7ο Φεστιβάλ WIFT GR - Μικρές Γυναικείες Ιστορίες (Μέρος 2ο)
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Το WIFT GR (Women in Film and Television Greece) είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Το WIFT GR αναδεικνύει το έργο των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους, προσφέρει υπηρεσίες επιμόρφωσης και πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών.
Περισσότερες πληροφορίες για το WIFT GR: www.wift.gr
ERT News: Εργαζόμενες γυναίκες στο χώρο του θεάματος. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σύμφωνα με τη Mιρέλα Λεγάκη, αντιπρόεδρο του δικτύου Wift [συνέντευξη 8/3/2024]
Το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε στις 23-26 Νοεμβρίου 2023 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και συνέπεσε ημερολογιακά με την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τελέστηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η θεματική της έβδομης διοργάνωσης είχε τίτλο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και εστιάζε σε Ελληνίδες γυναίκες - επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου την τελευταία πενταετία (2018-2023).
Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να παρουσιαστεί συγκεντρωμένη στην Ελλάδα η καλλιτεχνική εργασία γυναικών του κινηματογράφου που έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις την τελευταία πενταετία (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν, διεθνή διαγωνιστικά τμήματα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας κ.α.).
Προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς. Εκτός από τις προβολές, στις εκδηλώσεις περιλήφθηκε κεντρική συζήτηση με ομιλήτριες διαφόρων ειδικοτήτων που ανέδειξαν πλευρές της θεματικής του Φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης του έργου και της ενδυνάμωσης των νέων γυναικών-δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, το WIFT GR διαθέτει τις ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Διαγωνιστικό τμήμα "Μικρές Γυναικείες Ιστορίες" του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 2023 για να προβληθούν στις Κινηματογραφικές Λέσχες-μέλη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) θα προβάλει τις ταινίες αυτές σε δύο μέρη σε αντίστοιχες προβολές στα πλαίσια του αφιερώματος στη 'Γυναίκα' για τον μήνα Μάρτιο.
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν:
Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 στις 8:00 μ.μ - Μέρος 1ο διάρκειας 105'
- 'Days of a Lilac Summer' της Αριάδνης-Αγγελικής Θυφρονίτου-Λήτου, 12'
- 'Lumen' της Ειρήνης Τζούλια, 20'
- 'Dustlight' της Χρυσάνθης Κουρή, 20'
- 'Γυναίκες του Σάος / Women of Saos' της Άλκηστης Βούλγαρη, 18'
- 'Kalavrita – Guernika' της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, 20'
- 'Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο / The Armchair on the Pavement' της Μαίρης Κολώνια, 15'
Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στις 8:00 μ.μ - Μέρος 2ο διάρκειας 113'
- 'Τέλη Αυγούστου / End of August' της Αντζελίκας Κατσά, 17
- 'Χαντούς, ένα παραμύθι / Hantush, a fairytale' της Αλεξίας Τσούνη, 6'
- 'Μέχρι Να Με Δεις / Until You See Me' της Ελεάννας Σαντοριναίου, 15'
- 'Nothing Holier Than A Dolphin' της Ισαβέλλας Μαργάρα, 17'
- 'Fault' της Κατερίνα Παπαναστασάτου, 15'
- 'Pebble' της Καρίνας Λογοθέτη, 13'
- 'Με Δύο Φωνές / A Deux Voix' της Μάρθας Μπουζιούρη, 30'
'Τέλη Αυγούστου / End of August', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2023, 17’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αντζελίκα Κατσά
Ηθοποιοί: Αθηνά Μοσχίδου, Φίλιππος Ιωαννίδης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σύνοψη: Η Αμέλια μας διηγείται το τελευταίο της ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Οι αλήθειες που θα ανακαλύψει σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για την παιδική της αθωότητα. Λίγο μετά θα χωρίσουν οι γονείς της και δεν θα ξαναδεί τον φίλο της Επαμεινώνδα. Πρόκειται για μια ώριμη καταγραφή της παιδικής ηλικίας μέσα από το παιδικό βλέμμα.
'Χαντούς, ένα παραμύθι / Hantush, a fairytale', Ντοκιμαντέρ, Δυτική Όχθη – Παλαιστίνη, Ισπανία 2022, 6’
Σκηνοθεσία: Αλεξία Τσούνη
Σενάριο: Salha Hamdeen
Αφήγηση: Thikra Manassra
Σύνοψη: Όταν είσαι παιδί και κινδυνεύεις από τις ισραηλινές μπουλντόζες στην Παλαιστίνη, ένα ιπτάμενο αρνί ίσως είναι αυτό που μπορεί, μετά την αλληλεγγύη, να σε σώσει. Ένα ντοκιμαντέρ που διασώζει την φωνή αυτού του παιδιού και μεταφέρει την ελπίδα για ελευθερία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Η ταινία έχει διακριθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βέλγιο
'Μέχρι Να Με Δεις / Until You See Me', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2022, 15’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ελεάννα Σαντοριναίου
Ηθοποιοί: Όμηρος Πουλάκης, Ζωή Μυλωνά, Λίλα Μπακλέση | Παραγωγή: Άρης Κοτρώνης- Βεττάς
Σύνοψη: Ο Πέτρος αισθάνεται καλύτερα κρατώντας την κάμερα του. Μια ταινία για την απώλεια και τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να την αποδεχτούμε.
'Nothing Holier Than A Dolphin', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2022, 17’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ισαβέλλα Μαργάρα
Ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Συμεωνίδης, Samouel Akinola, Φλομαρία Παπαδάκη, Χρήστος Καραβέβας, Μιχάλης Γιαννικάκης, Γιώργος Κασαπάκης, Χαρίλαος Τρουβάς, Ιωάννα Φασούλα
Σύνοψη: Σε μια ψαροταβέρνα της Μεσογείου οι θαμώνες ψαράδες επιχειρούν να αναβιώσουν έναν μύθο. Σύμφωνα με αυτόν, μια φορά και έναν καιρό δυο ψαράδες είχαν πιάσει στα δίχτυα τους κατά λάθος ένα δελφίνι. Το δελφίνι με τη σειρά του βρήκε έναν ψαρά να πνίγεται και προσπάθησε να τον σώσει. Στην ταινία αποτυπώνεται η αναπαραστατική δύναμη του μύθου θυμίζοντας μας τη σημασία της προσφοράς.
Η ταινία έχει ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει σημαντικές διακρίσεις, με σημαντικότερη το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Clermont-Ferrand.
'Fault', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2022, 15’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κατερίνα Παπαναστασάτου
Ηθοποιοί: Δημήτρης Καταλειφός, Ελένη Δαφνή, Ευσταθία Λαγιόκαπα
Σύνοψη: Ένας παππούς, μοναδικός κηδεμόνας της εγγονής του κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει να διορθώσει το λάθος της. Ή μήπως το δικό του;
'Pebble', Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2022, 13’
Σκηνοθεσία: Καρίνα Λογοθέτη
Σενάριο: Ελίζα Γεροντάκη
Ηθοποιοί: Ελίζα Γεροντάκη, Lauren ByrdKey, Cedric Clarke
Σύνοψη: Το ψυχικό βάρος που κουβαλάνε η Λάουρα και η Κλερ είναι ασήκωτο και θέλουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Μια μεγάλη σύμπτωση θα τις φέρει κοντά, ώστε οι δυο γυναίκες θα προβούν σε μια παράλληλη εξομολόγηση, βοηθώντας τες να ευχηθούν το βάρος αυτό να γίνει χαλικάκι. Το Pebble, στα ελληνικά χαλικάκι, αποτελεί μια ταινία δωματίου που καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον της αφήγησης αμείωτο.
'Με Δύο Φωνές / A Deux Voix', Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2023, 30’
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μάρθα Μπουζιούρη
Σύνοψη: Δύο μητέρες, από τις αντίθετες πλευρές της τρομοκρατίας, ενώνουν τις φωνές τους. Η μία είναι μητέρα ενός τρομοκράτη του ISIS και η άλλη μητέρα ενός θύματος τρομοκρατικού χτυπήματος. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την ιστορία τους και τις σκέψεις τους χτίζοντας έναν δρόμο ανθρωπιάς και ελπίδας.