ΠΡΟΒΟΛΗνέα

7ο Φεστιβάλ WIFT GR - Μικρές Γυναικείες Ιστορίες (Μέρος 1ο)

""

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Το WIFT GR (Women in Film and Television Greece) είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το WIFT GR αναδεικνύει το έργο των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους, προσφέρει υπηρεσίες επιμόρφωσης και πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών.

Περισσότερες πληροφορίες για το WIFT GR: www.wift.gr

ERT News: Εργαζόμενες γυναίκες στο χώρο του θεάματος. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σύμφωνα με τη Mιρέλα Λεγάκη, αντιπρόεδρο του δικτύου Wift [συνέντευξη 8/3/2024]

Το 7º Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο

Το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε στις 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και συνέπεσε ημερολογιακά με την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τελέστηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η θεματική της έβδομης διοργάνωσης είχε τίτλο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και εστιάζε σε Ελληνίδες γυναίκες - επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου την τελευταία πενταετία (2018-2023).

Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να παρουσιαστεί συγκεντρωμένη στην Ελλάδα η καλλιτεχνική εργασία γυναικών του κινηματογράφου που έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις την τελευταία πενταετία (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν, διεθνή διαγωνιστικά τμήματα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας κ.α.).

Προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς. Εκτός από τις προβολές, στις εκδηλώσεις περιλήφθηκε κεντρική συζήτηση με ομιλήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που ανέδειξαν πλευρές της θεματικής του Φεστιβάλ.

«Μικρές Γυναικείες Ιστορίες», ταινίες μικρού μήκους

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του έργου και της ενδυνάμωσης των νέων γυναικών-δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, το WIFT GR διαθέτει τις ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διαγωνιστικό τμήμα "Μικρές Γυναικείες Ιστορίες" του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 2023 για να προβληθούν στις Κινηματογραφικές Λέσχες-μέλη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) θα προβάλει τις ταινίες αυτές σε δύο μέρη σε αντίστοιχες προβολές στα πλαίσια του αφιερώματος στη 'Γυναίκα' για τον μήνα Μάρτιο.

Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν:

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 στις 8:00 μ.μ - Μέρος 1ο διάρκειας 105'

 1. 'Days of a Lilac Summer' της Αριάδνης-Αγγελικής Θυφρονίτου-Λήτου, 12'
 2. 'Lumen' της Ειρήνης Τζούλια, 20'
 3. 'Dustlight' της Χρυσάνθης Κουρή, 20'
 4. 'Γυναίκες του Σάος / Women of Saos' της Άλκηστης Βούλγαρη, 18'
 5. 'Kalavrita – Guernika' της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, 20'
 6. 'Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο / The Armchair on the Pavement' της Μαίρης Κολώνια, 15'

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στις 8:00 μ.μ - Μέρος 2ο διάρκειας 113'

 1. 'Τέλη Αυγούστου / End of August' της Αντζελίκας Κατσά, 17
 2. 'Χαντούς, ένα παραμύθι / Hantush, a fairytale' της Αλεξίας Τσούνη, 6'
 3. 'Μέχρι Να Με Δεις / Until You See Me' της Ελεάννας Σαντοριναίου, 15'
 4. 'Nothing Holier Than A Dolphin' της Ισαβέλλας Μαργάρα, 17'
 5. 'Fault' της Κατερίνα Παπαναστασάτου, 15'
 6. 'Pebble' της Καρίνας Λογοθέτη, 13'
 7. 'Με Δύο Φωνές / A Deux Voix' της Μάρθας Μπουζιούρη, 30'
1. 'Days of a Lilac Summer' της Αριάδνης-Αγγελικής Θυφρονίτου-Λήτου

'Days of a Lilac Summer', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2023, 12’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αριάδνη-Αγγελική Θυφρονίτου-Λήτου
Ηθοποιοί: Σοφία Σιμώνη, Όμηρος Πουλάκης
Σύνοψη: Η έφηβη Λητώ, παιδί χωρισμένων γονιών, πηγαίνει διακοπές με τον πατέρα της. Η ίδια φέρεται αντιδραστικά, ίσως το μόνο που επιδιώκει είναι να τραβήξει την προσοχή του.

2. 'Lumen' της Ειρήνης Τζούλια

'Lumen', Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2023, 20’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ειρήνη Τζούλια
Σύνοψη: Η κόρη ενός θύματος της φονικής πυρκαγιάς, του Ιούλιου του 2018, στην Ανατολική Αττική εξομολογείται. Η αφήγηση αρθρώνεται χαμηλόφωνα πάνω στον καμβά της καμένης γης μέσα από την προσωπική απώλεια και το τραύμα.

3. 'Dustlight' της Χρυσάνθης Κουρή

'Dustlight', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2022, 20’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χρυσάνθη Κουρή
Ηθοποιοί: Γιουλίκα Σκαφιδά, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη
Σύνοψη: Η Ματίνα σε μια οριακή στιγμή της ζωής της επισκέπτεται το οικογενειακό εξοχικό για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα της εκλιπούσας μητέρας της. Εκεί θα αποδεχτεί την απώλεια και θα αποφασίσει να προχωρήσει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί.

4. 'Γυναίκες του Σάος / Women of Saos' της Άλκηστης Βούλγαρη

'Γυναίκες του Σάος / Women of Saos', Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2022, 18’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Άλκηστη Βούλγαρη
Σύνοψη: Οι Γυναίκες του Σάος αποτελούν μια ταινία για την φιλοξενία αυτών των γυναικών αλληλεπιδρώντας με την ομάδα Quokka. Το ντοκιμαντέρ δομείται με τα φυσικά τοπία του νησιού αποτελώντας τον καμβά πάνω στον οποίο ξεδιπλώνονται οι αφηγήσεις από τις εμπειρίες των γυναικών για τη σχέση τους με τη φύση και τη μετανάστευσή τους στη Γερμανία.

5. 'Kalavrita – Guernika' της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

'Kalavrita – Guernika', Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2022, 20’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
Ηθοποιοί: Παναγιώτης Καρμάτης, Βίκυ Μαραγκάκη, Λεφτέρης Μπαμπινιώτης
Αφήγηση: Γιάννης Βούρος, Κώστας Αρζόγλου, Μαίρη Βιδάλη
Σύνοψη: Στο ντοκιμαντέρ Καλάβρυτα – Γκουέρνικα, επιχειρείται η εξιστόρηση της κοινής ιστορίας αυτών των δύο πόλεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από μία παράλληλη δραματική αφήγηση που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες. Η αξία αυτών των αφηγήσεων για την κοινή συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας είναι ανεκτίμητη και η κινηματογραφική τους προσέγγιση επιτυγχάνεται με σεβασμό.

6. 'Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο / The Armchair on the Pavement' της Μαίρης Κολώνια

'Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο / The Armchair on the Pavement', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2023, 15’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μαίρη Κολώνια
Ηθοποιοί: Σοφία Σεϊρλή, Παντελής Παπαδόπουλος
Σύνοψη: Ένα τραγούδι ξυπνάει μνήμες σε έναν ηλικιωμένο που πάσχει από άνοια, θυμίζοντάς του το βράδυ των αρραβώνων με τη γυναίκα του. Η επαναφορά της μνήμης θα πυροδοτήσει την αντίδραση του οδηγώντας τον να φύγει κρυφά από το σπίτι. Μια ταινία που προσεγγίζει με ευαισθησία τη συζυγική αγάπη που αντιστέκεται στο χρόνο.