Οι 18 καταζητούμενες
ΣΥΝΟΨΗ
Βρισκόμαστε στο 1987 και το πρώτο μαζικό κίνημα στη Δυτική Όχθη φουντώνει. Οι ντόπιοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να μην αγοράζουν ισραηλινά προϊόντα, ένα από τα οποία είναι το γάλα που μέχρι τότε αγόραζαν από μια ισραηλινή εταιρεία. Ακτιβιστές από το Μπέιτ Σαχούρ, προάστιο της Βηθλεέμ, αποφασίζουν να κάνουν μια συνεταιρική φάρμα γαλακτοκομικών προϊόντων. Αγοράζουν 18 αγελάδες από ένα ισραηλινό κιμπούτς και τις μεταφέρουν στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για κάποιους διανοούμενους και ειρηνιστές, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν ιδέα πως να εκθρέψουν ζώα ή να λειτουργήσουν ένα βουστάσιο.
Δια της εμπειρικής μεθόδου, οι νεόκοποι «λακτιβιστές» τελικά τα καταφέρνουν και ο πληθυσμός εξαρτάται πλέον από αυτό το «γάλα της Ιντιφάντα». Αλλά αυτή η πράξη ανυπακοής δεν περνά απαρατήρητη. Η φάρμα δέχεται έφοδο και οι αγελάδες κηρύσσονται «απειλή για το κράτος του Ισραήλ». Θα ζήσουν αρκετά αυτές οι 18 καταζητούμενες για να δώσουν γάλα γι' άλλη μια μέρα;
Με χιούμορ και πάθος, η ταινία αυτή πιάνει το πνεύμα της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες αυτών που την έζησαν.
- Πρωτότυπος τίτλοςThe Wanted 18
- Έτος παραγωγής2014
- ΕίδοςΝτοκιμαντέρ, Animation
- Χώρα παραγωγήςΠαλαιστίνη, Καναδάς, Γαλλία
- ΓλώσσαΑραβικά, Αγγλικά
- Διάρκεια75′
- ΣκηνοθεσίαPaul Cowan, Amer Shomali
- ΣενάριοPaul Cawan
- ΗθοποιοίAlison Darcy, Walaa Eltiti, Yazeed Faruja
- ΦωτογραφίαDaniel Villeneuve, German Gutierrez
- ΜουσικήBenoît Charest
Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά και η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους.
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση για τη Γάζα, με τον παλαιστινιακής καταγωγής ιατρό ΝΑΝΤΕΡ ΝΑΤΣΕ
ΣΧΟΛΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
To 'The Wanted 18' είναι ντοκιμαντέρ και ταυτόχρονα animation. Χρησιμοποιεί συνεντεύξεις και κινούμενα σχέδια stop-motion για να αποτυπώσει μια απίστευτη στιγμή της Παλαιστινιακής Ιστορίας με χιούμορ και βάθος. Είναι η στιγμή που οι κατεχόμενοι Παλαιστίνιοι του Beit Sahour αποφασίζουν να αγοράσουν 18 αγελάδες και να μην αγοράσουν ποτέ πάλι ισραηλινό γάλα, γεγονός που δεν γίνεται αποδεκτό από τους δεύτερους, με ενθουσιασμό.
Η ταινία υπογραμμίζει τη μαζική κινητοποίηση και τη μη βίαιη αντίσταση κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα, προσφέροντας μια μοναδική οπτική στο θέμα της οικοδόμησης του έθνους από τον λαό και όχι από τους πολιτικούς.
Οι σκηνοθέτες Amer Shomali και Paul Cowan δίνουν με χιούμορ τον παραλογισμό των γεγονότων, αλλά η ταινία τους δεν είναι φαρσοκωμωδία. Είναι μια ιστορία ειπωμένη παιχνιδιάρικα και δίκαια για την ανεξαρτησία και την οδυνηρή θυσία που συνοδεύει τον αγώνα των λαών για να την εξασφαλίσουν.
Ο Amer Shomali είναι ένας Παλαιστίνιος διεπιστημονικός εικαστικός που χρησιμοποιεί την εννοιολογική τέχνη (Conceptual Art), την ζωγραφική, τα ψηφιακά μέσα, τις ταινίες και τα κόμικς για να εξερευνήσει τα παλαιστινιακά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και την επαναστατική εικονογραφία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο animation του Arts University Bournemouth στο Ηνωμένο Βασίλειο και πτυχίου αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Birzeit, στη Δυτική Όχθη. Γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1981 και ζει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
ΒΡΑΒΕΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η ταινία 'The Wanted 18' απέσπασε 5 βραβεία και 2 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΧΟΡΗΓΙΑ
Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται σε μια συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθηνών (Athens Palestine Film Festival). Θερμές ευχαριστίες στην κα Κάρολ Σανσούρ, πρόεδρο του Athens Palestine Film Festival για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της ταινίας.
Το Athens Palestine Film Festival και η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου στηρίζουν την 'Πρωτοβουλία έκτακτης ανάγκης Shawwa για τη Γάζα / Shawwa Gaza Emergency Relief Initiative'. Πρόκειται για μια ιδιωτική οικογενειακή πρωτοβουλία (με την υποστήριξη φίλων σε όλο τον κόσμο) που συνεργάζεται με το εργοστάσιο αφαλάτωσης ETA στη Ράφα για την παροχή δωρεάν πόσιμου νερού σε ευάλωτες οικογένειες σε όλη τη Γάζα: συμπεριλαμβανομένων των Rafah, Deir El Balah, Mawasi Khan Younis και της πόλης της Γάζας. Καθημερινά χρησιμοποιούνται φορτηγά νερού και σταθερά σημεία προκειμένου να φτάνει πόσιμο νερό σε όσους το έχουν ανάγκη.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση αυτή, μπορείτε να δείτε σε ένα συνοπτικό Infographic, εδώ.
Συνιστάται, η οικονομική ενίσχυση της εν λόγω πρωτοβουλίας. Για τον λόγο αυτό, κατά τις προβολές του αφιερώματος στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο θα υπάρχει ειδικό κουτί ενίσχυσης της δράσης αυτής.