ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Οι 100 καλύτερες ταινίες μου

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Οι 100 καλύτερες ταινίες μου
Oi 100 kaliteres tainies moy
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σχολιασμός του συγγραφέα, από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο αιώνας που σημαδεύτηκε από τον κινηματογράφο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Τέχνη, τελείωσε. Η Έβδομη όμως, αναμφισβήτητα πιο λαϊκή απ' όλες τις άλλες, Τέχνη συνεχίζει την πορεία της γιατί έχει ακόμη πολλά να μας πει και να μας προσφέρει. Το βιβλίο αυτό δεν επιδιώκει να είναι μια ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, έστω κι αν οι ταινίες καλύπτουν μια περίοδο από τις αρχές της εμφάνισης της νέας αυτής τέχνης μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα. Γράφτηκε βασικά με αφορμή την έναρξη ενός νέου αιώνα, και μιας νέας χιλιετίας, για να παρουσιάσει μια εντελώς προσωπική μου επιλογή με τις 100 καλύτερες ταινίες μου, όπως το προλογίζει και ο τίτλος του.

Πρέπει όμως να το τονίσω από την αρχή ότι αυτές είναι μόνο 100 από τις αγαπημένες μου ταινίες. Στις 40.000 περίπου ταινίες, βουβές και ομιλούσες, που έχω δει από τότε που άρχισα να πηγαίνω στο σινεμά, έχω ξεχωρίσει πολύ περισσότερες από 100 ταινίες που πράγματι αγάπησα. Με αποτέλεσμα να μη χωράνε όλες στον κατάλογο που παρουσιάζει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Πρέπει ακόμη να τονίσω ότι, αν έκανα μια νέα επιλογή σήμερα, ίσως να άλλαζα μερικούς από τους τίτλους, μια και με μεγάλη μου λύπη αναγκάστηκα ν' αφήσω απ' έξω αρκετές ταινίες που αγαπώ με το ίδιο, θα έλεγα, πάθος. Πάντως, ένα είναι σίγουρο: οι ταινίες που έχετε μπροστά σας είναι ταινίες με τις οποίες μεγάλωσα, που μου έδωσαν κι εξακολουθούν να μου δίνουν τη γεύση και την αίσθηση της μαγείας των κινούμενων εικόνων που αισθάνθηκαν την πρώτη εκείνη μέρα, στο Παρίσι του 1895, οι θεατές που παρακολούθησαν τη δημόσια προβολή των αδελφών Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ. Ταινίες που, ταυτόχρονα, σου δίνουν την εικόνα του τι θα πει κινηματογράφος, του πώς εξελίχθηκε η μοναδική αυτή τέχνη και γιατί παραμένει μια τέχνη θαυμάσια και ανυπέρβλητη, που συνδυάζει με τον καλύτερο και πιο ελκυστικό τρόπο όλες τις άλλες τέχνες που προηγήθηκαν.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά

Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος Έκδοσης
: 2001
ISBN-13: 978-960-03-3061-8

Αριθμός σελίδων: 237
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 24x17 cm

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 15-23 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

O Nίνος Φένεκ Mικελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1936. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκηνοθεσία και θεωρία του κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το 1962-63 γύρισε τη βραβευμένη στο Κάρλοβι Βάρι και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μικρού μήκους ταινία "Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν..." βασισμένη σε δύο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Έγραψε το βιβλίο "Τα κυριότερα στάδια στην εξέλιξη του κινηματογράφου: Η βουβή τέχνη" (Κύπρος, 1962).

Στην περίοδο 1967-1974 συνεργάστηκε με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, καθώς και με διάφορα ξένα κινηματογραφικά έντυπα. Από τα ιδρυτικά μέλη –και για μεγάλη περίοδο πρόεδρος– της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στην περίοδο 1984-1988. Κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου της Ελευθεροτυπίας από το 1975. Από το 1999 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ