ΠΡΟΒΟΛΗνέα

Micro μ Festival 2023

""

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το International Micro μ Festival είναι ένα ετήσιο διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, όπου μοναδικός κριτής είναι το κοινό. Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ περιλαμβάνει την ταυτόχρονη διεξαγωγή του στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού κάθε φθινόπωρο.

Στόχο του φεστιβάλ αποτελεί η διάδοση της ταινίας μικρού μήκους και η προβολή της αξιόλογης δουλειάς νέων ελλήνων κινηματογραφιστών του είδους στην ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό.

Το International Micro μ Festival βασίζει την ιδιαιτερότητά του σε μια σημαντική καινοτομία. Είναι το μοναδικό φεστιβάλ πανευρωπαϊκά που προβάλλει 15 ταινίες μικρού μήκους την ίδια ημέρα και ώρα σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα με «ζωντανή» αναμετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ιδρυτής και διοργανωτής του International Micro μ Festival είναι ο ηθοποιός Σίμος Κυπαρισσόπουλος ο οποίος από το 2005 ως σήμερα εργάζεται στον χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ενώ παράλληλα ασχολείται με την παραγωγή καλλιτεχνικών events. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Από το 2011 είναι διαχειριστής της ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ Α.Μ.Κ.Ε.

Από το 2016 το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το Micro μ Festival: www.micromfestival.gr

International Micro μ Festival 2023

Το International Micro μ Festival διοργανώνεται φέτος για άλλη μια φόρα στο Ρέθυμνο από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ» που ιδρύθηκε στην Αθήνα με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση κάθε δράσης πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η φετινή εκδήλωση με την προβολή των 15 ταινιών μικρού μήκους από το διαγωνιστικό μέρος του IMμF 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 14 Οκτωβρίου 2023 στις 18:30 στην αίθουσα του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών, και θα έχει διάρκεια περισσότερο από τρεις ώρες!

ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Το κόστος εισιτηρίου είναι 8 € και η προπώληση θα γίνεται μόνο από εδώ:

Θα υπάρχει ειδική έκπτωση στα 5€ για τα ενεργά μέλη της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ (δηλαδή όσοι/όσες έχουν πληρώσει τη συνδρομή του 2023). Τα εκπτωτικά εισιτήρια για τα ενεργά μέλη της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ θα εκδίδονται στο ταμείο της Λέσχης λίγο πριν την προβολή, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για ανανέωση συνδρομής ή εγγραφής νέων μελών.

Το Micro μ στήνει κάλπες σε εννέα πόλεις!

Πάμε σινεμά;

Το International Micro μ Festival επιστρέφει για δέκατη τρίτη χρονιά για να ενώσει τους λάτρεις της ταινίας μικρού μήκους σε όλη την Ελλάδα και να αναδείξει την αγαπημένη ταινία μικρού μήκους για το 2023. Από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου, το κοινό του φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Ιωάννινα, Κοπεγχάγη και Παρίσι θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ελληνικών και ξένων ταινιών μικρού μήκους και να επιβραβεύσει τους αγαπημένους του δημιουργούς με βραβεία που στόχο έχουν να τους ενθαρρύνουν στην συνέχιση της δημιουργικής τους πορείας.

Η κεντρική εκδήλωση του IMμF 2023, το “ζωντανό” ελληνικό διαγωνιστικό μέρος του, θα προβληθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου ταυτόχρονα και στις 9 πόλεις του φετινού δικτύου του Micro μ προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει τις 15 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών και να ψηφίσει για την αγαπημένη του.

Τις υπόλοιπες ημέρες οι θεατές του φεστιβάλ θα έχουν την δυνατότητα, ανάλογα σε ποια πόλη βρίσκονται, να απολαύσουν και να επιλέξουν για την αγαπημένη τους Σπουδαστική Ελληνική ταινία στο σπουδαστικό διαγωνιστικό που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ ολοκληρώνει για ακόμη μία χρονιά το διεθνές μέρος του φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει ξένες ταινίες μικρού μήκους πρώτης προβολής στην Ελλάδα.

Τα Βραβεία που θα δοθούν στους νικητές του Διαγωνιστικού και του Σπουδαστικού θα είναι συνολικής αξίας άνω των 3.500 και σαν στόχο έχουν να διευκολύνουν τις επόμενες παραγωγές των κινηματογραφιστών που θα αναδειχτούν μέσω της ψηφοφορίας του κοινού.

ΟΙ 15 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ

Οι δεκαπέντε ταινίες που θα προβληθούν στο διαγωνιστικό «ζωντανό» μέρος του Micro μ όπως κάθε χρόνο, προέρχονται από μια επιλογή εκατοντάδων αιτήσεων συμμετοχής, γεγονός που καθιστά την επιλογή τους μια πρώτη μικρή νίκη.

Οι δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στις 14 Οκτωβρίου στο διαγωνιστικό μέρος του IMμF 2023 διεκδικώντας την αγάπη του κοινού είναι οι εξής:

 1. “Nothing Holier Than A Dolphin” της Ισαβέλλας Μαργάρα, 17’
 2. “Γιάμα” του Ανδρέα Βακαλιού, 15’
 3. “Ροζ Βουνό” του Thomas Kunstler, 8’ 21’’
 4. “Θερμοκήπιο” του Γιώργου Γεωργακόπουλου, 17’ 40’’
 5. “A Piece of Liberty” της Αντιγόνης Καπάκα, 10’
 6. “Άλλη μια μέρα” του Παναγιώτη Πανάγη, 7’ 14’’
 7. “Κοίτα τα Aστρα” του Άρη Κουβαρά, 11’ 28’’
 8. “Wings” του Φοίβου Ήμελλου, 17’ 33’’
 9. “Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί” της Χριστίνας Πεντερίδου, 4’ 40’'
 10. “Short Draft” του Σπυρίδων Παπασπύρου, 23'
 11. “Λευκά Χριστούγεννα 1948” του Αντώνη Βαλληνδρά, 16'
 12. “Σαράντα τρεις σελίδες” του Αλέξη Πανίτσα, 1΄ 12’’
 13. “Toni” του Roman Filiev, 15’ 26’’
 14. “Μέχρι να με δεις” της Ελεάννας Σαντοριναίου, 15’
 15. “Can you Water a Garden with Tears?” του Θεόδωρου Σελέκου, 7'
Περισσότερες πληροφορίες για το Micro μ Festival 2023 και τις ταινίες του διαγωνιστικού μέρους, θα βρείτε εδώ.

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των ταινιών του διαγωνιστικού μέρους.

1. «NOTHING HOLIER THAN A DOLPHIN» της Ισαβέλλας Μαργαρά

«Nothing holier than a dolphin» της Ισαβέλλας Μαργαρά, 2022, διάρκειας 17’

Ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Συμεωνίδης, Φλομαρία Παπαδάκη, Σαμουήλ Ακίνολα, Χρήστος Καραβέβας, Χαρίλαος Τρουβάς, Ιωάννα Φασούλα, Μιχαήλ Γιαννικάκης, Γιώργος Κασαπάκης

Σύνοψη: Δύο ψαράδες βρίσκουν ένα δελφίνι που πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι με τη σειρά του βρίσκει έναν ψαρά που πνίγεται στη θάλασσα και προσπαθεί να τον σώσει. Σ' αυτό το μικρό χωριό στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα.

2. «ΓΙΑΜΑ» του Ανδρέα Βακαλιού

«Γιάμα» του Ανδρέα Βακαλιού, 2022, διάρκειας 15’

Ηθοποιοί: Μαρία Καραντινάκη, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Στέφανος Δαμιανίδης, Μπλερίμ Δαμπιράι, Γιάννης Νάνης, Νίκος Μαυρούδης, Γιώργος Αδαμαντιάδης, Ευθαλία Παπακώστα

Σύνοψη: 25η Μαρτίου. Ένα κορίτσι βάζει μια μικρή φωτιά και λέει ένα μικρό ψέμα για τον Βλαντ. Τα μικρά ψέματα ξεφεύγουν εύκολα. Το ίδιο και οι μικρές φωτιές.

3. «ΡΟΖ ΒΟΥΝΟ» του Thomas Künstler

«Ροζ Βουνό» του Thomas Künstler, 2022, διάρκειας 8’ 21’’

Σύνοψη: Ιωάννινα, Νότια Βαλκάνια, 1808. Τι μπορεί να κάνει ένας ταπεινός ανθοκόμος για να κερδίσει την καρδιά της νύφης ενός Πασά;

Ένα παλιό Οθωμανικό παραμύθι που αφηγείται την ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα, φτιαγμένο από υπομονή, σιωπή και την βοήθεια ενός ερωδιού.

4. «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ» του Γιώργου Γεωργακόπουλου

«Θερμοκήπιο» του Γιώργου Γεωργακόπουλου, 2023, διάρκειας 17’ 40’’

Ηθοποιοί: Φαμπρίτσιο Μούτσο, Γιάννης Μόχλας, Στέλλα Παπανικολάου, Γιώργος Νινιός, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Βασίλης Κουτσογιάννης, Σίλβια Τσομπανάκη, Ορέστης Παλιαδέλης, Άννα Σωτηρούδη, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Τσιλινίκος, Λευτέρης Αγγελάκης

Σύνοψη: Ο Σάλι, ένας νέος αλβανικής καταγωγής, θέλει να φύγει από την κωμόπολη που ζει και να παίξει ποδόσφαιρο στην Γιουβέντους. Για να πραγματοποιήσει όμως το όνειρό του, θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια που προκύπτουν από τη σκληρή του καθημερινότητα.

5. «A PIECE OF LIBERTY» της Αντιγόνης Καπάκα

«A piece of Liberty» της Αντιγόνης Καπάκα, 2023, διάρκειας 10’

Ηθοποιοί: Felice Topi, Αχιλλέας Χαρίσκος, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Σύνοψη: Το Άγαλμα της Ελευθερίας και ο Τζόκερ είναι δύο περιπλανώμενοι καλλιτέχνες του δρόμου και καταλήγουν αιχμάλωτοι στο ίδιο κελί. Όταν η συστημική βαρβαρότητα του κράτους και της αστυνομίας «σπάσει» την Ελευθερία, ο Τζόκερ θα ψάξει τα κομμάτια της για να την φτιάξει από την αρχή.

6. «ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» του Παναγιώτη Παναγή

«Άλλη μια μέρα» του Παναγιώτη Παναγή, 2022, διάρκειας 7’ 14’’

Σύνοψη: Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "Άλλη μια μέρα" προσφέρει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινή ζωή, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εξερευνά μια πόλη όπου οι συνεχείς κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις είναι εμφανείς σε κάθε γωνιά. Το ντοκιμαντέρ απαθανατίζει τη ροή της ζωής μέσα από την οπτική αφήγηση, που την συνοδεύουν οι σκέψεις του παρατηρητή. Μέσα από μια σειρά απλών ανθρώπων και στιγμών, που συχνά παραβλέπουμε, υφαίνεται ο ιστός που δημιουργεί ένα οικείο πορτρέτο.

7. «ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΑΣΤΡΑ» του Άρη Κουβαρά

«Κοίτα τα άστρα» του Άρη Κουβαρά, 2023, διάρκειας 11’28’’

Ηθοποιοί: Δημήτρης Πετρόπουλος, Παναγιώτης Μαργέτης, Γιώργος Κίτρινος, Γιώργος Καπινιάρης

Σύνοψη: Στη Δύση της ζωής του, ένας ηλικιωμένος, επισκέπτεται με την βοήθεια της τεχνολογίας μία γλυκόπικρη ανάμνησή του, και την αναπλάθει όπως θα ήθελε να την είχε βιώσει.

8. «WINGS» του Φοίβου Ήμελλου

«Wings» του Φοίβου Ήμελλου, 2023, διάρκειας 17’ 33’’

Ηθοποιοί: Δέσποινα Κούρτη, Στάθης Κόικας

Σύνοψη: Μια γυναίκα λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον γιο της, ενώ περιμένει εκείνον και την κοπέλα του για μεσημεριανό.

9. «ΠΕΤΡΑ ΨΑΛΙΔΙ ΧΑΡΤΙ» της Χριστίνας Πεντερίδου

«Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί» της Χριστίνας Πεντερίδου, 2023, διάρκειας 4’ 40’'

Ηθοποιοί: Κατερίνα Σκυλογιάννη, Έρη Μαριόγλου, Σοφοκλής Μαθιόπουλος

Σύνοψη: Μόλις γύρισαν από ένα πάρτι. Χωρίς κανένα τσιγάρο στο σπίτι, αποφασίζουν να παίξουν το συνηθισμένο τους παιχνίδι "Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί" για να αποφασίσουν ποια θα βγει για τα τσιγάρα αυτή την νύχτα. Ένα αθώο παιχνίδι Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία της νύχτας για κάθε κοπέλα. Ενώ το παιχνίδι θα εκθέσει την μια σε κίνδυνο, είναι επίσης αυτό που θα την εξοπλίσει για να τον αντιμετωπίσει. Το "Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί" αποτελεί μια εξερεύνηση της ευάλωτης θέσης που μπορούν να βρεθούν οι γυναίκες όταν βρίσκονται μόνες τους αργά την νύχτα.

10. «SHORT DRAFT» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

«Short Draft» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου, 2022, διάρκειας 23'

Ηθοποιοί: Δημήτρης Καπετανάκος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Δάφνη Λαζαροπούλου

Σύνοψη: Ένας άντρας, με την απειλή όπλου, γίνεται πειρατής ενός ταξί όταν ο ταξιτζής αρνείται να τον πάει εκεί που του ζητάει. Σε μία κούρσα όπου όλα θα πάνε στραβά και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένα κορίτσι θα έρθει να τους αλλάξει το δρόμο. Ένας δρόμος που στο τέλος θα παραμείνει ένα αίνιγμα ακόμα και για τους ήρωες της ταινίας

11. «ΛΕΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1948» του Αντώνη Βαλληνδρά

«Λευκά Χριστούγεννα 1948» του Αντώνη Βαλληνδρά, 2022, διάρκειας 16'

Ηθοποιοί: Βασίλης Κουτσογιάννης, Αναστάσης Λαουλάκος, Νίκος Γκέλια, Πέτρα Μαυρίδη, Δημήτρης Σιγανός ,Ιωάννα Πιταούλη, Νίκος Τσώλης, Βασίλης Σάφος, Θανάσης Κρομλίδης, Νεφέλη Φραντσέσκα Βλαχούλη, Θοδωρής Κουλουμπής, Ζήσης Παπαϊωάννου, Ισαβέλλα Κασιμάτη

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, ένας ομαδάρχης του Δημοκρατικού στρατού χαρίζει στους συντρόφους του μια συναισθηματική ανθρώπινη στιγμή πριν επιστρέψουν στη βάρβαρη πραγματικότητα του πολέμου.

12. «ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ» του Αλέξη Πανίτσα

«Σαράντα τρεις σελίδες» του Αλέξη Πανίτσα, 2022, διάρκειας 1΄ 12’’

Ηθοποιοί: Βασίλης Κουτσογίαννης, Τασιάννα Κεχράκου, Αλέξανδρος Σκορδοπιτούλας, Άγγελος ΤΣΚ

Σύνοψη: 43 είναι ο ελάχιστος αριθμός σελίδων που δεν μπορεί να διαπεραστεί από ένα αιχμηρό αντικείμενο.

13. «ΤΟΝΙ» του Roman Filiev

«Toni» του Roman Filiev, 2021, διάρκειας 15’ 26’’

Ηθοποιοί: Toni Sulo, Maria Sulo, Martino Biassoni, Γιώργος Κιπιάνι, Πέτρος Μαλλιάρας, Κωνσταντίνος Θώμογλου

Σύνοψη: Η ιστορία ενός μετανάστη που αναγκάζεται να αφήσει τους αγαπημένους του, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής πέρα από τα σύνορα της χώρας του.

14. «ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΣ» της Ελεάννας Σαντοριναίου

«Μέχρι να με δεις» της Ελεάννας Σαντοριναίου, 2023, διάρκειας 15’

Ηθοποιοί: Όμηρος Πουλάκης, Λίλα Μπακλέση, Ζωή Μυλωνά, Ματίνα Δημητροπούλου, Ευγενία Μαραγκού, Δημήτρης Φουρλής, Δήμος Μαμαλούδης

Σύνοψη: Ο Πέτρος κάνει ένα συναισθηματικό ταξίδι καθώς περπατά στους διαδρόμους ενός νεκροταφείου, κρατώντας μια παλιά κάμερα Hi8 και θάβοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο.

15. «CAN YOU WATER A GARDEN WITH TEARS?» του Θεόδωρου Σελέκου

«Can you water a garden with tears?» του Θεόδωρου Σελέκου, 2023, διάρκειας 7'

Ηθοποιοί: Σταύρος Τσουμάνης

Σύνοψη: Σε ένα άδειο αστικό τοπίο στην Αθήνα, εν μέσω του πιο καυτού καλοκαιρού των τελευταίων 50 χρόνων. Βρίσκουμε τον Σταύρο νωρίς το πρωί πριν την εποχική του δουλειά ως κηπουρός, στην μέση μία κρίσης άγχους. Προσπαθώντας να διαχειριστεί την κατάσταση της ψυχικής του υγείας, καταγράφει σε ένα μαγνητόφωνο όλες τις σκέψεις του ώστε να αποβάλει το συναισθηματικό του φορτίο. Όσο μιλάει στο μαγνητόφωνο τόσο αποσπά τον τοξικό νου από την αρνητική σκέψη . Καθώς ηρεμεί παίρνει την απόφαση να ετοιμαστεί για την δουλειά του, ξεκινώντας την εργασία του σε ένα παρατημένο κήπο στα προάστια της πόλης.