ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

1001 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
1001 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε
1001 movies you must see before you die GR
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

1001 αξέχαστες ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε! Πάνω από 100 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας με τα καλύτερα και σημαντικότερα έργα που σημάδεψαν την 7η τέχνη, από το "Ταξίδι στη Σελήνη" (1902) του Méliès, έως το "Million dollar baby" (2004). Μια επιλογή ταινιών με διαχρονική αξία που έγιναν αποδεκτές από κοινό και κριτικούς.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον απόλυτο κινηματογραφικό οδηγό. Το “1001 ταινίες που πρέπει να δείτε…” περιλαμβάνει τις καλύτερες ταινίες από καταβολής κινηματογράφου, αριστουργήματα και κλασικές ταινίες που άφησαν εποχή. Παρουσιάζει τις σημαντικότερες κινηματογραφικές δημιουργίες απ' όλες τις χώρες του κόσμου και καλύπτει όλο το φάσμα των ειδών, των κινημάτων, των παραδόσεων.

Πρόκειται για έναν οδηγό με περιεκτικά και συναρπαστικά κείμενα, γραμμένα από έγκριτους κριτικούς του κινηματογράφου, που παρέχουν μοναδικές και άγνωστες πληροφορίες, πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, εύστοχα σχόλια για κάθε ταινία αλλά και για τους συντελεστές της (σκηνοθέτη, ηθοποιούς, παραγωγούς).

Το μοναδικό αυτό έργο σάς εισάγει στην ιστορία, τις παραδόσεις, τους μυστικούς θησαυρούς του κινηματογράφου και αποτελεί την «ιδανική ταινιοθήκη» για τον ενθουσιώδη θεατή αλλά και για τον διεισδυτικό λάτρη της 7ης τέχνης.

Από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση
Το 1001 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μεταφρασμένο σε πάνω από 20 γλώσσες, το οποίο καλύπτει 102 χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας. Ξεκινά από το σινεμά της μαγείας και της φαντασίας του Georges Méliès “Ταξίδι στη Σελήνη” (1902) και καταλήγει στη δραματική ταινία του Clint Eastwood “Million dollar baby” (2004).

Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι οι ταινίες που παρουσιάζονται και ο τρόπος που επιλέχθηκαν. Οι ταινίες που θα βρείτε στον τόμο καλύπτουν όλα τα γούστα, όλα τα είδη και όλες τις σχολές. Ο δεύτερος λόγος είναι ο επιμελητής και οι συγγραφείς του τόμου. Τόσο ο επιμελητής, ο Steven Jay Schneider, όσο και οι 59 συγγραφείς, που προέρχονται από 8 διαφορετικές χώρες του κόσμου, είναι καταξιωμένοι κριτικοί και ιστορικοί κινηματογράφου. Πολλοί απ' αυτούς διδάσκουν κινηματογράφο σε μεγάλα πανεπιστήμια (Harνard, California, Sorbonne κ.ά.), άλλοι είναι υπεύθυνοι για την κινηματογραφική κριτική σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά (The Times, Le Mont, Time Out κ.ά.), ενώ οι υπόλοιποι είναι συγγραφείς βιβλίων για την ιστορία και τη θεωρία της 7nς τέχνης. Ο τρίτος λόγος είναι n δομή και οι πληροφορίες που δίνονται για κάθε ταινία. θα βρείτε τις ταινίες ταξινομημένες κατά είδος, ενώ δίνονται πληροφορίες για τον τίτλο, τη χώρα παραγωγής, τη γλώσσα, τη χρονολογία, το σκηνοθέτη, τον παραγωγό, το σεναριογράφο, το διευθυντή φωτογραφίας, το συνθέτη, τους ηθοποιούς, τα βραβεία, τη διάρκεια και το είδος της ταινίας. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι τα κείμενα για τις ταινίες. Πρόκειται για περιεκτικά, έγκυρα άρθρα γραμμένα απλά και κατανοητά, που θα σας διδάξουν την ιστορία, τις παραδόσεις αλλά και τους κρυμμένους θησαυρούς της 7nς τέχνης.

Με την ελπίδα ότι σας παραδίδουμε ένα βιβλίο-επιτομή του παγκόσμιου κινηματογράφου σας ευχόμαστε καλή θέαση.

Παρατηρήσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του βιβλίου στο εξώφυλλο έχει κάπως 'κουτσουρευτεί' και εμφανίζεται ως "1001 ταινίες που πρέπει να δείτε". Όμως στις πρώτες σελίδες του, όπου αναγράφονται και άλλες πληροφορίες σχετικές με την έκδοση, ο τίτλος αναφέρεται ως "1001 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε". Αυτή άλλωστε είναι και η πιστή μετάφραση της πρωτότυπης έκδοσης στα Αγγλικά που φέρει τον τίτλο "1001 Movies you must see before you die".

Στην ελληνική έκδοση του βιβλίου, παρουσιάζονται κάποιες ελληνικές ταινίες οι οποίες είναι αμφίβολο αν υπάρχουν στην πρωτότυπη έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά. Εκτιμάται ότι συμπεριελήφθησαν από τον τοπικό εκδότη, αντικαθιστώντας όμως στη λίστα αυτή κάποιες επιλογές ταινιών του συγγραφέα. Θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν στο βιβλίο οι ταινίες της λίστας από την πρωτότυπη έκδοση, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία των ελληνικών ταινιών που βρίσκουμε στην έκδοση αυτή. Μερικές από αυτές είναι:

  • "Δάφνις και Χλόη" (1931) του Ορέστη Λιάσκου
  • "Η φωνή της καρδιάς" (1943) του Δημήτρη Ιωαννόπουλου
  • "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" (1948) του Αλέκου Σακελλάριου
  • "Ο μεθύστακας" (1950) του Γιώργου Τζαβέλλα
  • "Πικρό ψωμί" (1951) του Γρηγόρη Γρηγορίου
  • "Νεκρή πολιτεία" (1951) του Φρίξου Ηλιάδη
  • "Κάλπικη λίρα" (1954) του Γιώργου Τζαβέλλα
  • "Μαγική πόλη" (1955) του Νίκου Κούνδουρου
  • "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο" (1955) του Αλέκου Σακελλάριου
  • "Στέλλα" (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη
  • "Ηλέκτρα" (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη
  • "Τα κόκκινα φανάρια" (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη
  • "Ο θίασος" (1975) του Θόδωρου Αγγελόπουλου
  • "Το προξενιό της Άννας" (1972) του Παντελή Βούλγαρη
  • "Οι απέναντι" (1981) του Γιώργου Πανουσόπουλου
  • "Το εργοστάσιο" (1981) του Τάσου Ψαρρά
  • "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" (1998) του Θόδωρου Αγγελόπουλου
  • "Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" (1999) του Δήμου Αβδελιώτη
  • "Νύφες" (2003) του Παντελή Βούλγαρη
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Steven Jay Schneider
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά

Εκδόσεις: Κοχλίας
Έτος Έκδοσης
: 2006
ISBN-13: 978-960-437-014-6

Αριθμός σελίδων: 960
Εξώφυλλο: Σκληρό
Διαστάσεις
: 21x16 cm

Πρωτότυπος τίτλος: 1001 Movies you must see before you die
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά

Διαθεσιμότητα: Εξαντλημένο στον εκδότη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ