Η λατρεία του αίματος
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Απολαύστε μερικούς τίτλους ταινιών, έτσι όπως βγαίνουν από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και υπόσχονται στον υποψήφιο θεατή τους ένα μικρό ταξίδι αναψυχής στον κόσμο του φανταστικού (κυρίως, αλλά όχι μόνο): "Αίμα στα νύχια του Σατανά", "Αίμα στο καυτό κορμί της Τζένιφερ", "Κολασμένες παρθένες διψασμένες για αίμα", "Μυαλά στο αίμα", "Ο νεκροφάγος διψάει για αίμα", "Παγιδευμένη στο κάστρο του αίματος", "Σάρκα & αίμα για το Άλιεν", "Το σπίτι που έσταζε αίμα", "Ο σχιζοφρενής που τρέφεται με αίμα", "Φρικιά διψασμένα για αίμα".
Από μόνοι τους μπορούν να προκαλέσουν ανατριχίλες και απέχθεια, αλλά και καθαρή διασκέδαση! Τα κινηματογραφικά λεξικά περιέχουν εκατοντάδες τέτοιες ταινίες, φιλμ που θεωρούνται ακατάλληλα για τις -καθωσπρέπει- αίθουσες, αλλά που δεν παύουν να στοιχειώνουν το συλλογικό ασυνείδητο νέων κυρίως ανθρώπων, που τα αναζητούν μετά μανίας και θέλουν να παραβρίσκονται στην προβολή τους. Ακόμη περισσότερο, οι θεατές αυτοί αισθάνονται μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν τα παρακολουθούν για δεύτερη, τρίτη, πολλοστή φορά! Οι πιο πολλοί χαίρονται τα δρώμενα, μεταφέρονται μέσα στη δράση, είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των ηρώων, ακόμη και να πάρουν τη θέση τους.
Κυρίες και κύριοι, καλωσήρθατε στη Λατρεία του αίματος! Από τις πλούσιες σε φωτογραφικό υλικό σελίδες της παρελαύνουν μερικές από τις πιο αιματοβαμμένες ταινίες στην Ιστορία του κινηματογράφου -ταινίες καλτ ως επί το πλείστον και τρας φιλμ- που η θέασή τους τα καθιστά μία σπάνια πηγή ζωντανών συναισθημάτων και η προβολή τους δημιουργεί μία ανεπανάληπτη τελετουργική επικοινωνία. Ταινίες με τη λέξη "αίμα" στον τίτλο τους (τον πρωτότυπο ή την απόδοσή του στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα), οι οποίες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, σχετίζονται περισσότερο με τα "παιδιά του περιθωρίου" και λιγότερο με τους "ανθρώπους της κουλτούρας".
Συγγραφέας: Δημήτρης Κολιοδήμος
Γλώσσα γραφής: Ελληνικά
Σειρά: Άϋλο
Εκδόσεις: Οξύ
Έτος Έκδοσης: 2006
ISBN-13: 978-960-436-136-6
Αριθμός σελίδων: 245
Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 23x16 cm
Εκτιμώμενο κόστος αγοράς: 6-13 €
Ο Δημήτρης Κολιοδήμος ασχολείται με τον κινηματογράφο από το 1975, στην αρχή ως σκηνοθέτης δύο μικρού μήκους ταινιών, στη συνέχεια ως αρθρογράφος και κριτικός σε περιοδικά και εφημερίδες (ανάμεσά τους το Σινεμά, το TV+Video, το Cine 7, το TV Magazine, η Καθημερινή της Κυριακής και η ημερήσια Εξόρμηση), συντάκτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση), συγγραφέας ή επιμελητής βιβλίων: ανάμεσά τους, επτά ειδικές εκδόσεις/αφιερώματα της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και τα βιβλία Rock και Σεξουαλικότητα (Νεφέλη, 1980), Τα Κόμικς (Αιγόκερως, 1982), και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1993).
Εμπνευστής και βασικός συντάκτης της ετήσιας εκδόσεις Κινηματογράφος, ήταν αρχισυντάκτης και επιμελητής της για επτά χρόνια (1993-99). Ανάμεσα στα βιβλία που έχει γράψει περιλαμβάνονται οι μονογραφίες Σαμ Πεκίνπα (Αιγόκερως, 1984) και Μπρους Λη (Αιγόκερως, 1992), η ανθολογία 365 Νύχτες Τρόμου και Επιστημονικής Φαντασίας (Αιγόκερως, 1991) και τα λεξικά Rock Εγκυκλοπαίδεια (Νεφέλη, 1979, μαζί με τον Κώστα Ιανό), The Greek Filmography: 1914 through 1996 (McFarland & Company, Inc 1999), Λεξικό Ελληνικών Ταινιών (εκδόσεις Γένους, 2001), Ο κόμης Δράκουλας στην οθόνη (Οξύ, 2004) και 80 χρόνια Ξένος Κινηματογράφος στην Ελλάδα (Οξύ, 2005).
Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (από το 1978) και έχει κατ’ επανάληψη εκλέγει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Γενικός Γραμματέας της. Έχει ακόμα διατελέσει μέλος της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έχει διδάξει Ιστορία του Κινηματογράφου στην κινηματογραφική σχολή Αθανασίου Παπαντωνοπούλου (1985-89) και από το 1989 εργάζεται σε κανάλια της ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης στη θέση του διευθυντή προγράμματος. Παράλληλα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Παρασκευή + 13, κρατώντας τη στήλη Ένα γεγονός, μία ταινία.
"365 νύχτες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας" (Αιγόκερως, 1991)
- "365 νύχτες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας" (Αιγόκερως, 1991)
- "Σχιζοφρενείς δολοφόνοι στην οθόνη" (Οξύ, 2005)
- "Serial Killer. Οδηγός στους μεγάλους δολοφόνους στην ιστορία του κινηματογράφου" (Στάχυ, 1995)