ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σινεπιλογή (Κριτικές 1958-1982)

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής
Σινεπιλογή (Κριτικές 1958-1982)
Cinepilogi
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιτομή των δημοσιευμένων κριτικών για κινηματογραφικές ταινίες που έγραψε ο Αντώνης Μοσχοβάκης κατά τη δημοσιογραφική του καριέρα. Ο συγγραφέας θεωρείται από τους πρωτοπόρους της κινηματογραφικής κριτικής στην Ελλάδα, με τα άρθρα του σε ημερήσια και εβδομαδιαία έντυπα να αποτελούν τον απόλυτο οδηγό για τους σινεφίλ της εποχής.

Μεταξύ άλλων, ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης γράφει στον πρόλογο του βιβλίου:
Διαβάζοντας τις κριτικές αυτές -ιδιαίτερα αυτές των δεκαετιών του '50 και '60- ο αναγνώστης πρέπει να έχει υπόψη του πως αυτές γράφονταν συνήθως τη Δευτέρα το βράδυ, για να δημοσιευτούν στις εφημερίδες της Τρίτης, αφού δηλαδή ο κριτικός έβλεπε, στη διάρκεια μιας μόνο μέρας, της Δευτέρας, όλες τις ταινίες της εβδομάδας (που συχνά ήταν και 7 και 8 ταινίες), ξεκινώντας την “περιοδεία” (μια και ακόμη τότε δεν οργανώνονταν δημοσιογραφικές προβολές) στα σινεμά της κεντρικής Αθήνας από τις 10 το πρωί, τότε που άρχιζε η πρώτη προβολή της μέρας, και τελειώνοντας γύρω στις 5 με 6 το απόγευμα, για να προλάβει να γράψει το κείμενό του. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας ακόμη υπόψη πως τα κείμενα αυτά ήταν τα μόνα που μπορούσε να διαβάσει ο Έλληνας κινηματογραφόφιλος, μια και στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούσε κανένα σοβαρό κινηματογραφικό περιοδικό (όπως αντίθετα συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), τα κείμενα του Αντώνη Μοσχοβάκη, όπως και ορισμένων άλλων κριτικών της εποχής, δεν είναι μόνο ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αλλά και αποκαλυπτικά ενός είδους κριτικής∙ μιας κριτικής σημαντικής για την εξέλιξη και την πορεία γενικότερα της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συγγραφέας: Αντώνης Μοσχοβάκης
Επιμέλεια: Δημήτρης Κολιοδήμος, Γιάννης Σολδάτος, Αχιλλέας Κυριακίδης
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Σειρά: Κινηματογραφικά Κείμενα 1

Εκδόσεις
: Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) / Αιγόκερως
Έτος Έκδοσης
: 1994
ISBN-13: 978-960-85504-0-7

Αριθμός σελίδων: 619
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις
: 21x14 cm

Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 10 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Αντώνης Μοσχοβάκης (1923-2007) γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44 και για τη δράση του αυτή εξορίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη από το 1948 έως το 1952. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε γράφοντας κριτικά άρθρα στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης". Το 1958 αρχίζει να εργάζεται στην εφημερίδα "Ανεξάρτητος Τύπος" και στη συνέχεια στις εφημερίδες "Νίκη" και "Αυγή" έως την επιβολή της δικτατορίας, πάντοτε ως κριτικός κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας παρέμεινε στη Γαλλία ενώ με την έλευση της μεταπολίτευσης συνέχισε να γράφει στην "Αυγή" και την "Ελευθεροτυπία" έως το 1984, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, στις 13 Μαΐου 2007.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ