Αφιέρωμα

Οι καλύτερες ταινίες Science Fiction όλων των εποχών, σύμφωνα με το CINEFIX

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Η Επιστημονική Φαντασία (Science Fiction ή Sci-Fi) είναι ένα λογοτεχνικό και κινηματογραφικό είδος που πραγματεύεται θέματα που φαίνεται να προέρχονται από το μέλλον όπως είναι η προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία, η εξερεύνηση του διαστήματος, το ταξίδι στο χρόνο, το παράλληλο σύμπαν, η τεχνητή νοημοσύνη και η εξωγήινη ζωή. Επίσης, εξερευνά τις πιθανές συνέπειες των επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών στην κοινωνία και στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Η ομάδα CINEFIX δημιούργησε ένα βίντεο που περιλαμβάνει μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας (Sci-Fi) όλων των εποχών. Μέσα σε 16 περίπου λεπτά, εμφανίζονται αποσπάσματα από μια σειρά των ταινιών αυτού του είδους, που έγραψαν ιστορία στον κινηματογραφικό χώρο. Γίνεται ειδική μνεία σε δέκα από αυτές, συνθέτοντας έτσι μια λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέχρι σήμερα, πάντα σύμφωνα με την άποψη της ομάδας του CINEFIX. Η λίστα είναι η ακόλουθη:

No1. 2001: A Space Odyssey (1968) του Stanley Kubrick
No2. Stalker (1979) του Andrei Tarkovsky
No3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) του Michel Gondry
No4. Metropolis (1927) του Fritz Lang
No5. The Prestige (2006) του Christopher Nolan
No6. Her (2013) του Spike Jonze
No7. Planet of the Apes (1968) του Franklin J. Schaffner
No8. Contact (1997) του Robert Zemeckis
No9. Children of Men (2006) του Alfonso Cuarón
No10. Snowpiercer (2013) του Bong Joon Ho

Πιο κάτω βρίσκονται πληροφορίες για καθεμιά από τις ταινίες αυτές (σύντομη περιγραφή, αφίσα και τρέιλερ).

Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σπουδαίων ταινιών από αυτή τη λίστα που σηματοδότησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το χώρο της επιστημονικής φαντασίας όπως τα Blade Runner, Alien, Terminator, Mad Max, The Matrix, Close Encounters of the Third Kind, Solaris, Altered States, They Live, The Thing, Avatar, Videodrome, District 9, Brazil, 12 Monkeys, Gattaca, Fifth Element και πολλές άλλες. Όμως η ομάδα του CINEFIX επέλεξε αυτές που προαναφέρθηκαν εκ των οποίων μάλιστα κάποιες δεν είναι αμιγώς sci-fi αλλά συνδυάζουν και άλλα κινηματογραφικά είδη. Παρόλα αυτά, στο βίντεο που ακολουθεί, πέρα από τη δεκάδα των ταινιών που απαρτίζουν τη λίστα, αναφέρονται και πολλές άλλες ταινίες του χώρου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι απλά μια λίστα που εκφράζει τις προτιμήσεις μιας ομάδας ανθρώπων του κινηματογραφικού χώρου. Σε αντίστοιχες λίστες, ενδεχομένως να δούμε κάποιες άλλες ανάλογες ταινίες ως κορυφαίες. Βέβαια, συχνά εμφανίζονται αρκετές από τις παραπάνω, να εναλλάσσονται σε διάφορες θέσεις μέσα στις κορυφαίες προτιμήσεις των ειδικών για τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.

Πηγές: CINEFIX youtube channel, IMDB, Wikipedia

No1. 2001: A Space Odyssey (1968) του Stanley Kubrick

Η ταινία "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος" αποτελεί ορόσημο στον κινηματογράφο και θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ συνεργάστηκε για το σενάριο με τον Άρθουρ Κλαρκ -έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας- για να δημιουργήσει αυτό το μοναδικό έπος που εξιστορεί την ανθρώπινη εξέλιξη από την εποχή των ανθρωποειδών μέχρι την κατάκτηση του διαστήματος και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους λιγοστούς διαλόγους και την ολική απουσία τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα κυρίως στην αρχή και στο τέλος της ταινίας, η μουσική, οι απλοί ήχοι και η μαγεία των εικόνων καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και παράλληλα να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα θαυμασμού αλλά και φόβου!

Η ταινία στο IMDB

No2. Stalker (1979) του Andrei Tarkovsky

Σε μια μικρή, άγνωστη χώρα που δεν κατονομάζεται, υπάρχει μια περιοχή που κατοικείται από εξωγήινους και ονομάζεται Ζώνη. Εκεί υπάρχει το Δωμάτιο, ένας χώρος στον οποίο οι επιθυμίες πραγματοποιούνται. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν, ο καθένας για το δικό του λόγο.

Η ταινία είναι μια σοβιετική παραγωγή σε σκηνοθεσία του Αντρέι Ταρκόφσκι. Διαθέτει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας με φιλοσοφικές και ψυχολογικές προεκτάσεις.

Η ταινία στο IMDB

No3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) του Michel Gondry

Στην ταινία "Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού", μια κλινική που απαρτίζεται από αμφιλεγόμενους επιστήμονες, αναλαμβάνει κατά παραγγελία να διαγράψει τη μνήμη αυτών που το επιθυμούν, προσφέροντας τους ένα 'καθαρό μυαλό' απαλλαγμένο από αναμνήσεις που πλέον δεν είναι επιθυμητές.

Η ταινία στο IMDB

No4. Metropolis (1927) του Fritz Lang

Το "Metropolis" είναι μια από τις κλασικότερες ταινίες στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης της ταινίας Φριτς Λανγκ μαζί με τον Μουρνάου θεωρούνται οι βασικότεροι εκπρόσωποι του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Το 'Metropolis' που κυκλοφόρησε το 1927, θεωρείται σήμερα η πρώτη μεγάλης διάρκειας ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η ιστορία εκτυλίσσεται κάπου στο μέλλον σε ένα περιβάλλον βιομηχανικό, ψυχρό και δυστοπικό. Η υπερπληθυσμική πόλη 'Μετρόπολις' χωρίζεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα στα οποία ζουν αντίστοιχα δυο κοινωνικές τάξεις. Η αριστοκρατία ζει στο ανώτερο επίπεδο και οι εργάτες στο κατώτερο. Ο γιος του κυβερνήτη από την ανώτερη τάξη, μαζί με μια εργάτρια προσπαθούν να εξαλείψουν το χάσμα που χωρίζει την πόλη τους.

Η ταινία στο IMDB

No5. The Prestige (2006) του Christopher Nolan

Δυο αντίπαλοι μάγοι στο Λονδίνο κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα ανταγωνίζονται για να αποδείξουν ποιος μπορεί να πετύχει τις καλύτερες ψευδαισθήσεις επί σκηνής. Το πάθος τους για να ξεχωρίσουν τους οδηγεί σε ακράιες πράξεις με μοιραία αποτελέσματα.

Η ταινία "The Prestige" του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι είναι ένας φόρος τιμής στην ταχυδακτυλουργική αλλά στην πραγματικότητα αναδεικνύει την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Η ταινία στο IMDB

No6. Her (2013) του Spike Jonze

Η ιστορία ενός μοναχικού συγγραφέα ο οποίος δένεται συναισθηματικά με τη γυναικεία φωνή ένος ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι το βασικό θέμα της αισθηματικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας "Δικός της" του σκηνοθέτη Σπάικ Τζονζ.

Η ταινία στο IMDB

No7. Planet of the Apes (1968) του Franklin J. Schaffner

Η πρώτη ταινία της σειράς ταινιών "Ο Πλανήτης των Πιθήκων" (γνωστή στην Ελλάδα και ως "Ο άνθρωπος που ήρθε από το μέλλον"), γυρίστηκε το 1968 από τον σκηνοθέτη Φράνκλιν Σκάφνερ. Ακολούθησε μια σειρά από sequels αντίστοιχων ταινιών κάτι που συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και οπτικά εφέ.

Στην υπόθεση της ταινίας, ένα διαστημικό σκάφος με αμερικάνους αστροναύτες, από λάθος κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και τελικά συντρίβεται σε ένα άγνωστο πλανήτη στον οποίο κυβερνούν νοήμονες πίθηκοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που αποτελούν τους σκλάβους τους.

Η ταινία στο IMDB

No8. Contact (1997) του Robert Zemeckis

Η ταινία "Επαφή" γυρίστηκε το 1997 από τον Ρόμπερτ Ζεμέκις και είναι βασιμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Καρλ Σαγκαν που εκδόθηκε το 1985.

Μια επιστήμονας ανακαλύπτει κάποια κρυπτογραφημένα μηνύματα τα οποία εκτιμά ότι έχουν εξωγήινη προέλευση. Αναλαμβάνει το ρόλο να έρθει σε επαφή με τα εξωγήινα όντα από τα οποία προέρχονται τα μηνύματα.

Η ταινία στο IMDB

No9. Children of Men (2006) του Alfonso Cuarón

"Τα παιδιά των ανθρώπων" είναι ένα δραματικό θρίλερ φαντασίας του Αλφόνσο Κουαρόν. Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στο έτος 2027 σε ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η βία και η εγκληματικότητα ενώ η γονιμότητα των ανθρώπων έχει σχεδόν μηδενιστεί εδώ και δύο δεκαετίες, εξαιτίας ενός ιού. Ένας πρώην ακτιβιστής θα αναλάβει το δύσκολο έργο να μεταφέρει την τελευταία έγκυο γυναίκα σε ένα καταφύγιο, όπου επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν τη λύση για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Η ταινία στο IMDB

No10. Snowpiercer (2013) του Bong Joon Ho

Το "Snowpiercer" είναι μια ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας νοτιο-κορεάτικης παραγωγής σε σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν-χο που βασίζεται στο γαλλικό κόμικ του 1984 «Le Transperceneige» των Ζακ Λομπ και Ζαν Μαρκ Ροσέτ.

Η δράση λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου πάνω στο τρένο "Snowpiercer" στο οποίο κατοικούν μόνιμα οι τελευταίοι επιζώντες της πλέον παγωμένης Γης. Παρόλο που ο κοινός στόχος των επιζώντων θα έπρεπε να είναι η επιβίωση στις ακραίες συνθήκες του περιβάλλοντος, εντούτοις η κοινωνική ανισότητα μεταξύ των επιβατών-κατοίκων του τρένου είναι ιδιαίτερα έντονη. Οι ταξικές διαφορές επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Η επανάσταση των καταπιεσμένων δεν θα αργήσει να έρθει.

Η ταινία στο IMDB