προβολή

Invisible

"Invisible" Δημήτρης Αθανίτης Ελλάδα 2015

ΣΥΝΟΨΗ

Όταν ο Άρης, ένας μοναχικός 35άρης, χωρισμένος, που δουλεύει σ'ένα εργοστάσιο απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως ο Άρης δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του.

Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη, ο οποίος μετά την προβολή της ταινίας θα συνομιλήσει με τους θεατές.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 19/03/18

Με επίκεντρο την περιοχή του Ασπρόπυργου, ο Δ. Αθανίτης αναπτύσσει μια ιστορία εμμονής και εκδίκησης. Αγωνιώδης ατμόσφαιρα από την πρώτη στιγμή μέχρι το (απρόσμενο) τέλος, με την κάμερα καρφωμένη στο εκφραστικό -απελπισμένο αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένο- πρόσωπο του Γιάννη Στάνκογλου που ξεχνά πως στο πλευρό του υπάρχει ένα παιδί, για το οποίο ο πατέρας είναι ο κόσμος όλος. Ένα παιδί που παλεύει με τον κόσμο των μεγάλων. Ένα κόσμο αόρατο.

Στο Invisible, ο Δημήτρης Αθανίτης αντλεί δεξιοτεχνικά από τη γουέστερν θεματολογία για να μιλήσει για μια σκληρή ιστορία εκδίκησης ενάντια στην αδικία, στην αστική Ελλάδα. Με τον Γιάννη Στάνκογλου στην κορυφαία ίσως στιγμή της καριέρας του, ο Αθανίτης περιγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια και ακρίβεια πως οι αδύνατοι και υποτιμημένοι μπορούν να μετατραπούν στην πιο επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα της κοινωνίας, περιμένοντας απλά να εκραγούν.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

14 διεθνή βραβεία, συμμετοχές σε πάνω από 35 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, 17 εβδομάδες στις αίθουσες της Αθήνας και πρεμιέρες σε 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Βραβεία

  • Μεγάλο Βραβείο στη Figueira Film Art
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας / Σκηνοθεσίας / Ανδρικού Ρόλου στο London GF Festival
  • Βραβείο Καλλιτεχνικής Αξίας / Ανδρικού Ρόλου στο Fiorentino MIIF Festival Βραβείο Σκηνοθεσίας / Ανδρικού Ρόλου / B’ Aνδρικού Ρόλου / Μοντάζ στο Bridges IFF
  • Eιδικό Βραβείο στον Γιάνη Στάνκογλου στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
  • 6 κύριες Υποψηφιότητες στα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου
  • 6 Υποψηφιότητες στα Maverick Movie Awards, Los Angeles
  • Υποψηφιότητα για το Antonioni Award στο Chicago Arthouse FF

Για την ταινία είπαν:

  • "Η κορυφαία ελληνική ταινία της χρονιάς" Ν. Μικελίδης
  • "Σπαρακτική. Πηγαίνετε να τη δείτε!" (Π. Μεθενίτης, www.enet.gr)
  • "Το αριστουργηματικό ταξίδι του ήρωα" (Ν. Μόσχοβος, www.typologos.gr)
  • "Πολυσύνθετη ταινία με Στάνκογλου σε ρεσιτάλ ερμηνείας" (Γ.Κοντός, HitnRun)
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Invisible 2015 Photo1
Invisible 2015 Photo2
Invisible 2015 Photo4
Invisible-2015-Photo3
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Θεσσαλονίκη 2015: Ο Δημήτρης Αθανίτης μιλάει στο Euronews

Πηγή: κανάλι youtube 'euronews (στα ελληνικά)'


ArtsNculture: Ο Δημήτρης Αθανίτης μιλάει για το Invisible

Πηγή: κανάλι youtube 'ArtsNculture'

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Athanatis

Ο Δημήτρης Αθανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και αρχιτεκτονική. Η πρώτη ταινία του «Αντίο Βερολίνο» (1994) κέρδισε δύο διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η δεύτερη ταινία του «Καμιά συμπάθεια για τον διάβολο» (1997) ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο και κέρδισε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (Λένα Κιτσοπούλου). Η ταινία του «2000+1 στιγμές» (2000) επιλέχτηκε από τον Αυστραλό κριτικό Bill Mousoulis ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες για το 2001 στο Senses of Cinema και είχε διεθνή αναγνώριση με κριτικές στα Variety, Sequenses, Age, κ.α. Η ταινία του «Τρεις μέρες ευτυχίας» (2011) έλαβε τις υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Εφέ και Καινοτομίας της Ακαδημίας Κινηματογράφου, βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο London GFF, ενώ συμμετείχε σε πάνω από 20 φεστιβάλ (όπως Seville EFF, Cairo IFF, Uruguay IFF, κ.α).

Ο Δημήτρης Αθανίτης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Φιλμογραφία

  • 2015 - Invisible
  • 2011 - Τρεις Μέρες Ευτυχίας
  • 2012 - Πόλη Κρυμμένη [μικρού μήκους / εγκατάσταση]
  • 2009 - Μαντόνα καλεί Φασμπίντερ [μικρού μήκους]
  • 2005 - Η Πόλη των Θαυμάτων
  • 2000 - 2000+1 Στιγμές
  • 1999 - Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
  • 1997 - Καμμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο
  • 1996 - Vox [τηλεταινία]
  • 1994 - Αντίο Βερολίνο
  • 1994 - Κύριος Χ [μικρού μήκους]
  • 1993 - Φιλοσοφία [μικρού μήκους]