ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τζον Χιούστον

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Τζον Χιούστον
John Houston
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο Τζων Μάρκελλος Χιούστον γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1906 στη Νεβάδα από την Ρέα Γκορ και τον Γουώλτερ Χιούστον. Οι θυελλώδεις προσωπικότητες των προγόνων του και το περιπετειώδες κλίμα της εποχής αποτυπώνονται με γλαφυρότητα στα απομνημονεύματα του σκηνοθέτη:

"Δεν άφησε πεθαίνοντας τίποτε άλλο από ένα ασημένιο Κολτ 44, ένα χρυσό ρολόι και ένα ζευγάρι ξυράφια. Ονομαζόταν Τζων Μάρκελλος Γκορ, ήταν ο παππούς μου. Είχε, θυμάμαι, άσπρα μαλλιά και τσιγκελωτό μουστάκι. Ήταν ψηλός και αδύνατος· όταν είσαι τριών ή τεσσάρων ετών οι άνθρωποι μοιάζουν μεγάλοι, αυτός όμως πιστεύω ότι ήταν πραγματικά έτσι. Ήταν επίσης παλιός αλκοολικός, προετοίμαζε καλά μελετημένες φυγές, πριν από τις οποίες υπεδείκνυε στον πατέρα μου μια ημερομηνία και ένα τόπο όπου θα έπρεπε να πάει για να τον φέρει πίσω. Πολλές φορές εξαφανιζόταν για εβδομάδες, για μήνες. Μετά έστελνε με τηλεγράφημα ένα S.O.S. Αφηνόταν να οδηγηθεί υπάκουα στο νοσοκομείο για αποτοξίνωση. Παλιά είχε πάρει μέρος στην κατάκτηση της παρθένας γης της Οκλαχόμα. Με ένα προκαθορισμένο σινιάλο οι πιονιέροι, ανάμεσα σε περιοχές που προορίζονταν για τους λευκούς, διάλεγαν ένα αγρό για καλλιέργεια, μια πόλη για να χτίσουν, μια σιδηροδρομική γραμμή να τοποθετήσουν. Σκληρές διαμάχες ξεσπούσαν ανάμεσα στις κοινότητες που βρίσκονταν δίπλα στα ποτάμια· άλλες κοινότητες επιβίωναν, άλλες εξαφανίζονταν ή εγκαταλείπονταν μετά από βίαιες συγκρούσεις στο Κάνσας, στο Τέξας, στην Οκλαχόμα. Ο Τζων Γκορ πήρε ενεργό μέρος σ' όλα αυτά."

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Τάσος Γουδέλης
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Σειρά: Κινηματογραφικό Αρχείο (101)

Εκδόσεις: Αιγόκερως
Έτος Έκδοσης
: 1988
ISBN-13: 978-000-322-150-3

Αριθμός σελίδων: 255
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 21x14 cm

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 4-10 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Τάσος Γουδέλης γεννήθηκε το 1949, στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "Το Δέντρο". Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων: "Αρπακτικά", 1990, "Πρωινή επίσκεψη", 1993, "Σκιές γυναικών", 1996, "Ο ύπνος του Άλφρεντ", 1999, "Η γυναίκα που μιλά", 2002 (κρατικό βραβείο Διηγήματος & βραβείο Διηγήματος του περιοδικού "Διαβάζω"), "Η παρουσία", 2010, το μυθιστόρημα "Οικογενειακές ιστορίες", 2006, και τις μελέτες για σκηνοθέτες του κινηματογράφου: "Όρσον Ουέλς", 1985, "Αφοι Ταβιάνι", 1986, και "Τζων Χιούστον", 1988. Άρθρα του για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και εφημερίδες. Aπό το 1998 συνεργάζεται με το ένθετο "Βιβλιοθήκη" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", δημοσιεύοντας κυρίως, κριτικές ξένης λογοτεχνίας. Διδάσκει ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σενάριο σε διάφορες κινηματογραφικές σχολές και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Το 2007 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία "Ο δολοφόνος της λεωφόρου" (15'), μαζί με τον γιο του Βασίλη Γουδέλη, βασισμένη σε διήγημά του από τη συλλογή "Αρπακτικά". Ακολούθησε, το 2008, η μικρού μήκους ταινία "Η συνάντηση" (14'), βασισμένη και πάλι σε δικά του διηγήματα, η οποία απέσπασε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, για "την πρωτότυπη και σύγχρονη κινηματογράφηση και τη νέα ματιά στην κινηματογραφική γλώσσα".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ