νέαΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΚΙΑΓΙΑSHORT FILMS

Ταινία μικρού μήκους: 'Πίκρης' (2022)

Γράφει ο Ζαχαρίας Σκεπετζής

Η ταινία μικρού μήκους 'Πίκρης', αναφέρεται στο ομώνυμο μικρό ορεινό χωριό του Ρεθύμνου Κρήτης. Μια σύντομη εικόνα της ζωής του κ. Κώστα που ζει εκεί και του αγώνα του με μια φυσική καταστροφή.

Η σκηνοθέτρια δηλώνει ότι τη γοητεύουν πολύ τα ξεχασμένα πράγματα και εκεί ακριβώς θέλει να στρέφει την προσοχή και την… κάμερά της. Για τη συγκεκριμένη ταινία, αναφέρει:

«Ήθελα να εξερευνήσω πως ζουν οι άνθρωποι σε αυτό το χωριό, να νιώσω την απόκοσμη ατμόσφαιρα του και μετά γνώρισα τον κύριο Κώστα, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος γεμάτος με ιστορίες και γνώσεις, έτοιμος να τις μοιραστεί με τον κόσμο. Μετά προέκυψαν οι πλημμύρες και έγινε ένα συνονθύλευμα πράγματων το θέμα του ντοκιμαντέρ»

«Επί της ουσίας το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους ανθρώπους εκείνους που κουβαλούν μια παιδεία και μια καλλιέργεια μέσα τους και δεν σταματούν πότε να παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή η θέληση και η αγάπη για ζωή και για τους ανθρώπους είναι κάτι αξιοθαύμαστο και σπάνιο στις μέρες μας»

Σε ότι έχει να κάνει με την αποτύπωση της ιδέας της στο φακό, η Βαλεντίνα Κιαγιά παραδέχεται ότι όλη η διαδικασία υλοποίησης του project της βγήκε πηγαία και αυθόρμητα:

«Είχα ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ασκητική του Καζαντζάκη τη μία μέρα, την άλλη ρώτησα τον κ. Κώστα για τη ζωή του και το χωριό, αλλά γενικά δεν υπήρχε μία κατευθυντήρια γραμμή, καθώς ήθελα να κρατήσω το στοιχείο της αυθεντικότητας. Δυσκολία στην προσέγγιση και στην απεικόνιση δεν συνάντησα καμία, ίσα ίσα εξεπλάγην για το πόσο γρήγορα και εύκολα με δέχτηκαν στο σπίτι τους, με μια αγνή φιλοξενία και προθυμία που με συγκίνησε».

Τα αποσπάσματα που ακούγονται κατά την αφήγηση είναι από την 'Ασκητική' του Νίκου Καζαντζάκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Κιαγιά
Διεύθυνση φωτογραφίας - Μοντάζ: Βαλεντίνα Κιαγιά
Μίξη ήχου: Γιώργος Ζαμπακας
Μουσική:
Μιχάλης Αυλωνίτης

Διάρκεια: 12′07"
Έτος Παραγωγής: 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Pikris 02
Pikris 03
Pikris 04
Pikris 05
Pikris 06
Pikris 07
Pikris 08
Pikris 09
Pikris 10
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη της Βαλεντίνας Κιαγιά στο τηλεοπτικό κανάλι ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή 'Καλό Μεσημέρι' σχετικά με την ταινία “Πίκρης” – Ένα ντοκιμαντέρ «φόρος τιμής» για την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ

Η Χαρίκλεια Βαλεντίνα Κιαγιά είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου-Κινηματογράφου-ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Βιέννης. Εχει δημιουργήσει μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ταινίες και θεατρικά.

Μετά την αποφοίτηση της έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια, σχετικά με την υποκριτική θεάτρου, την Κινηματογραφοθεραπεία και τη Γραφή Δημιουργικού Λόγου. Εχει εργαστεί στη Γερμανία ως βοηθός σκηνοθέτις στο Θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Κρήτη και την Γερμανία.

Φιλμογραφία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ