ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Το σύνδρομο του Αντόνιο

"La sindrome di Antonio (Antonio's syndrome)" Claudio Rossi Massimi Ιταλία 2016

ΣΥΝΟΨΗ

Τον Σεπτέμβριο του 1970, ο Antonio Soris, είκοσι ετών και ένθερμος ακτιβιστής του ’68, φεύγει από τη Ρώμη με το Cinquecento της μητέρας του για την Αθήνα. Έχει λίγα χρήματα στην τσέπη και ένα μεγάλο πόθο για να γνωρίσει τον κόσμο. Ο προορισμός δεν επιλέγεται τυχαία. Ο Αντόνιο ακολουθεί τον μύθο του Πλάτωνα και είναι πεπεισμένος ότι στην Ελλάδα θα βρει το Σπήλαιο των σκιών του Πλάτωνα, τον τόπο της γνώσης.

Ένα διερευνητικό ταξίδι λοιπόν, που δεν θα οδηγήσει τον Αντόνιο στο ευρέως γνωστό Σπήλαιο, αλλά θα του δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει και να ζήσει τη μεγάλη αγάπη για μια Ελληνίδα, τη Μαρία. Η Μαρία είναι όμορφη, χαμογελαστή, αστεία και πολύ έξυπνη. Αυτό είναι το σημείο της γοητείας της και ανάμεσα στα δίχτυα του έξυπνου αισθησιασμού της, ο Αντόνιο θα αφεθεί για να περάσει μαζί της αξέχαστες μέρες. Ανάμεσα σε ναούς, μια υπέροχη θάλασσα και εκπληκτικές ακτές, ο Αντόνιο και η Μαρία θα ζήσουν ένα παιχνιδιάρικο φλερτ που κρύβει ένα πάθος για τη ζωή, τον έρωτα και τη φιλοσοφική αναζήτηση.

Αλλά το ταξίδι του Αντόνιο αποτελείται και από άλλες σημαντικές γνωριμίες όπως είναι ο ιδιοκτήτης ενός πανδοχείου, μια γυναίκα που θέτει γρίφους για την αίσθηση της ζωής, ένας σιωπηλός ζωγράφος που κοιτάζει τη θάλασσα ελπίζοντας ότι η αγνοούμενη γυναίκα του θα γυρίσει κοντά του. Οι γνωριμίες αυτές ανοίγουν τα μάτια του Αντόνιο σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο. Η Ελλάδα της χούντας των συνταγματαρχών γίνεται ένα πεδίο πολιτικών, φιλοσοφικών και προσωπικών συναντήσεων αλλά και ενηλικίωσης για τον Αντόνιο.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 05/11/23
Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ταινία “La sindrome di Antonio” του σκηνοθέτη Claudio Rossi Massimi, αφηγείται το ταξίδι ενός νεαρού, του Αντόνιο, μαγεμένου από την πλατωνική φιλοσοφία, μέσα από υπέροχες τοποθεσίες της Ελλάδας που για εκείνον θα είναι πηγή σπουδαίων αποκαλύψεων.

Το φιλμ γυρίστηκε στην Ελλάδα (Αθήνα, Ακρόπολη, Δελφοί, Σούνιο, Ελασσόνα), την Απουλία και τη Ρώμη. Επίσης πρόκειται για την τελευταία ταινία στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο μεγάλος ηθοποιός Giorgio Albertazzi. Πράγματι η ταινία έχει αφιερωθεί στη μνήμη του. Δίπλα του ερμηνεύουν νέοι ηθοποιοί όπως οι Biagio Iacovelli και Queralt Badalamenti, αλλά και μεγάλα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου όπως οι Remo Girone και Antonio Catania.

Η ταινία παρουσιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016 σε αβάν πρεμιέρ στην Festa del Cinema di Roma (Γιορτή Κινηματογράφου Ρώμης) για το τμήμα ΚΙΝΟ και κυκλοφόρησε στις αίθουσες της Ιταλίας από τις 17 Νοεμβρίου 2016.

Στη συνέχεια ήταν μεταξύ των φιναλίστ στην διοργάνωση l’OIFF Turin Cinefest. Τον Απρίλιο του 2017 η ταινία διαγωνίστηκε στο Video Festival της Imperia όπου κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και επιλέχθηκε μεταξύ των έξι ιταλικών ταινιών που συμμετείχαν στο N.I.C.E. Film Festival της Ρωσίας όπου έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Ήταν μεταξύ των φιναλίστ στο Ariano International Film Festival κερδίζοντας ειδική μνεία για το σενάριο και τους διαλόγους.


Η ταινία απέσπασε 2 βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ

Ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ελλάδα

Το φεστιβάλ cinema.it_2023 είναι το ένατο αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο και έχει τον τίτλο '9° Rassegna del cinema italiano in Grecia'. Είναι μια πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου AIAL που υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών. Πραγματοποιείται δε, στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και παρουσιάζει φέτος μια σειρά από ταινίες αντιπροσωπευτικές της πιο πρόσφατης Ιταλικής παραγωγής

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής, ο Claudio Rossi Massimi (Ρώμη, 1950) συνεργάζεται με την RAI (Ιταλική Κρατική Ραδιοτηλεόραση) συνεχώς από το 1978 μέχρι σήμερα: έχει γυρίσει για την ΙΚΡ πολυάριθμα ντοκιμαντέρ όπως και προγράμματα ποικίλης ύλης αλλά και διερεύνησης. Στο ραδιόφωνο παρουσίασε εκπομπές του πρώτου και δευτέρου προγράμματος και ήταν η φωνή πολλών διάσημων εκπομπών της ιταλικής κρατικής ραδιοφωνίας. Πάντοτε για την ΙΚΡ, εργάστηκε ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος της εκπομπής «RAI a quel paese», μιας περιοδεύουσας εκπομπής ποικίλης ύλης που γυριζόταν στις κοινότητες των ιταλών ομογενών (Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη). Σήμερα έχει στο δυναμικό του, ως σκηνοθέτης και κειμενογράφος, πολλά ντοκιμαντέρ ιστορικού-πολιτιστικού περιεχομένου που προβλήθηκαν από τα δίκτυα RaiUno, RaiTre και Rai Storia. Από το 2000 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της IMAGO Film με 42 ντοκιμαντέρ στο δυναμικό του.

Τα ντοκιμαντέρ του έχουν λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως στις διοργανώσεις Festival del Cinema Archeologico di Rovereto, “AcheoRoma e Cortocinema” και στο Festival del Cinema Archeologico di Pesaro. Η ταινία του «Per una Europa libera e unita» (Για μια Ευρώπη ελεύθερη και ενωμένη) που προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τράβηξε την προσοχή και τις επευφημίες των παρόντων ευρωβουλευτών, όπως και των κορυφαίων αντιπροσώπων της Επιτροπής Πολιτισμού.

Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους για τον κινηματογράφο «Το σύνδρομο του Αντόνιο» της οποίας υπογράφει την υπόθεση, το σενάριο και την σκηνοθεσία. Η ταινία «Το σύνδρομο του Αντόνιο» βραβεύτηκε ως Καλύτερη Ταινία στο 12ο Festival Internazionale d’Arte cinematografica di Imperia (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικής Τέχνης της Ιμπέρια) και βρίσκεται μεταξύ των έξι μοναδικών ταινιών από την Ιταλία που επιλέχθηκαν για το N.I.C.E. Festival di Mosca e San Pietroburgo της Ρωσίας.