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, έγινε πραγματικότητα! Στόχος ήταν μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα σχολικών προβολών, συζητήσεις για τις θεματικές και τεχνικές των ταινιών, να ενθαρρυνθεί η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη των μαθητών του Νομού μας.

Οι προβολές έγιναν στον κινηματογράφο «Απόλλων», σε δύο ενότητες, για ηλικίες 9 – 11 και ηλικίες 12+ με διαφορετικές ταινίες. Η διάρκεια των 5 ταινιών για κάθε ενότητα ήταν περίπου μία ώρα, και την επόμενη μισή ώρα ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Μπλέτας μίλησε για τις τεχνικές του κινηματογράφου σε έναν ζωντανό διάλογο με τους μαθητές.

Στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι μαθητές, προκαλεί έκπληξη και συγχρόνως ενδιαφέρον η ωριμότητα τους ως προς τις καλύτερες ταινίες που επέλεξαν. Εντυπωσιάστηκαν περισσότερο με την θεματολογία της ταινίας παρά την σκηνοθεσία, την μουσική ή τα κινηματογραφικά εφέ.


Αξίζει να αναφερθεί ποιες ταινίες επιλέχτηκαν και ποιο ήταν το θέμα τους:

Οι ηλικίες 9 – 11 ετών ως 1η καλύτερη ταινία επέλεξαν την EVERYBODY ELSE IS TAKEN. Θέμα της ήταν «τι σημαίνει να είσαι κορίτσι, προσαρμογή στο ρόλο του κάθε φύλου, bullying». Ως 2η καλύτερη ταινία την MY BEST FRIEND’S SHOES, που είχε ως θέμα την «φιλία, σχέση φτωχού-πλούσιου, κοινωνικές κάστες, ποδόσφαιρο».

Οι ηλικίες 12+ ετών ως 1η καλύτερη ταινία επέλεξαν την SNOW FOR WATER. Θέμα της ήταν «απώλεια παιδικής αθωότητας, ο πόλεμος στο Σαράγεβο, οπτική παιδιών και ελεύθερων σκοπευτών». Ως 2η καλύτερη ταινία την HELLO SALAAM με θέμα «πρόσφυγες στη Λέσβο, φιλία που ξεπερνά τα σύνορα, γλωσσικοί περιορισμοί».

Για τις ταινίες από 9 έως 11 ετών συμμετείχαν τα σχολεία :
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΜΕΝΩΝ, 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ, 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ, 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ και 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ (σε δύο διαδοχικές προβολές).

Για τις ταινίες +12 ετών συμμετείχαν τα σχολεία :
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ, 2ο ΕΠΑΛ, ΛΥΚΕΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΑΣ, 1ο HMEΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ

Η αρχή για εκπαιδευτικές προβολές στο Ρέθυμνο πέτυχε και αποτελεί πλέον στοίχημα για την ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ. όχι μόνο η μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών, αλλά να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα με το να συμπεριληφθούν του χρόνου, ταινίες και για νήπια, κάτι που μας ζήτησαν νηπιαγωγεία της πόλης μας. Όπως μας πληροφόρησε νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, πήγε στα Χανιά για να δουν ταινίες τα παιδιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
1st icff reth 2019 06
1st icff reth 2019 07
1st icff reth 2019 08
1st icff reth 2019 09
1st icff reth 2019 10
1st icff reth 2019 12
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ
1st icff reth 2019 13
Απόσπασμα από την ταινία 'The Little One'
1st icff reth 2019 14
Απόσπασμα από την ταινία 'Confessions Of A Social Bully'
1st icff reth 2019 15
Απόσπασμα από την ταινία 'Sound And Vision'
1st icff reth 2019 16
Απόσπασμα από την ταινία 'Hello Salaam'
1st icff reth 2019 17
Απόσπασμα από την ταινία 'Hello Salaam'
1st icff reth 2019 19
Απόσπασμα από την ταινία 'Hello Salaam'
1st icff reth 2019 18
Απόσπασμα από την ταινία 'The Theory Of Sunset'