Είκοσι χρονών πεθαίνεις
ΣΥΝΟΨΗ
Στη βάφτιση του Μοζαμίλ, ένας υπηρέτης του σεΐχη λιποθυμά την πιο κρίσιμη στιγμή, και ο οιωνός γεννά αυτόματα μια οδυνηρή προφητεία: το παιδί δεν θα ζήσει άλλη μέρα μετά τα είκοσί του χρόνια.
Φέροντας το βάρος της κατάρας, ο πατέρας του παιδιού αυτοεξορίζεται, ενώ ο Μοζαμίλ μεγαλώνει στη σκιά μιας αναπόδραστης μοίρας. Άλμα στον χρόνο, και ο Μοζαμίλ, που έχει εντρυφήσει στο Κοράνι, κοντεύει τα είκοσι. Ο ίδιος αντιμετωπίζει με στωικότητα το ριζικό του, ώσπου η συνάντηση με έναν νεοφερμένο στην κοινότητα τού γεννά αμφιβολίες.
Ένα υπαινικτικό σχόλιο για τα ασφυκτικά δεσμά της παράδοσης, το οποίο συναρθρώνει μύθο και πραγματικότητα, αμφισβητώντας νομοτέλειες και απόλυτες αλήθειες.
- Πρωτότυπος τίτλοςYou Will Die at Twenty (ستموت في العشرين)
- Έτος παραγωγής2019
- ΕίδοςΔράμα
- Χώρα παραγωγήςΣουδάν, Γαλλία, Αίγυπτος, Γερμανία, Νορβηγία, Κατάρ
- ΓλώσσαΣουδανέζικα αραβικά
- Διάρκεια102′
- ΣκηνοθεσίαAmjad Abu Alala
- ΣενάριοYoussef Ibrahim, Amjad Abu Alala
- ΗθοποιοίMustafa Shehata, Islam Mubark, Mahmoud Elsaraj, Bunna Khalid, Talal Afifi, Amal Mustafa, Moatasem Rashid, Asjad Mohamed
- ΦωτογραφίαSébastien Goepfert
- ΜουσικήAmine Bouhafa
Ο Amjad Abu Alala με το σκηνοθετικό αυτό ντεμπούτο του, εμβαθύνει στην ιστορία ενός μύθου με μια λυρική αντιπαράθεση ανάμεσα στη βεβαιότητα της πίστης και στη δύναμη της αμφιβολίας. Η εξαιρετική φωτογραφία από τον Sébastien Goepfert με μαγευτικά πλάνα από τη φύση του Σουδάν και η υποβλητική μουσική του Amine Bouhafa, συνθέτουν ένα ποιητικό και σαγηνευτικό ύφος στην ταινία.
Διαδραματίζεται σε ένα χωριό δίπλα στο Νείλο, στο νοτιοανατολικό Σουδάν. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό δράμα ενηλικίωσης που αφηγείται την ιστορία του Μουζαμίλ, ενός νεαρού άνδρα που μεγάλωσε με τη δεισιδαιμονία -προφητεία για τους ντόπιους- που λέει ότι μόλις γίνει είκοσι χρονών θα πεθάνει. Ο Μουζαμίλ μεγαλώνει σε ένα μοιρολατρικό περιβάλλον με κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του το προκαθορισμένο γεγονός του πρόωρου θανάτου του. Η μητέρα του φορά πάντα μαύρα ρούχα θρηνώντας για το γεγονός που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Αργότερα, ο έφηβος πλέον Μουζαμίλ, γνωρίζει σε κάποια στιγμή τον Σουλεϊμάν όπου θα του ανοίξει τα μάτια για έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από αυτόν που γνώριζε μέχρι σήμερα. Ο Σουλεϊμάν πρώην δημοσιογράφος που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, θα τον μυήσει στις τέχνες, στον κινηματογράφο, στη γνώση αλλά και στην αμφισβήτηση για την τυφλή πίστη και για όσα μέχρι σήμερα γνώριζε. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σουλεϊμάν στον Μουζαμίλ "το να μην αμαρτάνεις ποτέ, σημαίνει να μη γνωρίζεις αληθινά την ευσέβεια".
Το Σουδάν έχει πολύ μικρή παραγωγή ταινιών και αυτή είναι μόλις η 8η κινηματογραφική παραγωγή του. Η ταινία αυτή ήταν η πρώτη υποβολή του Σουδάν ως υποψήφια για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία μεγάλου μήκους στα 93α Βραβεία Όσκαρ, το 2021.
Έχει αποσπάσει 14 βραβεία και 10 υποψηφιότητες σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Η προβολή της ταινίας θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.
Ανακαλύπτοντας το σινεμά του Σουδάν
Με μια ολοένα αυξανόμενη παρουσία στα μεγάλα φεστιβάλ ο αφρικανικός κινηματογράφος παίρνει τη θέση του. Νέα ταλέντα αναδύονται από περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία παρουσία. Η ταινία «Είκοσι Χρονών Πεθαίνεις» είναι το τέλειο παράδειγμα μιας ταινίας για τα ασφυκτικά δεσμά της παράδοσης που αμφισβητεί νομοτέλειες και απόλυτες αλήθειες.
''Στο Σουδάν δεν υπάρχει κινηματογράφος, νομίζω τα τελευταία 30 χρόνια κι αυτό είναι κακό. Την ίδια ώρα είναι θετικό το γεγονός ότι εμείς, η γενιά μου είμαστε τυχεροί να είμαστε κινηματογραφιστές στο Σουδάν σε μια χώρα με ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί. Ακολουθήσαμε τις αφρικανικές φόρμες, παρακολουθούσαμε τις αραβικές αλλά εδώ είναι κάτι νέο, υπάρχει μια μίξη που αντιπροσωπεύει το ίδιο το Σουδάν'', λέει ο σκηνοθέτης Αμιάντ Αμπού Αλαλά.
Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας και της Αιγύπτου. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε τον Λέοντα του Μέλλοντος.
''Στόχος μου από τότε που αποφάσισα να κάνω την ταινία πριν από μια δεκαετία, ήταν να δημιουργήσω μια ταινία καλής ποιότητας. Ήμουν πολύ σίγουρος για το τι ήθελα. Ποιότητα στη δράση, στα εικαστικά και στον τρόπο συνεργασίας με τους Σουδανούς'', λέει ο σκηνοθέτης Αμιάντ Αμπού Αλαλά.
Η ταινία που προβάλλεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και παραμένει ένα παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ Νότου και Βορρά, για να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη μια ιστορία, που ασχολείται με την παράδοση, τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις.
Πηγή: euronews.gr
Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας.